親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

而家千奇咪o黎馬來西亞 / 新加坡 @x@

各位媽咪,

現在全馬D空氣指數勁高,能見度得幾百公尺;絕對唔適合孕婦及小朋友...

If 你哋 Li 幾日要o黎馬來西亞 / 新加坡,最好考慮 change day 啦!

Now,出街要戴 mask tim :tongue:

:-( :-( :-( stay at home 好悶呀!!

只好上 BK talking :mrgreen:

複式洋房

Re: 而家千奇咪o黎馬來西亞 / 新加坡 @x@

煙霾期間的保健措施
updated:2006-10-09 11:31:05 MYT

(吉隆坡訊)由於煙霾情況未見改善,民眾應該提高保健措施,避免煙霾影響健康。

* 儘量減少出門,若情況嚴重佩戴口罩;

* 不要太勞動或進行激烈運動,以免吸進更多受污染的空氣;

* 多喝水或涼茶,保持體內水份,以避免中暑發熱;

* 吃大量新鮮蔬菜;

* 多吃清涼的水果,例如水蓊、楊桃、水梨等,少吃榴槤、紅毛丹等熱性水果;

* 提防口腔、咽喉吸入過量煙霾;

* 保護眼睛,以免被煙霾熏中影響視線,建議隨身攜帶眼藥水;

* 哮喘病患者多補充營養成份,提高身體免疫力,多吃蛋白質類、碳水化合物、淀粉類等食物,像米飯、雞蛋、牛奶。 (星洲互動•2006/10/09)

:-( :-( :-(

男爵府

咁差 !!!! 暑假去好ok架!

msangelhk 寫道:
Now,出街要戴 mask tim :tongue:

複式洋房

KristyMum, 印尼山林大火,影响到o架ma

吉隆坡國際機場今早能見度只有500公尺
updated:2006-10-09 12:30:34 MYT

(八打靈再也訊)印尼林火造成的煙霾問題持續困擾大馬,反反復復、時好時壞的情況令國人苦惱不已。

根據氣象局網站的資料,今日(週一,9日)早上10時吉隆坡國際機場的能見度只有500公尺,但到了11時能見度略為提昇至2公里。 (星洲互動•2006/10/09)

Now 搭飛機都

大宅

msangelhk

oh no. :-( :-( :-(
我個c6星期三要去馬來西亞吉隆坡開會, 請問有什麼要注意呀...謝謝

複式洋房

chichingmama, my husband also need to work today la... 唔使太擔心

1st 預備D口罩比老公;

除咗開會外,keep住stay酒店,儘量減少出門;

if 老公有鼻敏感就會幾辛苦o架,冇辦法啦,工作為重,多喝水或涼茶;

唔好要求佢行街買手信比你 lok

P.S. if 佢係 smoking 的,就叫佢食少D;因為馬來西亞已經好大煙

大宅

哎呀!我一家五口BOOK 哂野由20-23去新加坡玩呀!

複式洋房

heigoogoo, 咁就希望 li 兩星期新加坡勁落雨,等D煙散 lok

also, 你可以下星期再 ask me,我幫你 check吓D空氣指數啦! :mrgreen:

男爵府

oh, 呢幾日放假都無留意新聞tim. 希望你果邊盡快回復正常啦!

msangelhk 寫道:
KristyMum, 印尼山林大火,影响到o架ma

吉隆坡國際機場今早能見度只有500公尺
updated:2006-10-09 12:30:34 MYT

(八打靈再也訊)印尼林火造成的煙霾問題持續困擾大馬,反反復復、時好時壞的情況令國人苦惱不已。

根據氣象局網站的資料,今日(週一,9日)早上10時吉隆坡國際機場的能見度只有500公尺,但到了11時能見度略為提昇至2公里。 (星洲互動•2006/10/09)

Now 搭飛機都

別墅

唔知11月天氣唔會唔好番D啦??? 我地成家想11月頭去新加坡 ........... :-( :-( :-(

大宅

msangelhk,

如果聖誕節去吉隆坡天氣如何呀? 有無x'mas氣氛架/特別野玩呀? Thanks

大宅

msangelhk:

thank you very much.

複式洋房

wingkiu, 你哋book咗未o架 if 可以轉地方,就轉啦!11月頭天氣未必好番晒 i think 你一家有冇小朋友或有家人有鼻敏感o架?? 有就可能辛苦D,因為我自從有BB後,有埋超勁鼻敏感 :cry: 。上星期日返church時,每次在outdoor就勁咳;昨日連開大門接老公,都咳到luck肺 :tongue: :tongue: 你再考慮吓啦 ?-( ?-(

別墅

msangelhk,

好彩我地未book機票. 我, 我老公同bb都有鼻敏感, bb最嚴重. 睇黎都要cancel 呢次trip. :cry: :cry:

複式洋房

ss2003, 如果聖誕節去吉隆坡天氣應該ok,你哋自由行/跟團?x'mas氣氛一般啦,shopping mall 有sales lok,不過 if 你自由行就一定要book 5/6星級酒店的x'mas 自助餐,東方文華勁正、勁平,唔使HK$200 1個人,在HK 小童價都唔得 我舊年同老公兩人在 Eastern Hotel 的x'mas 自助餐,開埋支99年紅酒,埋單唔使HK$600仲有x'mas table 禮物收

大宅

msangelhk,

唔該哂! 我最鍾意食自助餐, 岩哂我
咁Marriott係幾多星呀? 交通方便嗎?

複式洋房

ss2003 寫道:
msangelhk,

唔該哂! 我最鍾意食自助餐, 岩哂我
咁Marriott係幾多星呀? 交通方便嗎?

Marriott (international 計) 5 星,近住星光大道,隔離係 Star Hill,交通方便,的士勁平

你住that area D x'mas 氣紛會好好,因為D 有錢的唐人同D 鬼佬勁 like make氣紛;like 今年情人節,我同friend在 Regent 飲嘢、聽歌,個singer仲送個心比我

男爵府

我剛剛係新加坡返黎一個星期, 天氣係差d, 但未致於咁誇張, 同香港差唔多啦....
d人話應該係印尼山火既關係, 我諗未咁快可以解決到架喇 :cry:

複式洋房

cat130 寫道:
我剛剛係新加坡返黎一個星期, 天氣係差d, 但未致於咁誇張, 同香港差唔多啦....
d人話應該係印尼山火既關係, 我諗未咁快可以解決到架喇 :cry:

D煙係由上星期二、三先開始睇到,直到星期六、日、一最勁,今日好D(因為落咗幾場超勁的雨),我明天都會考慮出去 shopping,不過一定要帶 mask

別墅

我想問, 咁知唔知沙巴有冇影響??? thx

首頁

尾頁

跳至