在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

份工造了7年,人工高福利好,缺點係時間長壓力大上司同事最多剛結婚,完全不體諒生仔後的限制同pump奶的需要。
細仔兩個月,1516相resign,但有以下憂慮,是否我想多左?
1)全日對住兩個細路同工人,耐性差了,對小朋友反而無番工時咁好
2)resign後難再重投職場
3)無社交,脫節
4)無收入,自我形象差
5)c6話支持,但又要我用積蓄幫阿仔交學費,我想支持只係他會養我
6)外家養大自己之前只顧工作,無點陪阿媽,仲供緊阿媽層樓,resign後自己點照顧外家
7)會否無收入而要寄人籬下,抬不起頭加無地位
有無媽媽想過造ftm有以上想法而放棄了?

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

由於我本身唔鐘意係屋企湊仔,同埋唔想同社會脫節,所以點都會返工做野,起碼洗自己錢都可以大大聲。
我係你,有能力轉工既話,我會揀轉工,無能力就唯有忍下喇

男爵府

完全想過你以上的想法,所以只轉了part time (為教子女功課),一定不會考慮full time 留在家,加上我真的不是FTM那種材料,老公也認為我不是。

大宅

回覆:在職媽生了第二胎

我有想過造半職媽,一星期番兩日工,但我原本個位一定不行,它係銀行要跟股市的。
轉半職要轉行。有人請嗎?

大宅

有時我會想,係米c6唔錫我呢?他話支持我做ftm,但我直接問點支持,他話精神上支持,直接叫他加零用,他又不理我。
為了陪bb長大,放棄份糧不捨得都得,無了份工,無了社會地位,很擔心resign後c6、男家令我寄人籬下。c6一直比不到這個不用錢的承諾。很不開心、很煩!

大宅

咁你老公搵幾多??

大宅

回覆:Heyheyjoyjoy 的帖子

不如考慮轉工啦,我一諗到家庭開支同日日都要由朝湊到晚,我便會打消ftm念頭

男爵府

相信你老公又唔係唔錫你,但以我所聽所聞,真的不多老公欣賞老婆留在家湊仔煮飯,男人好實際,覺得做家務不是正增值的,可以外判,亦希望老婆分擔開支,維持生活質素,減輕壓力。我老公EXPECT我是萬能的,又能賺錢,又能照顧小朋友,又能管好工人,又能養外家,又能KEEP住靚和時代感,相信你老公都這樣想。我比較好彩,份工可轉半職,能KEEP一半收入,又能騰出時間照顧小朋友。

大宅

樓主不如搵份輕鬆d既工,睇你老公既表現,好大機會第時會為錢同你嘈,點都係自己有收入好d

大宅

引用:咁你老公搵幾多??

原帖由 Huiwangmama 於 13-05-23 發表
咁你老公搵幾多??
100k

大宅

引用:相信你老公又唔係唔錫你,但以我所聽所聞,

原帖由 magiccandy 於 13-05-23 發表
相信你老公又唔係唔錫你,但以我所聽所聞,真的不多老公欣賞老婆留在家湊仔煮飯,男人好實際,覺得做家務不 ...
請問妳邊行?
我好想轉半職,奈何造開個份不行。
還有,其實半職有20k人工嗎?

男爵府

我是教師,可轉半職,都要天時地利人和,以前有同事申請不批,適逢這兩年校內人手鬆動,校長才肯批。半職後人工都過20k,只返4日上午,時間能配合仔女的需要,心情好了很多。曾經都有段時間覺得返工辛苦,想辭職唔做,但我份工超級穩定,又有公積金,又想到你以上列出的問題,不想自己選擇進入一個困境,就不想放棄工作。我老公人工都有六位數,他會負責家庭所有開支,但我也不覺得他應養埋我外家。

大宅

magiccandy 發表於 13-5-23 19:59
相信你老公又唔係唔錫你,但以我所聽所聞,真的不多老公欣賞老婆留在家湊仔煮飯,男人好實際,覺得做家務不 ...

絕對同意

伯爵府

我雖然都唔太鍾意返工 (正常都冇人鍾意), 但我又唔會做 ftm 喎, 尤其是而家搵得多過老工添, 我老公叫我千祈唔好唔做添.

男爵府

完全有想過樓主所想的問題, 同埋當仔仔大左個時佢要有自己空間和朋友, 如做FTM會到時覺得好空虛...我覺得工作無論對個人同家庭都會balance o的, 同埋我怕做左FTM後只係會同老公講仔經, 無其他話題...

子爵府

Heyheyjoyjoy 發表於 13-5-23 15:47
份工造了7年,人工高福利好,缺點係時間長壓力大上司同事最多剛結婚,完全不體諒生仔後的限制同pump奶的需 ...

我都有同樣掙扎, agree with you 2, 3, 4 & 6. 我公司老闆同事就好好, 或者應該講佢地都唔得閒理我. 不過就覺得唔夠時間陪兩個小朋友, 而家放工, 陪得個大既, 就冇時間陪個細既; 陪個細既, 又冇時間陪個大既.

錢方面我覺得多有多使, 少有少使, 最緊要搞掂小朋友學費(預左係國際或直資, 所以好貴).

我反而在想轉一份HEA 少少的工, 但唔知轉咩.

大宅

回覆:magiccandy 的帖子

不好意思好多問題。
我還有個半月番工,想同公司講我的情況。請問妳點同公司講,可否教下我?
我最想轉半職,一星期番兩日,人工有20k就得。
我自己想有兩個方法:
1)直接問老闆可否轉番兩日,若自己部門不行,能否轉介,要見工/轉行,人工是個迷,必定比而家大減,隨時變temp/contract。
2)問老闆申請無薪假1年,試造ftm照顧bb到1歲,最多番健康院、打針、餵奶等家庭vs工作的時候,同時看同c6是否適應,會否有問題,行不通就造番全職,不用去找工作,人工亦保持到。

大宅

引用:完全有想過樓主所想的問題,+同埋當仔仔大左

原帖由 smartcash 於 13-05-24 發表
完全有想過樓主所想的問題, 同埋當仔仔大左個時佢要有自己空間和朋友, 如做FTM會到時覺得好空虛...我覺得工 ...
這個我都擔心,所以不想造ftm、最多半職,等bb大d不需要我時,我可以造番full time。
怕造幾年full time mum 後找不到工作。

男爵府

BK Milk勳章

完全有諗過你講果d,都係因為你講果d而無做到ftm真係好希望有一天會有勇氣去做ftm...

大宅

樓主,睇到你寫o既嘢,可以理解到你o既矛盾.

雖然唔知道你屋企支出情況如何,但你c6 o既人工,真係足夠你做一個ftm,至少我識得唔少人搵得俾你c6少好多好多,太太都可以做ftm. 佢哋做得到,好大原因係老公睇到老婆做ftm對小朋友o既影响,所以非常願意响家庭財政上作出承擔.

唔好意思都想講句,你c6應該睇錢睇得幾緊要,口話支持你做ftm,佢搵成十萬蚊人工,竟然要你用積蓄同亞仔交學費?佢個心係咪真係想你做ftm?如果我c6搵咁多錢但連學費都要我用積蓄交,好坦白講,我個心真係會碎到一地都係.所以好似上面有jm講過,你c6同佢屋企人好大機會第時會為錢同你嘈,你真係最好自己有收入/私己錢好啲.

你都係睇定啲屋企人係咪真係精神上,經濟上支持你做ftm先,同埋你認為做ftm同做在職媽媽對你o既小朋友o既成長有幾大分別.好似上面有啲jm咁,我自問唔可以做ftm.經濟上,如果我做ftm就唔可以再請工人姐姐,咁我既要湊仔,又要做家務,我會痴線.倒不如而家咁,我自己有收入,可以俾個小朋友生活得好少少,可以請工人姐姐做家務,自己又有錢可以買吓/做吓自己鍾意做o既嘢.最緊要係放工後,我會特別珍惜同小朋友一齊o既時間.有工人姐姐幫手,我可以唔駛理其他嘢,可以全部心思同時間俾晒小朋友,直至佢瞓覺.在我嚟講,我重質不重量.

其實每個人要考慮同手上有o既籌碼真係好唔同,其他人成功/不成功o既例子都未必可以用响你o既情況.無論如何,樓主,衷心希望你早日搵到合適o既方向!

首頁

尾頁

跳至