跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問大家排左政府未呀?

請問大家去左政府醫院排期未呀? 唔知 full 唔 full 呢?

複式洋房

Re: 請問大家排左政府未呀?

Hello

妳預產期係幾時呀?我因為未Book到私家醫生,未有醫生信,未Book得東區。

Wansum

複式洋房

hi wansum,

醫生未告知我預產期呀! 因為早幾日去照過, 5week左右得一粒"long"仔, 佢話太細, 未計到預產期住, 所以我都未有信去排政府.....而家等到14/10 先再去照

我都好想排東區, 因為好多親友都在東區生過bb, 個個都說不錯

複式洋房

Hi Mujimuji

妳有冇親友住係東區呀,我報我姐姐地址,因上胎產檢非常GOOD. 我第一胎時有上運動堂,好有用呀。

WanSumMum

複式洋房

hi WanSumMum,

我媽咪住東區架! 我自己就住將軍澳, 咁係咪填我媽咪個地址就ok架啦? 如果填自己個地址, 佢地會唔會唔俾我去東區醫院排期架? thanks

禁止訪問

別墅

我聽日去排政府(聯合醫院),到時話比你地知full唔full啦, by the way, 有冇人知聯合醫院是否ok, 因為我係第一胎,同埋我住kwun tong區,有否其他私家醫院介紹?thanks!

複式洋房

聽人說聯合都ok的, 不過預左較多新移民, 但產科好似05年裝修過, 環境我估不錯的

係呢....請問你現在幾多週去排期呀?

別墅

大約4個week多D囉,但成日胃氣漲,真慘!

複式洋房

hi wingalice,

請問你係咪叫醫生寫封證實懷孕既信, 就可以去排期? 我上星期二睇左一次婦科, 醫生照到胎long, 說還很細小, 未能確定到預產期, 所以我未有醫生信呀 :-(

複式洋房

Hi MUJIMUJI

妳要寫妳媽媽的地址,我都係住將軍澳。

東區要我attached Doctor Letter先接受登記,冇所謂啦,我会等小B大少少先去睇醫生,Book咗今个月23号大概8week可以CONFIM。

我知只要妳11Week前Book到政府就可以Save到錢,因為有好多Test可以做。

妳現在有冇反應呀,今胎个胸好痛,又好肚餓。

複式洋房

hi wansummum,

原來11week前 book到就可以有多d test做....真係唔該晒你呀

我呢個星期嘔左5次, 早上就作嘔, 晚上就真係嘔晒食過既野出來, 醫生叫我要小食多餐, 我試過了, 都ok的, 感覺上個胃會舒服d, 我胸及nipple 都有痛, 有時個"肚池"對落幾吋就間中有小小扯住, 姑娘話正常喎

複式洋房

你地可以打電話去電下係唔係一定要用醫院附近的地址.........我係三月媽媽...當時我想在廣華生..本來都諗住用婆婆的地址...之後打電話去問..........原來唔洗..........可以用返自己個地址....因為而家唔係分地區......只要有位便可....但額滿即止 :lol:

別墅

hi mujimuji,

yes, i got the referral letter from the doctor. but today, when i go to "luen hop", not too many people. but i have to go again on next tuesday. cos, next tue will be the 1st test on blood and everything. today, just have the registration.

複式洋房

hi wingalice,

係呢, 想問下你的醫生信係婦科醫生寫, 還是去普通科醫生度驗孕及取信? thanks

大宅

Hello 各位,
我都係十月初去私家check到bingo左,但當其時太small,所以無俾certificate我,醫生叫我2星期後再覆診!

而家係6wk5d,我想問我跟住再睇完私家後係應該拎住封信去醫院排期定係健康院呢?

我諗住會係威爾斯,但而家又好似好多大陸人去o個度生,都唔知點算....

別墅

i got my letter from my family doctor.

複式洋房

Hi Hasa

我自已会去睇婦科醫生,佢哋會Check到BB心跳先比醫生信妳,我會去東區排期,在法國醫院生。

男爵府

hasa,
我係0705媽媽,如果你係去威爾斯生,你一定要去健康院登記,跟住健康院再比份介紹信你下午過威爾斯登記,你自己係唔可以直接去威爾斯登記的 !
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

男爵府

hi mujimuji,
其實你唔一定要婦科醫生寫信架,求其家庭醫生都得架,封信係寫你懷孕咁架咋,咁就攞住去登記喇
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

首頁

尾頁

跳至