自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

仲有, 忌遲到呀~~!

果D 我即刻OUT 左佢~

男爵府

tkop 發表於 13-5-28 14:48
請咩位?重請唔請人啊

我都想知,我老公想轉工
一切都是最好的安排

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆 stepchk 的帖子

我見呢份工時就講明唔會OT, 佢當係賣點架. 如果公司大多數要OT, 見工時由僱主講清楚好D, 做唔做由見工個位自己決定囉......(個人意見)

禁止訪問

回覆:見工忌...

男爵府

natural19985 發表於 13-5-28 15:33
咁老實 咁最終有無請佢?

其實見見下已經覺得唔太啱, 同埋佢表現都唔太好, 正正係樓主話眼神閃縮嗰種, 見佢咁講, 我就直程同佢講"咁我唔想害你, 費事請你入嚟你要日日OT啦, 因為我入咗嚟六年都未試過有一晚可以準時走".

侯爵府

yy-Fung 發表於 13-5-28 15:43
我見左十幾份工,得出既結論,運氣佔大部份。

一定唔係, 見工有技巧.

想當年我個舊同事同你一樣, 覺得搵工要靠運氣, send 幾拾封CV 都係得幾個有回音. 要搵好耐先有人請, 所以人工愈叫愈低. 但佢做野都OK 架. 後來我幫佢汁一汁個CV, 再同佢汁下D 見工技巧, 成功率即時大增, 人工仲高過佢本身既 MARKET VALUE 小小.

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:yy-Fung+發表於+13-5-28+15:43+我見

原帖由 abcabc181818 於 13-05-28 發表

想當年我個舊同事同你一樣, 覺得搵工要靠運氣, send 幾拾封CV 都係得幾個有回 ...
可請教一下,CV可以點執,有乜地方要留意?

方方媽媽  唔好太長.最好就按你申請果個職位去執,重點講與申請的職位有咩關係.  發表於 13-5-28 16:08
不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

禁止訪問

水晶宮

oxford0158 發表於 13-5-28 15:04
想問下, 用果有個人做一份工做o左十幾年, 你地會唔會覺得佢無用o既呢???

唔會.但如果做左十幾年,都無升過職,人工又加得好少,我會懷疑佢:
1. 無本事~ 所以做極都係手板眼見功夫.
2. 唔上進~ 公司無升職位,咪跳槽囉.
3. 唔肯承擔~ 有時公司比你做新project,又推又盛
4. 思維較封閉~ 因為見識少

子爵府

引用:仲請唔請人?我比樓主最尾個"萬幾蚊"吸引左

原帖由 joyeeso 於 13-05-28 發表
仲請唔請人?我比樓主最尾個"萬幾蚊"吸引左
係 '幾萬蚊'

水晶宮

abcabc181818 發表於 13-5-28 15:55

想當年我個舊同事同你一樣, 覺得搵工要靠運氣, send 幾拾封CV 都係得幾個有回 ...

完全同意.
我有一位做左十幾年導遊既朋友想轉行做社會服務機構既福利工作員.
我幫佢執CV,練見工,作好晒轉行的理由同點解佢係right person,間公司點解應該請佢.
(搵出佢過往既經驗點樣轉移至新工)
佢最後見左兩份,兩份都請,而且人工仲唔差添.

chuchu9999    發表於 13-5-30 13:47

公爵府

回覆 joyeeso 的帖子

人生沒有劇本,沒有固定的線路,但我相信每一條路上都能看到雲起雲落,只要我們耐心而堅持!------鳳凰衛視著名主持人-陳魯豫

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆 BK2002 的帖子

咁而家好多僱主都會表明既

水晶宮

Queenie_0012 發表於 13-5-28 15:37
仲有, 忌遲到呀~~!

果D 我即刻OUT 左佢~

今日唯一比我睇中果位,亦係唯一遲到果位,不過,唔嚴重,只係10分鐘.
我對遲到,唔係太介意,最緊要有能力,做到野.那怕你每日遲半粒鐘,但你做既野多人一倍,效果好,我都無所謂.

之前我有個post都講過,我有個下屬,經常遲到,改極都改唔到,連罰錢都試過,都改唔到.
最後,我改佢返工時間,佢比其他同工遲返半小時.
都有JM都嘲笑我架,
不過,我覺得,搵到個做得野又忠誠既同事,唔係咁易,
我唔會因為一D小瑕疵而抹煞人地全部既優點.

biba2013  其實都係弹性中班时间啫,我buy 㗎。  發表於 13-5-30 18:23
chuchu9999  但我知道有些面試官是非常介意面試者遲到!  發表於 13-5-30 13:50
chuchu9999  只有那位遲到同事遲半小時上班, 遲半小時下班?  發表於 13-5-30 13:49
annawong1122  好同意方方媽媽!搵到個有能力的幫手,比搵到個只是懂得守規矩的人重要得多  發表於 13-5-30 12:06
yanyan524  搵到妳咁好既上c, 佢算好彩  發表於 13-5-28 16:39
mcdullyiu   不過我覺得遲到都算操守問題, 除了工作能力外我都介意這點的!  發表於 13-5-28 16:32

水晶宮

補充: 遲到真係比人唔好既印象.如果你唔係超晒班,就千奇咪遲到啦.

Chirley  但未共事,點會知對方係咪超班呢  發表於 13-5-28 21:08

禁止訪問

回覆:見工忌...

侯爵府

sherryyeung 發表於 13-5-28 15:57
可請教一下,CV可以點執,有乜地方要留意?

最基本係整齊(有D人連FORMAT 都冇汁就掟出街, 一行字出, 一行字入. D 字既FONT 又隻隻都唔同. ) , 冇錯字, 簡潔 (不要太簡單, 樣樣得一兩個字) , 個人資料, 有埋張4正既証件相, 要求人工, 同上班日期等等. . . 可以既就寫埋離職原因. 如果期間做過D好短既工(騎牛搵馬個D) , eg 未過試用期就走左, 做得幾個月又唔做個D, 除非係有信証明係TEMP JOB, 否則唔洗寫出黎.

上網摷下D 基本格式啦. 最好搵個有經驗既人再幫你過一過目.

而見工技巧, 你可以參考下JM係呢個TOPIC 既發言都會有得著

男爵府

BK Milk勳章

方方媽媽 發表於 13-5-28 16:07
完全同意.
我有一位做左十幾年導遊既朋友想轉行做社會服務機構既福利工作員.
我幫佢執CV,練見工,作好晒轉 ...
haha 我想做你朋友, 因為我要再揾工

方方媽媽  如果有D見工問題,可以pm我,我試下幫你"作"下合理既答案啦.  發表於 13-5-28 16:49

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

abcabc181818 發表於 13-5-28 15:27
C6 話見過d 90後, 帶埋阿媽, 男朋友 上去見工.

其實我都試過一次, 我下屬話我知, 個女仔帶埋男友黎見工 ...
我經常性預到, 帶男朋友女朋友阿媽來見工, 有d聰明的,開門後都留另一個在出面, 你都可以見到當見唔到,唔聰明的仲敢一齊等,真係可以88。

方方媽媽  有次簽約,果阿媽仲一定要陪係旁邊添.我唔比囉.一係你就唔好簽.  發表於 13-5-28 16:37
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我想話: 明知公司名既, 唔該做下research至去見工啦
我公司做business consulting, 前排想請個analyst, 大大話話十個有九個都渣master degree, 學樓主話齋傾多兩傾已經露餡, 問佢知唔知份工會做咩, 佢反問我地公司係咪做audit, 一d一聽到要出差就好似劏左佢咁, 大佬呀!!!

方方媽媽  咪係囉.只要上網找找我公司資料,就已經可以答到咀,咁都唔做mouth:  發表於 13-5-28 16:38

首頁
12345...11

尾頁

跳至