2013年媽媽會

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

由於上胎早產, 阿仔突然出黎。加埋中間好艱難先有呢第二個, 今朝未足30wk見紅, 真係嚇到死!

搞左半日, 等完一大輪, 終於見完醫生, 揹完肚機, 同做完D tests. 除左有D分泌化驗要等結果, 並且出血"原因不明", 但最少知道 at least for now, 無影響到BB, 同阿女無即時要出黎既危險, 已安樂左好多。

不過醫生都係話係作早產, 要先食藥 + 塞藥 + strictly bed rest 吾可以出街, 觀察 2-3日, 如果見紅/官縮情況無減, 就要入院進一步 mon 實。

希望囡囡可以住耐D, 吾好咁早出黎啦。

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

甘上胎幾多周出世?
我個fd 35周出世時都未識自己呼吸, 要住院入箱靠機器呼吸!

男爵府

回覆:29W3, 今朝一早見紅, 嚇到超驚!!!

咁驚嚇!
兩兄妹唔係咁玩媽媽呀嘛...

係咪呢排太操勞呀?!
你真係要好好瞓床啦!
休息又好養精蓄銳又好,
順便盤算吓 Plan 吓突發情況

HumptiDumpti  係呀!嚇C阿媽!!!  發表於 13-5-22 19:15

大宅

真喺要聽話多D瞓床啦!囡囡要住耐D!加油呀

男爵府

回覆 ms.coffee 的帖子

我上胎都係 剛35wk, 但阿仔仲要係吾足 35wk size, 比人地D 35wk 渣好多。
so 要轉過威院 icu, 食、抖氣、同痾都要插喉。好慘. mouth:

所以我好驚

男爵府

唉~ 本來仲諗住今晚去揀B床 tim ~

CkenC  派老公去做,用電話視像,拍照作現場直擊報道!都可以足不出户,揀到!  發表於 13-5-23 10:55

侯爵府

育兒性格勳章

訓床多D休息...叫阿女乖乖地留多陣係媽媽個肚先

男爵府

回覆 fannymama123 的帖子

終於過左 2日, 但都仲係停吓流吓... 希望阿女可以頂耐D

大宅

妳同BB都努力緊,一定得架

男爵府

救命,我尋晚零辰開始宮縮越黎越密,今朝一天光入左威院呀!

大宅

引用:救命,我尋晚零辰開始宮縮越黎越密,今朝一

原帖由 HumptiDumpti 於 13-05-26 發表
救命,我尋晚零辰開始宮縮越黎越密,今朝一天光入左威院呀!
而家情況點呀?

男爵府

由星期日晚凌晨持續15、6個鐘官縮,仲要去到5-10分鐘一次……
越黎越大力同開始痛……
中間,即今朝6點幾入左威院.醫生都話係high risk pre-term case, 不過宮頸無開、同無好痛都仲有chance 可以等……但都要打定強肺針,以防BB吾知幾時出黎
等到下午 4pm突然開放緩.宮縮明顯減少8pm後終穩定返. 真係超驚!!!!
Finally passing 30wk, 但阿女真係令我地一步一驚心!

大宅

HumptiDumpti 發表於 13-5-27 02:28
由星期日晚凌晨持續15、6個鐘官縮,仲要去到5-10分鐘一次……
越黎越大力同開始痛……
中間,即今朝6點幾 ...

咁就好喇^^ 叫女女乖乖哋,唔好再嚇媽咪喇...

男爵府

回覆 Suki3838 的帖子

阿女不停比surprise 我地……我都吾敢咁老定.唉~

大宅

引用:回覆+Suki3838+的帖子阿女不停比surprise+

原帖由 HumptiDumpti 於 13-05-28 發表
回覆 Suki3838 的帖子

阿女不停比surprise 我地……我都吾敢咁老定.唉~
見到你所寫…我都緊張埋,你要好好休息!

大宅

Relax! Enjoy some music with baby

大宅

開始到我地呢期媽媽緊張喇!我4/7 話咁快距離仲有37日咋!

男爵府

回覆 bambini 的帖子

希望可以快D出院啦,四邊立體聲既生仔叫聲真係令人好大壓力.-_-

大宅

聽到都替妳擔心...囡囡唔好嚇媽咪啦...要乖乖係媽媽肚仔度...要健健康康吸收多d營養...祝妳母女平安...

男爵府

回覆 Jesusbaby 的帖子

thx Jesusbaby. {:1_1:}

驚嚇至極, call 埋白車入院, 4日, 今日終於可以出返黎, 但都要係屋企繼續 bedrest.
希望阿女乖乖地啦~

幾日裡面不停聽住身邊床位環迴立體既生仔叫聲, 此起彼落, 真係聽到痛埋一份....

首頁
12345...6

尾頁

跳至