興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

買咗D600 body, 現有一枝50mm f1.8平鏡,兩枝DX,一枝18-200mm,另一你10-17mm fisheye. 計劃買70-200mm f2.8。

如不放鏡,是否都夠用?如放兩枝DX, 則是否要買枝70mm樓下的變焦?

歡迎大家交流下,之前一直用D70s, 等了多年決定升級。

男爵府

引用:買咗D600+body,+現有一枝50mm+f1.8平鏡,兩

原帖由 dt22 於 13-05-24 發表
買咗D600 body, 現有一枝50mm f1.8平鏡,兩枝DX,一枝18-200mm,另一你10-17mm fisheye. 計劃買70-200mm f2 ...
你嘅DX鏡配D600係用DX mode嗎?你對焦段(例如遠近,視覺)有認識嗎?

大宅

回覆:終於買咗D600

FF機仍然用Dx mode係唔係有啲浪費?我諗Dx mode最有用係遠攝,貪果1.5x crop factor。

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

除左支50mm, 手上d 鏡都係換晒好d

平平地入支24-85mm vr 用住先

(我就用D700 + 支24-120, 夠晒平日用)

大宅

知道用回兩枝DX 鏡就要用DX mode
但我現在的想法是,枝鏡放出去亦收唔番好多,反而仍可用回舊機或會比朋友用。有需要時亦可用係FF機到。

還是索性放出去套現另買?70mm樓下還需要什麼?我主要影風景及小朋友。

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

回覆 dt22 的帖子

影景, fullframe 機, 其實24mm 都夠想再wide d, 可以考慮16-35mm f4.0 / 14-24mm / 平平地的18-35mm都得

大宅

引用:回覆+dt22+的帖子影景,+fullframe+機,+其實

原帖由 chloepapa 於 13-05-24 發表
回覆 dt22 的帖子

影景, fullframe 機, 其實24mm 都夠想再wide d, 可以考慮16-35mm f4.0 / 14-24mm / 平平 ...
謝謝,很好的意見。

大宅

回覆 dt22 的帖子

既然賣出去都唔值幾多錢, 咁可以留番D. 不過只係用來做後備

我覺得點都要買支好D既鏡, 無理由浪費左FF既高畫質嘛~~~

24-120. 呢支都幾好, 方便, 有質素.

個人覺得24MM好夠用. 以我自己來講, 影景通常都只係用到35MM

以免有變形, 再回家合併D. 所以24-120好夠用的~~~

咁當然如果真係可以一支50MM走天下既

咁可以UPGRADE50.4. 都係不錯既選擇

大宅

引用:回覆+dt22+的帖子既然賣出去都唔值幾多錢,+

原帖由 denadanis 於 13-05-24 發表
回覆 dt22 的帖子

既然賣出去都唔值幾多錢, 咁可以留番D鏡. 不過只係用來做後備我覺得點都要買支好D既鏡, ...
你以前用DX機,wide鏡影嘅相可能冇咩特別。不過你現在用FF,wide鏡影嘅相帶出嘅空間感會強好多,並非張幾張相合成可比。另外一個提議係16-35f4再加50mm定焦。

大宅

10-17mm fisheye 是TOKINA嗰支吧? 好似ZOOM到17MM用在FF機都唔會有黑角, 就算用DX MODE都冇所謂喇, 反正魚眼就係要個效果, 大把人轉FF機都KEEP 支10.5魚眼, 呢支可以KEEP。

18-200俾我會賣出去換支STANDARD ZOOM, 平平哋 24-85VR嗰支都好, 個RANGE啱用, 要大光圈就換定焦鏡。反正你已經有打算買小黑, 不妨STANDARD ZOOM買平少少, 留錢買小黑仲好。

大宅

回覆 kennyklt 的帖子

咁當然, FF同APSC既視角都有唔同. 所以就算同一MM, 影出來都有不同.
不過我提出既係影景, 如你又唔想變形. 我自己係唔會用到咁WIDE.

大宅

denadanis 發表於 13-5-24 17:31
回覆 dt22 的帖子

既然賣出去都唔值幾多錢, 咁可以留番D鏡. 不過只係用來做後備我覺得點都要買支好D既鏡, ...
50.4 同 50.8 價錢相差好遠.....

大宅

kennyklt 發表於 13-5-25 07:38
你以前用DX機,wide鏡影嘅相可能冇咩特別。不過你現在用FF,wide鏡影嘅相帶出嘅空間感會強好多,並非張幾張 ...
睇完你個建議, 發現非常好, 即刻去search下, 原來 16-35mm f4 要成$10,000. 同28-70mm f2.8價錢差不多, 真的估不到.

大宅

chasiuchasiu 發表於 13-5-25 17:42
10-17mm fisheye 是TOKINA嗰支吧? 好似ZOOM到17MM用在FF機都唔會有黑角, 就算用DX MODE都冇所謂喇, 反正魚 ...
係TOKINA嗰支. 我以前用D70S時一直都好喜歡佢個fisheye, 效果特別, 又可當wide鏡. 早兩日試過用係D600,10mm時當然有黑角(其實係大黑影), 但到15mm已經冇哂, 可以當超wide鏡用, 盡管少咗resoluation. 另外, 我亦可以留番佢, 未來有機會時用番係D70用來潛水用.

伯爵府

引用:Quote:kennyklt+發表於+13-5-25+07:38+你以

原帖由 dt22 於 13-05-27 發表
睇完你個建議, 發現非常好, 即刻去search下, 原來 16-35mm f4 要成$10,000. 同28-70mm f2.8價錢差不多, 真 ...
估不到?你比較支17-35 f2.8可能重貴

慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

大宅

引用:Quote:kennyklt+發表於+13-5-25+07:38+你以

原帖由 dt22 於 13-05-27 發表
睇完你個建議, 發現非常好, 即刻去search下, 原來 16-35mm f4 要成$10,000. 同28-70mm f2.8價錢差不多, 真 ...
每支鏡用途不同,唔可以單用價錢衡量。14-24f2.8都唔係貴16-35好多,但好多人都選擇16-35而唔係14-24。當然,16-35加價加得好快!

複式洋房

dt22 發表於 13-5-27 09:54
50.4 同 50.8 價錢相差好遠.....
我都有支50.4 , 對焦都幾慢但淺景深比50.8 靚好多。

男爵府

引用:Quote:dt22+發表於+13-5-27+09:54+50.4+同+

原帖由 sunsky46 於 13-05-27 發表
我都有支50.4 , 對焦都幾慢但淺景深比50.8 靚好多。
1.8 同 1.4 光圈雖然係相差不大,不過我相信科學技術上嘅製作成本可能有分別。再者,我懷疑廠商用普通料製作1.8,用靚料製作1.4。於是,造出嚟嘅鏡頭有咁大嘅分別。吾知呢個推斷有無講錯?

別墅

I vote for 24-120 (or 24-85) for general purpose / scenic use (use slightly higher ISO and stop down for optimal picture quality).
And then a fast prime like the Sigma 35mm f/1.4 for indoor / party uses.

大宅

Sigma 35f1.4同50f1.4都係Sigma得意之作,評價比正廠更好

首頁

尾頁

跳至