想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

(最新update: 竟然有左, 但。。。。詳情請睇回覆#4)

想check下排卵同黃體狀況, 請教應該點做呀?

我量左6個cycle體溫, 用左3個cycle哈哈笑
但只有一個cycle出現過哈哈笑, 體溫亦要4至7日先升到高溫期

想請教jm們, 我想初步去做檢查睇下會唔會有咩問題
係咪簡單驗血就可check到?去一般婦科診所/家計會就有嗎?
因見好多jm都係試左一年以上, 同好轉折拎到醫生轉个信先可以去檢查的

好迷惘, 唔好笑我。。。謝謝各位指教

大宅

Csonmi 發表於 13-5-27 16:09
我量左6個cycle體溫, 用左3個cycle哈哈笑
但只有一個cycle出現過哈哈笑, 體溫亦要4至7日先升到高溫期

如果你量左體溫發覺有問題的話你可以day 1 打去你睇開的婦科醫生到同護士講咩情況,睇下佢地會唔會約你day 2定3咁上下的日子上去抽血驗下d成份有無問題的,但其實我今個月打針食藥打完破egg針第4日先爬到去高溫期,但個醫生話ok!至於你係咪驗血就check到問題,其實要睇返你係咩問題,如果係朱古力豆水泡果d應該超聲波都會照到的!如果係egg的問題就要陰照先得!其實如果你急住想知又唔介意的話可以去睇相熟的婦科check check!

大宅

同醫生講, 佢會叫你抽血check, 通常day 3同day21check兩次, 咁你就個你check個個月有冇問題
其實你check得一個月無問題, 又唔代表下個月無問題, 如果只係為求安心, 都值得去check

但好似我咁, check左無問題, 試左兩年幾, 無就無, 無得解

大宅

回覆 黃c9 的帖子

好多謝你(地)嘅詳盡解答呀!
事情有d峰迴路轉...
我開post當日, 係同平時一樣連跌左3日m, 呢3日亦胸痛同比平時更m痛, 下一日due day走唔甩係黎m! 一心諗住請教你地後著手bk驗查, 點知跟住兩日反而連升溫。咁我就即刻用萬寧驗孕, 分幾鐘就開始出線, 但最後只有對照線的50% (當時已D34, 相信D17左右排卵)。。。再用埋cb digital驗到2-3wks!

本來應該好開心, 但due day前個幾日經痛左幾日(其實仲有排卵後個7,8日一直都經痛同攪肚痛咁痛, 以前未試過咁的),體溫亦好明顯m前一樣跌溫。 琴晚睇左中醫, 話我作小產中。。。上星期仲要發燒 &喉嚨,淋巴,氣管發哂炎睇西醫黎。。。即刻更擔心!

大宅

回覆 黃女士 的帖子

都好多謝你嘅熱心幫忙呀! 你地一定會好快bingo架!!

我嘅事有新發展, 請睇睇上一個回覆

大宅

回覆 Csonmi 的帖子

多口一句,現在情況比較急,你應該去睇西醫睇下醫生會唔會比安胎藥你塞,因為我黃體不足要塞藥醫生話呢d係安胎藥來的,有b安胎無b都無問題,所以你唔好介意我多口^^

大宅

回覆 黃c9 的帖子

點會介意呀! 應該多謝你教路呢! 我一心以為touchwood出血先要急睇, 真係咩都唔識

公爵府

引用:+本帖最後由+Csonmi+於+13-5-30+13:28+編輯

原帖由 Csonmi 於 13-05-30 發表

回覆 黃c9 的帖子
找中醫調理是身體ok, 但妳情況..... 換著我會立即找婦科醫生求助囉

大宅

回覆 bb8398 的帖子

多謝你地對我的關心呀! 我今日已經去左睇專科了! 報平安
醫生話咩都係正常反應, 可能係我妊娠反應較大。不過照左bb正常著床, 排除了宮外孕

預祝各位jm黎緊都bingo呀!! 我遲下會打番個徵狀分享 (就算好似我咁排卵後升溫慢, 連跌溫都原來唔係m! jm們唔好灰心呀!)

公爵府

引用:回覆+bb8398+的帖子多謝你地對我的關心呀!+

原帖由 Csonmi 於 13-05-31 發表

多點bed rest喔祝安康

大宅

引用:回覆+bb8398+的帖子多謝你地對我的關心呀!+

原帖由 Csonmi 於 13-05-31 發表

恭喜晒,等你分享