烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日第一次自家弄muffins(不用預拌粉),跟以下食譜,爆得好靚,味道很好,唯一是太乾身,入焗爐前有d杰,焗出來硬d乾d,請問有什麽加减改善令它濕d?謝

材料 (3個份量):
  低筋粉 100克、粟粉 20克、泡打粉 3克、可可粉 15克、砂糖 50克、溶牛油 30克、雞蛋 1隻(打散)、鮮奶 55克、入爐朱古力粒 35克
做法:

1. 低筋粉、粟粉及泡打粉預先過篩備用。

2. 將砂糖加入牛油溶液內,並將雞蛋、鮮奶加入,用電動打蛋器以低速打1至2分鐘,再拌勻。
  3. 將粉類加入(2)內,拌勻,然後加入朱古力粒。

4. 將已拌好的麵糊,用小匙舀在餅模裏,至七分滿,放入焗爐中層,用190度焗約20至22分鐘。

Thank you 各位

禁止訪問

男爵府

回覆 SkylarMum 的帖子

是否全部粉加埋(低筋,泡打粉,粟粉及可可粉),再將液體加埋(糖,牛油,奶,雞蛋)1:1?謝

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

熱血勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:俾呢個食譜你試下,呢個超香但唔太甜牛油

原帖由 SkylarMum 於 13-05-27 發表
俾呢個食譜你試下,呢個超香但唔太甜

牛油         100 G
呢個整到幾多杯?

男爵府

回覆 SkylarMum 的帖子

多謝你。發粉是自發粉嗎?你這個食譜可弄多少個?

首頁

尾頁

跳至