樓市動向

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

佢真係好老實

男爵府

回覆:SunnyBird 的帖子

所以如果居屋業主開天殺價,未補地價的價錢與私人樓相差不太遠,點解要揀佢。居屋比私樓限制多多,中籤的買家真要三思,免得買貴樓。

大宅

回覆:施永青:白表買家小心吃虧

緊係啦,跌左煮補地價,咁係次次有得免補

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

綠表價而家升到顛,補完地價分分鐘貴過私人樓

侯爵府

book mark 呢個info 先

愛是恆久忍耐......

大宅

回覆:iamhongkongese 的帖子

唔補地價都咁貴,何必買居屋,將來放售又煩,經過呢次,相信政府唔會再下免補地價,一听就好興奮諗落又好傻先會買,將來想放租都煩

子爵府

引用:唔補地價都咁貴,何必買居屋,將來放售又煩,

原帖由 火龍果1 於 13-05-26 發表
唔補地價都咁貴,何必買居屋,將來放售又煩,經過呢次,相信政府唔會再下免補地價,一听就好興奮諗落又好傻先會 ...
就算自住都覺得貴啦

別墅

2500名額入火坑

禁止訪問

大宅

引用:如果真係有實質住屋需要,我覺得買得過。而

原帖由 iamhongkongese 於 13-05-26 發表
如果真係有實質住屋需要,我覺得買得過。而家係講緊有無屋住。政府係提供一個方法俾你上車,唔係預之後租出 ...
最可惜幫到白表,又累左綠表客呢

大宅

呢班人半年內要買樓,業主唔抬價至奇。

班綠表人被免補白表打尖入市,就繼續住住公屋等,咁又少左交還嘅公屋單位,排緊隊等上樓嘅人就繼續住喺環境惡劣嘅地方慢慢等。但係政府就幫果班收入高過公屋居民嘅人買樓,都唔幫最需要住屋嘅基層。 而呢班免補白表人又得益幾多?

親子王國已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

有一點都要注意, 5000 位幸運兒, 想用10 % 首期買到居屋, 選擇唔多。 因為舊d 屋苑, 冇一間銀行可按足年期, 以我所知, 最長只能做25 年, 仲要係樓齡較新個d 居屋, 想買舊d.又想按足年期, 冇3 成係手, 唔駛諗, 即300 萬, 冇90 萬係手, 分分鐘做唔到按揭, 仲未計勁貴的印花稅。 有100
係手, 就唔駛煩上唔到車, 點解仲要買居屋?

子爵府

Pulmma 發表於 13-5-27 20:03
有一點都要注意, 5000 位幸運兒, 想用10 % 首期買到居屋, 選擇唔多。 因為舊d 屋苑, 冇一間銀行可按足 ...

好心水清呀

大宅

我係白表人仕 上星期走去問過銀行 兩間銀行都話最主要唔係睇樓齡去定供款期限
而係用65歲退休為一個估計 再減番供款人年紀 再用收入去計算
但見幾個topic既網友都話太舊樓齡冇得供
所以我都搞唔清 係咪銀行誤解我查詢呢?
如有錯誤 煩請指教一下 謝謝

別墅

引用:呢班人半年內要買樓,業主唔抬價至奇。班綠

原帖由 petitrat 於 13-05-26 發表
呢班人半年內要買樓,業主唔抬價至奇。

班綠表人被免補白表打尖入市,就繼續住住公屋等,咁又少左交還嘅公 ...
手揸白表免補地價居屋人士,要半年內要買樓,唔怪得最近樓巿有止跌回升現象。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

引用:我係白表人仕+上星期走去問過銀行+兩間銀行

原帖由 杯杯 於 13-05-27 發表
我係白表人仕 上星期走去問過銀行 兩間銀行都話最主要唔係睇樓齡去定供款期限
而係用65歲退休為一個估計 再 ...
10 % 做首期, 銀行可按年期係30 年減樓齡, 即如果樓齡20 年, 銀行最多可做10 年按揭, 一d 優質d 的屋苑或者可按多dd 12, 13 年( 20 年樓齡計) 香港10 年冇起居屋, 我以較新樓齡的居屋係市場上係唔多。 變相炒貴晒樓齡新的居屋。 我細佬最近想用綠表換居屋, 係mos揾, 得2 個屋苑可做到25 年, 錦英, 錦龍, 錦安, 最多得12 ~15年, 如果比到30% 就唔駛房署做担保, 咁就可當私人樓咁做, 30 年都批得出。 所以5000 幸運兒, 落訂之前問得清清楚楚真係有銀行做到按足年期的按揭。

首頁

尾頁

跳至