自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

方方媽媽 發表於 13-5-29 12:20
北移,並非因個別部門同事工作不力,而係成間公司既發展政策來架.
一個部門既人手,唔會係同一時間請返來,如 ...

THANKS AR~~
佢都係大公司o既中層management, 因為佢不嬲講野都好有point, 但佢今次咁講, 我就有好大個問號係個腦到...我仲以為係唔係因為我未夠班諗唔到呢d "management" o既諗法呢...

子爵府

引用:Quote:candy.c+發表於+13-5-28+23:03+我有

原帖由 小歪仔 於 13-05-29 發表
難唔難搵,睇你點present既jei~
temp job 都有好處架,可以見識多d唔同公司、唔同文化、唔同結構、唔同方式 ...
ok.work! thanks!!!

侯爵府

kekeka 發表於 13-5-29 12:05
我反而想問, 如果公司有意將成個dept 北移, 未實行, 只係由d 人自動流失, 唔再係hk 請人, 咁我去interview ...

其實唔同既interviewer 有唔同既喜好和思想, 所以冇人係會100%成功取得每個職位. 你係朋友就係個10%非常人, 你盡量配合其餘個90%普通人就可以了

大宅

引用:今日in左幾個人,總結少少心得,同大家分享.

原帖由 方方媽媽 於 13-05-28 發表
今日in左幾個人,總結少少心得,同大家分享.
見工忌:
1. 眼神飄散飄忽: 缺乏自信就對住塊鏡練多幾次,或搵個朋 ...
皺眉真係非常唔好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

我對樓主的post好有熱誠...

一口氣睇30min晒所以post...唔代表我無野做..而係我想下午lunch後,充完电再做...

我上一公司搬咗....望我屋企好遠....又剛生完小朋友...最後找到而家的工....真係到2個week前先知公司係5日半...入來先發現更多自己想像唔到的事....唉..

好想轉....但我都in過...唔少好得意意的公司..........

別墅

引用:今日in左幾個人,總結少少心得,同大家分享.

原帖由 方方媽媽 於 13-05-28 發表
今日in左幾個人,總結少少心得,同大家分享.
見工忌:
1. 眼神飄散飄忽: 缺乏自信就對住塊鏡練多幾次,或搵個朋 ...
我朋友剛剛見完,高薪專業,答題大部分ok,英國人interviewer問到沒嘢問,問一條非常專業的細節問題,關附歐洲則例,朋友沒有準備資料,唔記得。就遊了一陣花園,話上工要做的話,會詳細準備。但他仲繼續叫佢答,所以朋友就準量答啦,後來面試完發現自己全錯。
佢其實都很想答唔知,要找資料。但個英國人係一定迫佢答,搞到現在係答錯嘢。

現在是否一定無行呢?另你們覺得應該怎樣答才好。

子爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:GreenLam+發表於+13-5-29+10:45+真心

原帖由 方方媽媽 於 13-05-29 發表
正常來講就唔會.
你朋友會唔會有其他問題?
或者面試時,講多左?
謝謝你啊!因為朋友叫我唔好講真話,但我唔想。

子爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+方方媽媽+於+13-05-28+發表今

原帖由 Ilovecakes 於 13-05-29 發表
皺眉真係非常唔好
其實有時皺眉並不是不耐煩,我一認真專心去聽人講野,我都會小心皺眉。

珍珠宮

I like this post v much!!! Thanks all for sharing the tips!!

大宅

我呢排都見好多人。因為公司比較大,所以搵recruiter同我地揀人選。recruiter send來的已經係可考慮的。基本上,睇左佢地份resume都已經知道有幾多料,見工則睇下佢係一個咩人。

有好多人,一入黎見佢五分鐘之內已經知道佢唔適合。

我通常睇既係應徵者係唔係EQ高既人,醒唔醒,識唔識用腦,係唔係一個開朗容易相處既人。

一見面有無笑聲,有無眼神接觸,握手隻手會唔會好似條死魚咁,定話係有力既輕輕緊握你。會唁會主動同你傾幾句,會唔會頭dup dup坐都坐得唔自然。

答問題時聲線同個樣夠唔夠淡定,講野會唔會有把握,個人有無自信,講自己既野時會唔會好唔自然,窒下窒下,呢D野比我睇到佢有幾多準備功夫。

見工其實攞經驗,employer鐘意請高EQ識用腦既人。講野好藤雞,無咩自信,聲音太柔弱,講咩都好似唔係好肯定咁,連自己都好似對自己無咩信心,其他人好難對你有信心。

相反,太一輪咀sell自己,有時會露破綻。講野太快,好容易比人太急進同無經過深思熟慮既感覺。

有時年輕一輩講野有好多壞習慣。懶音,拖音,成日開口埋口「乜乜囉!」做結尾,好容易比人覺得未成熟。

問完野,最後問見工者有無問題想問,千奇唔好話無。死都要死兩三條問題出黎,證明你有用腦諗野。你有幾用腦,都要睇下你問咩問題。問親都係同福利有關咁你就給其他應徵者比下去。有腦既問題可以問:

1)此職位是新開還是本身有的。若是後者請問上一位同事咩原因離職?
2)這部門的架構是怎樣的?有幾多人,這職位report to 邊個?
3)你想找一個甚麼樣的人?對此職位有甚麼要求?
4)公司是用甚麼電腦軟件?
5)請問你的management style是甚麼?

希望呢D心得幫到大家。

方方媽媽  問第一條,不太好,因為涉及同事之個人私隱或機構問題,我答左你,我失職.  發表於 13-5-29 14:55

複式洋房

回覆:BabyGorgeous 的帖子

我尋日見工,10分鐘裡面都尚算滿意自己表現,亦感覺到對方都ok,但最後轉唔切諗唔到問咩問題,我只係答「暫時無問題」,知道一定扣晒分

方方媽媽  咁咪即係少少預備不足囉.不過,你其他應對OK,又可以加分姐.  發表於 13-5-29 14:54

禁止訪問

已刪除用户

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

水晶宮

如果面試完, 能把張椅拍番埋原位, 加分

珍珠宮

Sweetcar 發表於 13-5-29 13:52
我尋日見工,10分鐘裡面都尚算滿意自己表現,亦感覺到對方都ok,但最後轉唔切諗唔到問咩問題,我只係答「暫 ...
有時 hr 同埋 dept head都已經講晒所有野,真係冇咩問題可以問架喎..mouth:

子爵府

回覆:方方媽媽 的帖子

除左樓主講既,我仲見識過

1. 遲到30分鐘但堅持我地約錯

2. 有2個阿媽跟埋黎坐係receiption,其中一個阿媽想跟埋入會議室

方方媽媽  我唔會同佢爭辯,但一定唔請囉.  發表於 13-5-29 15:36

伯爵府

回覆:方方媽媽 的帖子

想問如果第一份工做左三個月;第二份工做左四年。後來因為反工既時間關係(之前要輪班),就加入第三份工(文職,反六日),做左一年零八個月。因為第四份工反五日先轉,但就做左半年就無做…原因係老闆係好熱愛工作,唔識收工,準時收工會有說話聽,就算做哂手頭上既野都唔可以走。加上話就五日工,有時星期六日都要on call.
咁之後這個朋友一路都休息,休了一年有多了…咁佢可以點同人講佢呢一年做過乜呢?佢好似係讀BBA架。見佢成日都好愁咁,我又無乜呢方面經驗,都唔知點答佢

方方媽媽  我唔贊成作個理由出來,我只會將真實既理由包裝一下再講出來.  發表於 13-5-29 16:13
方方媽媽  之前既跳槽,全部都好合理,但最後休左年幾,點解呢?  發表於 13-5-29 16:12

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:見工忌...

thx

新的一天...希望真的有新的希望吧...

大宅

回覆:見工忌...

侯爵府

引用:Quote:jacquesau+發表於+13-5-29+11:01+第

原帖由 dordor1207 於 13-05-29 發表
我第二個 pt 成日都會講既.. 我會輕輕帶過唔會講係 lay off... 但係年紀愈大愈難搵工, 以前後生又嫌自己 g ...
同意!

去見工比人壓價已經梗!仲要比人質,其實你唔like 可以唔約我見工...

唔洗下下咁mean問野,見完個人即刻灰哂!

首頁

尾頁

跳至