自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:dordor1207 的帖子

希望下一次見工表現可以再進步!
呢個post真係好好既分享,多謝各位!

水晶宮

爽爽 發表於 13-5-30 00:22
嘩~~~以經有百幾人收藏左啦,包括我

其實,我仲有一些關於in人既要訣,係用來教D interviewer,
如果大家知道考官諗緊咩,條題目背後其實考緊咩,可能會表現得更好.
如果大家有興趣,我又有時間,我整理一下,分批開post同大家分享啦

VPL    發表於 13-5-30 14:16
TV家  等你! Thx!!!!  發表於 13-5-30 11:39
miffymiffy    發表於 13-5-30 10:33

男爵府

回覆:Sweetcar 的帖子

呢D一定要見之前諗定

珍珠宮

引用:Quote:爽爽+發表於+13-5-30+00:22+嘩~~~以

原帖由 方方媽媽 於 13-05-30 發表
其實,我仲有一些關於in人既要訣,係用來教D interviewer,
如果大家知道考官諗緊咩,條題目背後其實考緊咩,可 ...
好呀

伯爵府

回覆:見工忌...

多謝定先

大宅

引用:今日in左幾個人,總結少少心得,同大家分享.

原帖由 方方媽媽 於 13-05-28 發表
今日in左幾個人,總結少少心得,同大家分享.
見工忌:
1. 眼神飄散飄忽: 缺乏自信就對住塊鏡練多幾次,或搵個朋 ...
平時都有留意開你既留言,真係好鐘意你說話既作風,簡潔而流暢,最重要係「到位」

方方媽媽  謝謝. 但我有時都太"一針見血",會剌痛人架  發表於 13-5-30 13:10
annawong1122  同意!  發表於 13-5-30 12:09

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:Quote:爽爽+發表於+13-5-30+00:22+嘩~~~以

好呀〜 好有興趣!雖然係依間公司做左咁耐但無野係必然既, update下自己做準備都好呀

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

等你,多謝分享

水晶宮

追哂呢個POST, 獲益

我就係成日衰面試

自問學野好快好易上手, 但面試過唔到, 自己係乜人都無用

BTW, 我想請教一下, EXPECTED SALARY可以點寫? 寫高啲預人地壓價? 還是寫番巿價? 定係有咩技巧?

方方媽媽  但首要條件就係: 你真係值果個價.  發表於 13-5-30 13:05
方方媽媽  Expected salary就寫expected既salary囉.你覺得自己值幾多,就要幾多.唔好委屈自己.  發表於 13-5-30 13:05
我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

男爵府

畀面勳章

依個topic 真好,我都有10年未見過工lu, 6月後lay off ,以下問題希望各位俾意見:

1)本身日日返深圳, 但公司突然cut benefit, 但我不簽名同意, 當lay off當問及離職理由,如實說, ok 嗎 ???
2)如果我disclose 自已單親, 係米印象不好???
請教請教

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章

好值得收藏嘅post, 獲益良多!多謝各位無私分享!

別墅

水晶宮

CD_BB 發表於 13-5-30 11:19
依個topic 真好,我都有10年未見過工lu, 6月後lay off ,以下問題希望各位俾意見:

1. 可以補充:公司cut benefit,本身我都接受到,因為知道公司近期財政唔掂,我地都願意共渡時艱.但係,以lay off來要脅,完全無協商餘地,呢種作風,先至係我最唔接受既地方.

2. 你覺得你的單親情況對工作有無影響? 無的話,完全無需要講. 如果因為單親,你又無其他親友支援,隨時小朋友有事就要請假,你都要諗定後著,因為唔會有公司鐘意見到個員工神時某時都放假,影響公司/部門運作.

男爵府

畀面勳章

方方媽媽 發表於 13-5-30 13:09
1. 可以補充:公司cut benefit,本身我都接受到,因為知道公司近期財政唔掂,我地都願意共渡時艱.但係,以lay o ...

好多謝方方媽媽的意見,

公司不是財政唔掂, 只係人事部要實行節省政策無協商餘地, 唉,一言難盡!!!

本身唔會disclose單親, 但好怕要填form, 寫married好似講大話甘,

好期待你能分享關於in人既要訣的post! 

方方媽媽  無啦啦要節省,我就會當佢財政唔掂. 此外,離左婚就係單身,所以寫single係OK.  發表於 13-5-30 16:42

珍珠宮

方方媽媽 發表於 13-5-28 14:26
今日in左幾個人,總結少少心得,同大家分享.
見工忌:
1. 眼神飄散飄忽: 缺乏自信就對住塊鏡練多幾次,或搵個朋 ...
以前的人不會這樣(大部份)

子爵府

瞓得好勳章 環保接龍勳章

方方媽媽,請教一下,如果因為而家份工無得加薪,原先話有花紅點知又無,做左9個月,想出去再搵下,如果見工被問到轉工原因,應該點答好?

另外,通常喺咩途徑搵嘅工會比較好?

方方媽媽  依家好多搵工網站,你打個工種,已經搜尋到大把工,等你揀.  發表於 13-5-30 16:44
方方媽媽  照直講囉.覺得間公司無誠信,承諾左既野唔算數,所以唔值得繼續效力.  發表於 13-5-30 16:43

禁止訪問

子爵府

瞓得好勳章 環保接龍勳章

小霹 發表於 13-5-30 13:48
方方媽媽,請教一下,如果因為而家份工無得加薪,原先話有花紅點知又無,做左9個月,想出去再搵下,如果見 ...

THX!! 唔該哂, 咁樣答得好好~

水晶宮

Winniecheng0405 發表於 13-5-30 14:47
我想請教下各位,我大學留左兩次班,讀左5年先畢業,原因係第一年留班因為急病住左一年醫院,第二年因為acc ...

我公司都曾請過有長期病患的同事,真係好煩架.
個個月請病假,請假請到要扣人工,工作進度又大受影響.
好多時,突然要調動人手頂佢D工作,
隨時又會請一兩個月無薪病假去醫病.
希望你唔係咁啦.
如果係,即使請左都會受到同事排擠.

子爵府

玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

dordor1207 發表於 13-5-28 15:37
又想請教下!

我呢條肥魚為左向上爬攪到個 cv so jumpy 2-2.5 yrs changed a job! 但公司愈做愈大有時遇 ...
你jumpy係無問題的,重點係你要比interviewer 睇到你每跳一步都係比之前的好(例如職位或薪金)。都係果句,你講得通個古仔就得㗎喇。

首頁

尾頁

跳至