自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

引用:哥哥家中已向社署申請做寄養家庭喇~準備照

原帖由 klsabb 於 13-05-30 發表
哥哥家中已向社署申請做寄養家庭喇~準備照顧初生 - 2歲既bb, 有無人都有做過呀? 好緊張呀~!
社署會有一次一筆過津貼添置物品,但唔係好多,約2000 多啲,每月生活津貼剛夠小朋友多少少。

另外社工應會同你講唔好周圍同人講係寄養ee, 因大部份小朋友身世都好慘,為左唔好影響佢地,唔好同人講。

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

回覆:寄養家庭揍BB

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:寄養家庭揍BB

真係好欣賞你哥哥!

男爵府

引用:哥哥家中已向社署申請做寄養家庭喇~準備照

哥哥家中已向社署申請做寄養家庭喇~準備照顧初生 - 2歲既bb, 有無人都有做過呀? 好緊張呀~!
你哥哥好好!好人有好報呀!十萬個讚

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+klsabb+於+13-05-30+發表哥哥

男爵府

patpat234 發表於 13-5-30 15:14
社署會有一次一筆過津貼添置物品,但唔係好多,約2000 多啲,每月生活津貼剛夠小朋友多少少。

另外社工應 ...

係呀, 當接到小朋友, 當然係唔可以同人講啦~ 同埋唔可以post 佢d相架

珍珠宮

klsabb 發表於 13-5-30 15:09
係呀. 領養可以幫到好多bb架!
不過又唔係咩都有得揀既, 佢派俾你, 講你知BB 個背景, 之後你ok佢就帶你去見 ...
長期領養,養到佢變大人果d應該有得揀架~
我係指果d~

子爵府

好人做好事,讚讚讚!!!

水晶宮

好媽媽勳章

引用:Quote:patpat234+發表於+13-5-30+15:14+社

係呀, 當接到小朋友, 當然係唔可以同人講啦~ 同埋唔可以post 佢d相架
其實係當你成為寄養家庭都唔可以同人講,因為當你突然屋企多左個小朋友時,係人都知佢係寄養小朋友。唔好以為討論區講下無人知你係邊個,有機會身邊朋友有上來而自己都唔知

男爵府

小歪仔 發表於 13-5-30 15:40
長期領養,養到佢變大人果d應該有得揀架~
我係指果d~

佢俾你揀男女, 健唔健康, 但樣就無得睇囉.. 我有朋友領養個女, 當時係咁架. 不過佢地咩都無揀, 覺得個天俾咩佢就要~

水晶宮

好媽媽勳章

引用:Quote:小歪仔+發表於+13-5-30+14:43+wa~~+

係呀. 領養可以幫到好多bb架!
不過又唔係咩都有得揀既, 佢派俾你, 講你知BB 個背景, 之後你ok佢就帶你去見 ...
可以揀年齡性別,唔啱可以reject

男爵府

patpat234 發表於 13-5-30 15:52
其實係當你成為寄養家庭都唔可以同人講,因為當你突然屋企多左個小朋友時,係人都知佢係寄養小朋友。唔好以 ...

其實當幫人揍囉..唔係個個都知係寄養家庭既..
我上黎講都係睇下多唔多呢d愛心家庭, 同埋都俾大家知道可以申請, 幫到多d小朋友姐~ 無惡意既.
如果真係朋友, 就知果家人有做呢個服務啦~

放鬆d~

男爵府

引用:你哥哥好好,我有一張bb床唔要,有無興趣要

原帖由 tigerchaichai 於 13-05-30 發表
你哥哥好好,我有一張bb床唔要,有無興趣要,免費送俾你。(不過無床肉)

...
我有張床褥可送出,可pm 我

男爵府

回覆:klsabb 的帖子

我有張床褥可送出,70x100,新淨,有興趣可pm我

珍珠宮

klsabb 發表於 13-5-30 15:52
佢俾你揀男女, 健唔健康, 但樣就無得睇囉.. 我有朋友領養個女, 當時係咁架. 不過佢地咩都無揀, 覺得個天俾 ...
咁又係,自己生既連性別都冇得揀添啦~

男爵府

十分多謝大家. 我會同哥哥講, 睇佢有無野要幫手置~ 真係好多謝大家!!!

我想澄清下我唔係貪小便宜唔想買新既俾bb, 只係覺得如果二手又新淨點解唔用...就算係自己既小朋友都會令願買二手, 環保又慳錢. 若令大家有誤會..好抱歉....

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

你哥哥真係好有愛心呀,,

水晶宮

Winniecheng0405 發表於 13-5-30 12:41
寄養家庭:係唔係收孤兒?養到成年?

應該不會湊到成年,除非小朋友的家長一直唔想湊,才會到成年
一般是有問題的家庭短期不能照顧小朋友,才會申請寄養家庭服務
好似申請做寄養家庭都不易,要求都很嚴格

珍珠宮

引用:十分多謝大家.+我會同哥哥講,+睇佢有無野要

十分多謝大家. 我會同哥哥講, 睇佢有無野要幫手置~ 真係好多謝大家!!!

我想澄清下我唔係貪小 ...
BB衫需要嗎?可pm 我

水晶宮

好媽媽勳章

引用:Quote:Winniecheng0405+發表於+13-5-30+12:

原帖由 MariaTsui 於 13-05-30 發表
應該不會湊到成年,除非小朋友的家長一直唔想湊,才會到成年
一般是有問題的家庭短期不能照顧小朋友,才會申 ...
講就係講到18歲,不過好少要照顧到咁大。要求一定要有一方唔洗返工&經濟良好,唔等錢洗

首頁

尾頁

跳至