想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

5w3D陰照咩都照唔到,HcG得800,e生叫我等m come.
我相信奇蹟不會出現在我身上,但
有冇JM能解答:呢個case 要等幾耐M先come.?
我只想收拾心情,快D展開新的cycle
歲月匆匆如流水.......

公爵府

引用:5w3D陰照咩都照唔到,HcG得800,e生叫我等m

原帖由 rainbin823 於 13-05-30 發表
5w3D陰照咩都照唔到,HcG得800,e生叫我等m come.
有冇JM能解答:呢個case ...
雖然我解答不到妳的問題,但希望妳可好好休息養好身子後再度出激 加油!

複式洋房

bb8398 發表於 13-5-30 09:31
雖然我解答不到妳的問題,但希望妳可好好休息養好身子後再度出激 加油!

...
多謝你

男爵府

回覆:rainbin823 的帖子

hcg有800應該bingo 喎。有無隔日驗多次血。

別墅

要隔日再驗HCG先知胎有冇成長﹐如隔日倍升就應該冇問題﹐有可能係你遲排卵所遲受孕啫。祝有好消息

複式洋房

回覆:5w 照唔到,之後會點

我都照不到,下星期五再在醫院照,醫生話可能遲了

別墅

回覆:cherrymarcobb 的帖子

想問下HCG隔日昇幾多倍先係正常?

別墅

引用:想問下HCG隔日昇幾多倍先係正常?

原帖由 ngerica 於 13-05-30 發表
想問下HCG隔日昇幾多倍先係正常?
升66%或一倍多最好

別墅

回覆:bettter 的帖子

謝謝,我前日4w3d hcg559 , 今日再去check下,唔知個指數算理想嗎?

別墅

引用:謝謝,我前日4w3d+hcg559+,+今日再去check

原帖由 ngerica 於 13-05-30 發表
謝謝,我前日4w3d hcg559 , 今日再去check下,唔知個指數算理想嗎?
以Week數計都正常呀

大宅

5w照唔到都正常咖唔好灰心

大宅

我上次6w又係照唔到,醫生話hcg過1千都未照到,最驚係宮外孕,小心

大宅

其實你懷孕指數800都唔算低,你有無肚痛肚屙?
我上次宮外孕無流血指數都升得正常,你叫醫生再double check吧。

男爵府

rainbin823 發表於 13-5-30 09:22

你會唔會再搵多個醫生睇攞2nd opinion?

照計你hcg 800都幾高,未照到但都唔會m come吧

我上網搵到info:

到了月經逾期時,其血中濃度 達100mIU/ml,再過半個月,即達200mIU/ml。第三個月可達50,000甚至100,000微國際單位 之多。此後就逐漸下降。生產後,HCG濃度直線下降,約兩週後可達未懷孕時之濃度(一般 在10mIU/ml以下)。

另外仲有呢個HCG激素參考水平:
  • 3 weeks LMP: 5 - 50 mIU/ml
  • 4 weeks LMP: 5 - 426 mIU/ml
  • 5 weeks LMP: 18 - 7,340 mIU/ml
  • 6 weeks LMP: 1,080 - 56,500 mIU/ml
  • 7 - 8 weeks LMP: 7, 650 - 229,000 mIU/ml
  • 9 - 12 weeks LMP: 25,700 - 288,000 mIU/ml
  • 13 - 16 weeks LMP: 13,300 - 254,000 mIU/ml
  • 17 - 24 weeks LMP: 4,060 - 165,400 mIU/ml
  • 25 - 40 weeks LMP: 3,640 - 117,000 mIU/ml
  • Non-pregnant females: <5.0 mIU/ml
  • Postmenopausal: <9.5 mIU/ml

你係係5week個range 入面,如果你係一直升緊,應該係有機o架ga! stay positive! 加油

複式洋房

回覆 elmobeebee 的帖子

多謝大家!心我5月20HcGI54,5月28得800,e生話正常係154x2x2x2x2=2464 我得800,差太遠了。
我上網check過,如果5w胎襄都照唔到,都係失敗多了。
等多㡬日冇M,再去照下。

複式洋房

sukito630 發表於 13-5-30 16:59
我上次宮外孕無流血指數都升得正常,你叫醫生再double check ...
過多幾日再check check, 總之就好驚

複式洋房

sukito630 發表於 13-5-30 16:59
我上次宮外孕無流血指數都升得正常,你叫醫生再double check ...
肚痛肚屙會點?

公爵府

引用:回覆+elmobeebee+的帖子多謝大家!心我5月20

多謝大家!心我5月20HcGI54,5月28得800,e生話正常係154x2x2x2x2=2464 我得800, ...
其實會唔會只係妳遲排卵所以HCG好像升得不合standard? 建議妳做什麼final決定前多跟另一位醫生查詢 (因聽得太多的error)

大宅

回覆:5w 照唔到,之後會點

我當時5w都係咩都照唔到,7w才照到。如果遲排卵要遲d才照到。

男爵府

rainbin823 發表於 13-5-30 21:37

多謝大家!心我5月20HcGI54,5月28得800,e生話正常係154x2x2x2x2=2464 我得800, ...
其實好多醫生都話7-8 weeks先照到,所以好多時第一次產檢都約第8周。

不過真係強烈鼓勵你睇多一個醫生,因為都睇唔少,A醫生話無、無、無,但係睇B醫生係有囉。

無論如何都stay positive,最緊要你健康

首頁

尾頁

跳至