自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

大宅

回覆:見工忌...

男爵府

水晶宮

千千萬萬 發表於 13-5-29 09:42
你真係一個好上司!好理解我地!我就係一個天生遲到狂,返工會遲,放假約人去街都遲,但我返到工超勤力,每 ...

我點會唔明呀,我都係D咁既人
我老闆又係好包容我,佢話,如果我改晒D缺點,我就唔係我,連除我原有既優點都會消失架啦

p.s. 不過,我十年前比一位朋友點醒左,原來我遲到,我D朋友會唔開心(因為人地遲到,我都唔會介意,我唔知人地會介意),因此,我開始改過,所以,依家約人去街,我會預早半小時到達(最終就會剛剛好),但返工仍然有遲

水晶宮

maggiemeow10 發表於 13-5-29 09:39
i worked 8 yrs at my last job. working at my current job for 2 months, but looking for another job n ...

講路程遠,唔係咁好,你上工之前已經知架啦,唔考慮清楚就認承做,做一陣就唔做,對間公司好大影響架.人地花左好多時間去請人,你上工又要教你做野,兩個月叫做定左少少,你又話走.
你可以考慮咁講:
由於新公司的行政程序比較複雜(或是架構架床疊屋之類,或是一些其他的工作要求,例如上司通常上午外出洽談業務,或開會之類,下午才回來批閱文件,又或者因為資料不足,經常需要將已完成的工作覆手再做),以致某些工作經常被拖延,原本可以一天(或一週之類)完成既任務,往往因人為因素而被拖延至兩三天(或兩三週),好多時,仲會係放工前一刻先至交回文件給我跟進處理,所以,原本無需要,但最後就變成要超時工作,很晚才下班.事實上,我個人非常樂意因有真正的需要而超時工作,但唔係因為呢D人為因素囉.你預見既將來,都係長期超時工作,我覺得對個人身心健康都唔係太好,所以,我考慮轉工.我期望加入一間講求辦事效率和效益既公司辦事.

子爵府

好媽媽勳章

真心問 : 請問方方媽媽請問會不會因為生咗小朋友唔考慮, 因為有朋友試過。

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:maggiemeow10+發表於+13-5-29+09:39+

水晶宮

回覆 方方媽媽 的帖子

有時想請教, 之前做開文職, 如果冇做野照顧左屋企幾年, 再重投工作你地點睇?
我當然明白會由低做起, 但連IN既機會都唔多...

方方媽媽  那怕只是練番中文輸入法,或word, excel,都係好的.  發表於 13-5-29 11:01
方方媽媽  你試下進修一D相關科目,以顯示你重投工作的決心.再係求職信上highlight此點.  發表於 13-5-29 11:00
方方媽媽  係架.因為無做幾年野,再做番,步伐真係慢D,需要時間適應.  發表於 13-5-29 10:59

水晶宮

GreenLam 發表於 13-5-29 10:45
真心問 : 請問方方媽媽請問會不會因為生咗小朋友唔考慮, 因為有朋友試過。 ...

正常來講就唔會.
你朋友會唔會有其他問題?
或者面試時,講多左?
有小朋友,都可以係優點.
我會話:
有左小朋友之後,我既職業取向係穩定,由於我既責任心係非常強,對家庭如是,對工作崗位都如是.所以,我希望可以搵到一份工作,係同時可以兼顧事業與家庭.

珍珠宮

方方媽媽 發表於 13-5-28 17:00
jumpy真係唔太理想.
你搵咩level 咩職位?
出來做野幾耐?
第一個pt同第二個pt, 我成日用!
好好過每一天......

水晶宮

maggiemeow10 發表於 13-5-29 10:49
but bureaucracy exists in many big firms. any other reasons i can use?

你諗諗,有無D例子,証明係不必要既工序?
例如所有野要經老闆秘書,但佢會"浪"住D文件,係都要放工前先至分發,但你就要明早9點做委工作交回老闆.
我只係舉一些例子,實際情況,要你自己再諗諗.

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

約左d人上公司面試,唔來又唔通知,至憎!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

jacquesau 發表於 13-5-29 11:01
第一個pt同第二個pt, 我成日用!

我第二個 pt 成日都會講既.. 我會輕輕帶過唔會講係 lay off... 但係年紀愈大愈難搵工, 以前後生又嫌自己 green.. 好喇.. 辛辛苦苦向上爬, 結果人地又嫌我老..

我見工見到好灰呀, 成日都比人奚落心諗我來見工o者.. 想考我反應都唔使咁講野o卦...又要笑住講..唉... 攪完一大餐結果又唔夠人爭.. 真係黑仔都無朋友呀....
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

maggiemeow10 發表於 13-5-29 10:49
but bureaucracy exists in many big firms. any other reasons i can use?

新工唔 disclose 得唔得呀...做咁短日子搵工唔寫都得啦
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:maggiemeow10+發表於+13-5-29+10:49+

珍珠宮

abcabc181818 發表於 13-5-28 17:19
時ot唔係問題. << 只要你去見既新工係返 5日工, 照講想搵份5日工都唔怕, 不過你要表明如公司有需要時, 除了平日可以開ot 外, 即使是sat, sun, public holidays, 只要工作需要, 即使沒有ot 錢, 都會以完成工作為先. (你個心係唔係咁諗都好, 攞左份工番黎先決定去唔去做 !)
咁會唔會over左?
如果公司真係sat, sun都要求員工ot,而自己其實係極不情願,咁公司咪覺得"請你果陣就乜都得,請左就乜都唔得"?mouth:

方方媽媽  到時咪辭職囉.  發表於 13-5-29 12:20

別墅

我反而想問, 如果公司有意將成個dept 北移, 未實行, 只係由d 人自動流失, 唔再係hk 請人, 咁我去interview 咁講又得唔得呢?
點解我咁問呢, 係因為我一直覺得呢個答案好合理, 但某日有個朋友(唔同公司, 但做到管理層)話我咁講係唔得, 因為人地會覺得因為成個dept 交唔到功課, 能力唔好先會北移wo….但我又唔係好認同, 所以你地點睇?

男爵府

回覆:見工忌...

多謝分享。

水晶宮

kekeka 發表於 13-5-29 12:05
我反而想問, 如果公司有意將成個dept 北移, 未實行, 只係由d 人自動流失, 唔再係hk 請人, 咁我去interview ...

北移,並非因個別部門同事工作不力,而係成間公司既發展政策來架.
一個部門既人手,唔會係同一時間請返來,如果表現欠佳,都可以從多方面著手整理.例如炒左D唔function既員工,或者加強培訓,或者添加新血,或者引入新電腦系統提升工作效率和準確度,或者聘請顧問公司建議改善流程,但唔會用北移呢個方法囉.
你朋友自己做緊咩職位架,係咪大公司管理層啊? 佢既諗法,非常之"簡單"喎.
我覺得你咁答你好OK.

侯爵府

小歪仔 發表於 13-5-29 12:00
咁會唔會over左?
如果公司真係sat, sun都要求員工ot,而自己其實係極不情願,咁公司咪覺得"請你果陣就乜都 ...

我話sat, sun, public holidays都可ot, 其實意思係視孚你見既工種, 如做account, 年尾audit, 真係新年假都冇得放, 又例如公司有fair / exhibition 擺, 就算係5日工, 真係間中既sat, sun, public holidays 都冇得放假. 所以點樣做到恰到好處就要睇自己功力. (因中文打字慢, 所以之前小左d 詳細解釋)

另外, 有時見工時, 你先可能聽到d 唔係好岩自己心意既野, 你都唔應該黑面 , 也要大方得體去回答, 例如即使想搵朝9晚5既工, 點知要放6點, 但我建議先盡量爭取最好表現先, 完成整個面試, 呢樣係禮貌, 也可當面試實習, 為下份工做好準備. 到人地真係請你的時候, 再拒絕都唔遲. 因為人好得意, 我唔做一件事, 但見工成功率可令自己自信大増, 相反, 每每失敗, 自信心一定會動搖.

再講, 如果份工同你意願相差太遠, 根本唔應該上工.

方方媽媽  完全同意.就算點唔鐘意份工或個面試既人,都要有禮回應,當練習囉.  發表於 13-5-29 12:34

珍珠宮

candy.c 發表於 13-5-28 23:03
我有野想問
我之前幾份都係TEMP JOB都係完左約
而家尼份同上司關係麻麻地
難唔難搵,睇你點present既jei~
temp job 都有好處架,可以見識多d唔同公司、唔同文化、唔同結構、唔同方式,咁先可以集思廣益

首頁
56789...11

尾頁

跳至