夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同男朋友拍拖7年,一直都視為結婚對象,男朋友各方面都好好,只係欠上進心,同孩子氣,呢兩年我開始質疑自己,想放棄,原因係
話結婚,但只講、唔實踐;唔努力搵錢儲錢,所以野因欠缺錢做唔到,但到今時今刻仍然安於

複式洋房

回覆:唔好再浪費青春?

安於現狀,咁要等多幾多年至結到婚呢?

其次令我心淡係,時間耐左,好多野就理所當然,變成習慣,已經好少tum對方開心、超平凡慶祝生日、節日等、好耐無收禮物、好耐無傾計,平日只講生活上鎖碎事、性生活亦變平淡,可有可無。

心淡令我無力氣無動力再繼續走落去,唔想再浪費時間,今年已經27了

或者咁講,都開始採取半放棄態度,你唔識珍惜我,就等下個他黎珍惜我!

一開始,所有野都好,日子耐左大家都變懶惰,人之常情吧

伯爵府

但7年時間唔短,你地幾大?衣家好多人都遲婚。

大宅

如果大家真係視對方為結婚對像,咁您哋應該坐低商量點儲錢,唔好一方面得自己諗,或者佢根本無打算結婚住。。。

複式洋房

回覆:yukyiu 的帖子

我27,佢29,以前成日提令佢覺得好大壓力,最近傾完話3年後,從此我都唔會再提。
我覺得要講既講晒,我地年頭終於開個聯名戶口,拍拖咁耐都係我迫佢儲,而我出黎做野唔耐,暫時未放我個部分入去。
佢係個個月清,儲到一千已經好叻,但要儲幾耐呢? 大前提係,如果連你自己都覺得收入唔夠,點解咁多年仲咁安於現狀?唔上進一下搵份有前途、有錢途既工?

複式洋房

引用:如果大家真係視對方為結婚對像,咁您哋應該

原帖由 yukyiu 於 13-05-30 發表
如果大家真係視對方為結婚對像,咁您哋應該坐低商量點儲錢,唔好一方面得自己諗,或者佢根本無打算結婚住。 ...
其實我都開始質疑佢係咪唔想咁快結,但大家既共識係想生小朋友,我有真心表達立場,唔想結婚不如結束

大宅

引用:Quote:原帖由+yukyiu+於+13-05-30+發表如果

原帖由 Sweetcar 於 13-05-30 發表
其實我都開始質疑佢係咪唔想咁快結,但大家既共識係想生小朋友,我有真心表達立場,唔想結婚不如結束

...
如果您開到口,佢都無反應無表示,真心講句,您就算以後喺埋一齊都唔會開心,第時結咗婚生埋仔有好多好多開支係您預計唔到,到時一定多嗌交,呢啲婚前應該好好傾掂數,唔好諗到時先算,我唔係要您分手,但只係俾個意見咋!!

珍珠宮

其實你只需問自己想要咩?結婚是否終極目標?有人結左婚,但唔幸福。照你咁講,其實佢對你唔錯丫,佢唔識儲錢你咪幫下佢囉,結婚大有大搞細有細搞,佢都話左三年後你可以諗下結婚想點搞。

我明白你開始厭倦,我都試過同人拍左六年半拖。但希望你記住,七年感情得來不易呀!做任何決定前要諗清楚呢!加油!

大宅

回覆 Sweetcar 的帖子

你愛佢嗎?
其實你最初同佢一齊已知佢冇上進心, 而家先想改變佢, 大家都會唔開心
你話你男友都好, 咁你愛佢就要包容佢la
如果你而家已唔滿意佢, 結左婚都好快想離婚la
七年時間唔算短, 但諗得結婚就係一世, 而家就話厭倦, 咁你可能都未ready結婚
如果冇共識怎樣過婚後的生活, 我勸你唔好諗住結婚la

大宅

27同29都唔算老姐! 年齡唔係問題, 就算到40, 如果真係搵唔到岩既人選, 都可以唔結, 唔結婚洗死咩??
男人無上進心好攞命, 老老實實, 錢好緊要, 兩個人無搵錢儲錢既概念, 搵多少洗多少, 而家都得過且過, 做月光族, 咁日後如果有小朋友, 咁點算?? 當你地唔生小朋友, 咁到中老年時, 病痛多, 又無錢傍身, 日子會好難捱.

複式洋房

回覆:Sweetcar 的帖子

7年感情真的得來不易,你真的要好好考慮清楚,

雖然你bf搵錢不多,5夠上進。我相信只要好好溝通,清楚說出你心中感受,相信他會明白你心中的憂慮。千萬不要決定分手後才說他因為不夠上進,說他沒有為將來打算。否則只能浪費這7年感情。我相信你男友亦知道大家是認定的給婚對象。以致他認為這段感情好穩定,所以他的態度比較傲慢。或許你可以給和他建立一個目標,如在一個限期內不達標,大家會重新考慮是否継續一起。這樣至少給他一個警惕,不要分開了才讓他知道死因,我相信他屆時必定十分難過,十分後悔。

另外,想看你將來想過一個什麼的生活,正所謂大有大搞,細有細搞。只要2個人開心,味大家一齊捱,至少你地捱得開心。
如果一個男人對你不好,肯着你出去搵小3,成日番大陸叫雞,or成日出去浦夜夜都5番屋企,即使將來你能搵到一個有豐厚收入的人又如何?你仍會過得開心嗎??

再者,你亦說出你年紀不輕了。如果分開左,你要預計花多少時間才找到另一半,找到了,你亦要花多少時間和他相處才確定一家是否適大家?如果比你一次搞點搵到一個更好梗係very good la,但如果5係甘點?又要再用幾多時間呢??

希望以上觀點給你多點思考你的問題

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Sweetcar+於+13-05-30+發表其

原帖由 yukyiu 於 13-05-30 發表
如果您開到口,佢都無反應無表示,真心講句,您就算以後喺埋一齊都唔會開心,第時結咗婚生埋仔有好多好多開 ...
無錯,最少比佢知如果佢再係甘就不如結束.呢樣好重要

侯爵府

引用:回覆+Sweetcar+的帖子你愛佢嗎?其實你最初

原帖由 sapphot 於 13-05-30 發表
回覆 Sweetcar 的帖子

你愛佢嗎?
7年前樓主男友得22,人工唔低,未有事業,或者未知自己想點係好正常喎,唔係當初揀佢就知佢係唔上進喎……而且人要長大,唔係愛就要包容佢所有,有啲性格,缺點可以就可以磨合,不過唔係全部,我唔會為咗呢個7年犧牲以後既好多個7年……如果佢真係無打算面對呢個問題,第時點一齊生活??衰啲佢仲可以大條道理係你想結唔係我添……不過我覺得樓主可試計條數出黎比佢睇睇,要幾多,點儲,佢搵幾多,開支幾多,可儲幾多,訂咗跟住行就有achieve既一日,否則得個講字……好奇點解樓主27都未做野,儲唔到錢??

sapphot  我16歲同我c6(同齡)拍拖, 那時已知佢係有能力、上進既人la!  發表於 13-5-30 14:42

大宅

29喇!佢都未打算儲$結婚,打算幾時儲?佢人工多少?每月一千都儲唔到。

我那時同c6一拍拖便開始儲,也要儲4年才結婚,那4年真係都好慳㗎!

樓主,男人性格只有變得更懶散(我家中C6都係),除非突然醒覺,好難變得有鬥志。如果你係好愛佢,可以一世接受到咁嘅佢,可以繼續同佢一齊。如果你想找個個更好,就快啲行動,27真的不小了,青春有限呀!

大宅

其實會唔會係你都無儲,只得佢一個儲,佢咪無晒動力囉!:;pppp:好似男人帶飯咁,如果成間公司無男人帶飯又或者無d岩傾既伙伴帶飯,佢當然唔會願意帶飯啦,就算係窮到爆,都唔會帶!情況一樣,你又唔儲,佢一樣會覺得你得個講字,一樣無實行,可能你地仲細,目標感唔重,針唔吉到肉唔知痛,試下停下來傾清楚,你set個時限做主動,帶頭實行做 d成績出來,如果佢都係無表示先走啦!

大宅

另外,拍拖咁耐,情趣唔多唔少都會淡,愛情變感情,其實你地仲唔結婚衝擊下,個心真係會無個種熱血,怪不了別人,兩個既感覺一樣都會淡嫁。不論男女,無新鮮感,你都會厭啦!而家女多男少,專一的男人已不多,對你好又專一,又有幾多個呢?放棄定捉緊,就睇你點睇!!!

男爵府

Sweetcar 發表於 13-5-30 07:03
我同男朋友拍拖7年,一直都視為結婚對象,男朋友各方面都好好,只係欠上進心,同孩子氣,呢兩年我開始質疑 ...
其實佢覺得需要結婚未? 定係只係你想, 佢其實仲未ready....

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

複式洋房

多謝各位意見,值得好好思考下!

或者我講少少背景,

我地開始拍拖個時男朋友已經出黎工作,而我仲讀緊書。大家都唔係大洗既人,都係應洗則洗,我都出黎做左兩年,每個月剩低都儲起(但放喺自己戶口)男朋友剩唔多係因為有大半已經俾左家用,餘下既其實只係剛好日常開支,同每月一千幾百洗喺興趣活動,夏天活動花費更多

男友幾年前轉左份收入低左但比較舒適既工,覺得佢唔上進係因為如果連自己都覺得無前途,收入又唔夠支出既工,點解仲喺得把口,唔搵下工?成日俾藉口話唔知搵咩就維持現狀!

sis講得啱,可能因為我儲錢唔放入聯名戶,表面上得佢一個儲,所以欠缺動力。可能自己自私,唔想佢知我儲到幾多,不過我諗要改,想嘗試開始每人每月放二千。
但儲錢呢個話題我已經唔想提,佢話覺得好大壓力!咁我咪又睇下你點,洗晒錢去吃喝玩樂梗係無晒啦!!
我都唔知應該點開口令佢無咁大壓力!

結婚係大家想既,但其實又無認認真真咁討論過,婚前已經為錢煩,婚後點算?所以有時都令我卻步,再認真觀察、考慮呢個男人嫁唔嫁得過

我唔知點樣令拎出黎討論,覺得好似自己一廂情願,又話我俾壓力佢

複式洋房

引用:29喇!佢都未打算儲$結婚,打算幾時儲?佢

原帖由 夏之空 於 13-05-30 發表
29喇!佢都未打算儲$結婚,打算幾時儲?佢人工多少?每月一千都儲唔到。

我那時同c6一拍拖便開始儲,也要 ...
佢真係搵唔多,11k左右

可惜咁多年都無其他發展機會,時間耐左就更唔捨得走,一諗起認識新男友又要重新經過啲認識、曖昧、相處等過程就覺得攰

男人就話40歲前都仲有青春仲有選擇,但女人青春真係好有限!

首頁

尾頁

跳至