在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 Heyheyjoyjoy 的帖子

我只是向老細誠懇地講出,現在兩個仔女都讀較有名的小學,功課十分緊迫,即使跟到功課和測驗考試,也沒時間和精神好好跟他們閱讀。當時說出自己的難處時,聲音真的有點顫抖,眼泛淚光,是出於真心的。不過老細的最主要考慮都是看公司的需要如何,能否配合。

你轉PT要求只返兩天會不會少一點? 個人覺得三天老細較易接受,怎樣都是公司有著數老細才會考慮。你的方法一,申請轉部門或轉職位也可試試,我覺得轉PT後是TEMP/CONTRACT也沒所謂,因為PT幾年後可能很喜歡這種FLEXIBILITY而未必會想轉回FT。keep住工作始終較有保障,日後再轉工也可。至於方法二,不知你公司會否批無薪假1年,亦不知批後是否一定保證你的職位不變。但也不妨一問,我當日也是鼓起勇氣問才有今日的安排。希望你早日找到出路。

大宅

回覆:在職媽生了第二胎

原本都已經打算輍出去,但到現在真的無信心。從小到大努力去令自己財政獨立,為了阿仔,我可以放棄再向上游,但我不能造伸手牌,在ftm版亦看到要看人面色的現實,我不會僥倖自己不會跌入此困境。加上近日c6去了旅行,雖然阿仔陪我,婆婆亦來,陪月還在,都有人傾下,但我卻有等他回來的心態,若日後只得自己同工人,我d朋友都系事業型,見面講份工的,造ftm肯定會日日等c6番來跟住同他講阿仔的野,而他會看住電話的facebook,whatsapp,apple daily,不理我。阿仔有乜野都系我的責任,家庭有乜亦系我的問題。
決定要同他攤出來講,而底線系我不會造ftm,最多番半職,拿出的時間只放落阿仔到,陪阿仔長大,其他野他要一同負責。

大宅

引用:回覆+Heyheyjoyjoy+的帖子我只是向老細誠懇

原帖由 magiccandy 於 13-05-24 發表
回覆 Heyheyjoyjoy 的帖子

我只是向老細誠懇地講出,現在兩個仔女都讀較有名的小學,功課十分緊迫,即使跟 ...
謝謝分享!連日多番思量,原來最大問題係夫妻關係,點樣避免日後為錢、為不造終日等老公的c9、

大宅

等自己心理平衡d,才是最大的難題,公司是其中一環,我打算先同c6談,先小人後君子,若無共識,只能打消造ftm的念頭;其後,才跟公司的support group同事談,需然她不識我,但她當日生bb後亦有工作安排的問題;再同老闆談。
希望行得通。

男爵府

對啊,兩夫婦都同意和有共識是最重要,不要傷感情。

大宅

男人always 都係得把口講

大宅

他得把口講支持無問題,但我要現在知會是這樣,無期望至無失望,亦不用看他面色。我有阿媽生,不能如此作賤自己。

別墅

把口叫你做ftm,但要你用積蓄交個仔嘅學費?咁到時亦唔洗旨意佢會俾零用錢你。個男人咁孤寒、同你咁計較,一定唔可以做ftm。我做ftm前收入都ok,有積蓄,但老公從來唔會問我有幾多私己錢,所有開支都係佢俾,到ftm時,當然所有支出都係佢俾,每月我碌卡買乜、點洗錢(佢俾),佢都唔會過問。如果要睇人面識、買嘢又要「就住就住」,自己一定唔開心,咁我唔會揀做ftm。

大宅

妳的case係perfect。我不求他變到妳老公咁好,要我比錢個仔都可以,但我不能看他面色,係尊嚴問題。

別墅

引用:妳的case係perfect。我不求他變到妳老公咁

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 13-05-25 發表
妳的case係perfect。我不求他變到妳老公咁好,要我比錢個仔都可以,但我不能看他面色,係尊嚴問題。

...
好難強迫、改變一個男人,通常佢阿爸點對佢阿媽,佢就點對個老婆。對我來說,做一個愉快的女人(老婆+媽媽)比做一個ftm緊要。不是我覺得陪伴小朋友成長不重要,而且覺得要陪伴小朋友快樂地成長更重要。如果自己不快樂,如何有耐性陪小朋友玩?沒有快樂的媽媽,小朋友怎會快樂?沒有快樂的老婆,夫妻怎會恩愛?

大宅

完全同意。所以我打消了造ftm的念頭,奈何已為人母,我不能重回廿歲選老公,只能盡力溝通,希望各自妥協一點。就係因為見到6299,同c6一個餅印,更令我想自己帶大孩子,減低他們的影響。
唉!我同6299有基本的分岐,但c6係一言堂加極孝順的人。番工時,週末我想休息、同c6及阿仔 family day,無約外家的人;他偏逢週末就硬要留一晚/一個下午比6299玩我個仔!我反對就話我阻他孝順,我無阿媽ge!
我點會不後悔嫁錯郎,只係現在騎虎難下,亦自己從小不是他們那類人,無保護自己,但我要保護個仔。。。所以最初想full time自己帶。
但想來想去,如妳所講,媽媽不快樂,如何能令孩子快樂?真的很苦惱!

別墅

引用:完全同意。所以我打消了造ftm的念頭,奈何

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 13-05-26 發表
完全同意。所以我打消了造ftm的念頭,奈何已為人母,我不能重回廿歲選老公,只能盡力溝通,希望各自妥協一 ...
唔好諗「嫁錯郎」,更加唔好俾你老公覺得你咁諗。我真係覺得對老公越讚佢,佢就越好,好似對小朋友咁 多溝通、少埋怨、多讚賞,兩公婆感情就越來越好,感情好就乜都有得傾。加油呀!

大宅

回覆:magiccandy 的帖子

香港老婆唔易做!連我自己都覚得要係咁!

[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

男爵府

回覆 Noddy-mammy 的帖子

雖然我要兼顧很多東西,不過我覺得好開心,因為老公十分尊重和欣賞我,知道我的付出,我們滿意現時生活水平,有工作有社交,與子女關係也親密。

大宅

老公回來,同他說了我的憂慮,他只是話為了兩個仔可不可以;我不辭職,怎照顧兩個小朋友;我過往的憂慮都無發生;etc。

大宅

老公回來,同他說了我的憂慮,他只是話為了兩個仔可不可以;我不辭職,怎照顧兩個小朋友;我過往的憂慮都無發生;etc。

禁止訪問

大宅

當然係無自由,但我只的係在職vs全職媽,自己面對兩難的選擇;1)媽媽全職帶大bb,對bb應係最好,2)丈夫的支持,到底他會否承認欣賞這些無形的貢獻,本人丈夫十分看重有形的貢獻
我本來想放棄自己去照顧bb,但當日子臨近,撫心自問我能否接受變成等老公的c9,如何避免日後為此、為錢而抄架,如何自處,如何在無recognition的時候自己肯定自己,不會認為自己無用等。

大宅

回覆 magiccandy 的帖子

請問如何找Part time 呢?你份Part time係咩類型/field? 我找了很久Part time都無聲氣, 正考慮係咪要做FTM.....

大宅

JH_Mama 發表於 13-5-24 16:25
樓主,睇到你寫o既嘢,可以理解到你o既矛盾.

雖然唔知道你屋企支出情況如何,但你c6 o既人工,真係足夠你 ...

agree
honestly, why ur hubby earn $100k still ask you to pay for ur son's education?!
個人佢都有份架wor...

首頁

尾頁

跳至