論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人話牙痛,要剝一隻牙同杜一隻牙齦,2500。但佢仲有好多爛牙未補,呢筆唔計住。保險只係claim頂盡千五,淨返一千你地會唔會包底?

其實我覺得保險唔包,佢棚牙唔整又唔係有生命危險,傾向佢自己搞掂,我自己份工都唔包私家牙醫費用,佢福利好過我。但我咁會唔會好衰?如果開左個頭,又驚佢以為我地第日咩我地都會包底。點好?

大宅

唔包, 牙痛叫佢去政府clinic脫牙, 免費!

保險有得claim就叫牙醫幫佢盡補剩番嗰d, 多咗唔包or叫佢自己俾。
url=http://www.TickerFactory.com/]
[img][http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;104/st/20100203/dt/12/k/e75b/preg.png[/img]
[/url]

象牙宮

cheungchit 發表於 13-5-24 13:52
工人話牙痛,要剝一隻牙同杜一隻牙齦,2500。但佢仲有好多爛牙未補,呢筆唔計住。保險只係claim頂盡千五, ...

但我咁會唔會好衰?
如果 有求必應 才是真理?

碼頭工人, 不是要加二位數... 資方 有求必應嗎?
李家 世界級 首富之一. 我地 就算是 百万/千万身家 算是什么?
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

BK Milk勳章

我叫之前印姐5點半起身自己排街症 比? 比條香蕉無問題

大宅

引用:Quote:cheungchit+發表於+13-5-24+13:52+工

原帖由 333s 於 13-05-24 發表
但我咁會唔會好衰?
我咁問係因為我同奶奶話保險唔包,我都要諗下。其實我覺得冇需幫佢俾,不過費時咁應佢,點知我奶奶叫我地同佢俾,下次佢自己俾返,搞到我好似好衰咁,所以想睇下大家點諗。

別墅

不好幫她俾,叫她自己排街症。2500元,不是25元,你奶奶口甘大方叫你俾,不如奶奶俾

LHLMother  agree  發表於 13-5-25 11:32

大宅

回覆:工人話要杜牙齦,你地會否俾錢?

咪係!今次佢比先,不如下次先至你比。。。:;pppp:

男爵府

我係你就唔會理佢,佢爛咁多隻一定係日積月累咗好耐,佢到底嚟香港打工定搵人比錢佢整牙?

大宅

唔包!如果佢平時做得好,間中買啲嘢俾佢就夠!

大宅

唔包啦,佢牙患都唔係今時今日,一時三刻黎到你度先無啦啦有啦…保險包幾多咪用幾多錢…唔夠咪叫佢自己出錢囉…我打咁多份工都無牙保啦:;pppp:

大宅

你個牙醫點講?

我之前個工人冇一只好牙,個牙醫問我保險包幾多$,佢就住做,總之令佢唔會痛到做唔嘢,僱主唔使出錢就算,如果佢想再整,就話保險賠哂啦,去政府啦

子爵府

引用:工人話牙痛,要剝一隻牙同杜一隻牙齦,2500

原帖由 cheungchit 於 13-05-24 發表
工人話牙痛,要剝一隻牙同杜一隻牙齦,2500。但佢仲有好多爛牙未補,呢筆唔計住。保險只係claim頂盡千五, ...
只係包脫牙,叫佢排政府啦!你99嘥氣

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

男爵府

引用:Quote:cheungchit+發表於+13-5-24+13:52+工

原帖由 333s 於 13-05-24 發表
但我咁會唔會好衰?
若果你唔包佢,唔算好衰既,有啲衰囉,咁你想做好人但要比錢定係衰人唔比錢吖?兩者係對立嗰喎

珍珠宮

杜就唔會,我會叫牙醫同佢脫晒啲爛牙

子爵府

BK Milk勳章

where is the public clinic for dentist?

男爵府

排街症算啦,佢幫佢整好棚牙又唔會感激你,反而覺得應份,話知佢:;pppp:

子爵府

引用:不好幫她俾,叫她自己排街症。2500元,不是

原帖由 fortune18 於 13-05-24 發表
不好幫她俾,叫她自己排街症。2500元,不是25元,你奶奶口甘大方叫你俾,不如奶奶俾 ...
Agree! 我99都好大方,“請”工人食海鮮,不過我老公埋單囉!跟住仲問個工人啱唔啱食

子爵府

叫佢排街症啦!

別墅

陪月勳章

想問邊到排街症??
我要做定REARCH先~~~免得到時工人黎到比佢恰C.......

象牙宮

cheungchit 發表於 13-5-24 15:17
我咁問係因為我同奶奶話保險唔包,我都要諗下。其實我覺得冇需幫佢俾,不過費時咁應佢,點知我奶奶叫我地同 ...

明明保險唔包. 你 99 还要比? 世上有的人的確 愛自找煩. 為了想得" 好雇主" 名稱.
唉... 本人99 也是同类的人. 浪費我時間解釋, 前后后果. 利弊之處. 多一事. 不如少一事. 甘 easy 都唔識 選. omg.
她不甘. 还為工人說話. 又氣又好笑.
過了几天, 可能听外人分折, 覺得我有道理. 放棄為工人爭取了. 說的難听. 她同我倒米. 說的好听.

99 和我兒子一樣. 考慮能力不夠. 看事不夠宏觀

anyway if you want to pay. just pay it.
香港自由言論. 捐也好. 比也好. 反正 99 開心就行.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至