自由講場

跳至

首頁
45678...18

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:自言「看不下去」的梁楠開始舖路讓孩子「變

原帖由 meow~meow 於 13-05-31 發表
自言「看不下去」的梁楠開始舖路讓孩子「變回內地人」,卻發現回頭太難。包括深圳公立小學拒收港澳生,雙非 ...
Agree,由上海轉北京都唔得啦!點解來香港就話來就來?

ant3210    發表於 13-5-31 17:32

伯爵府

雖然當初她的做法不可取但作為一個母親,她只想為兒子爭取更好的罷了,她都已經得到教訓了,為何不同情她呢?

caryfox  同情佢,即係難為香港人,向雙非兒提供九年免費教育,錢係由何以來?  發表於 13-5-31 08:03

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Giant 發表於 13-5-31 06:00
俾埋父母嘅香港身份證、公屋、綜援佢哋,咪響香港落地生根,繼續瘋狂產卵囉

...

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Pls publish this news in all newspapers in PRC.
:;pppp:

大宅

回覆:香港夢碎 雙非母望子做回內地人

大宅

抵x死。。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

抵死啦,仲要衝關,無錢就剩係識拎著數。

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

早知今日,何必當初

男爵府

讀「香港最好既學校」?本地人都未咁諗過。

男爵府

回覆:Candy_family 的帖子

重點係因為佢未攞到覺得有既「著數」,所以咪夢碎law。

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

永遠最慘系小朋友,自小已經受盡折磨,講真,咁既成長環境下心理同生理都唔平衡

重新起步,為未來努力

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

講咩,衝到入黎香港就享盡福利,乜都唔駛錢,响上面冇錢乜都冇得頃,只係而家呢一刻佢父母照顧佢唔方便啫,日後拎到公屋又申請佢地落黎,乜都争番份,唔衝先奇啦!:;pppp:

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:Candy_family 的帖子

點解要同情佢呢? 如果佢真心想為個仔好就唔會衝關啦,衝關咁危險,隨時一屍兩命。自己無錢,但又一知半解,以為香港唔駛錢就可以住得好,讀得好,唔駛付出就可得到一切。
佢地既出現,仲令北區學位爆晒,有啲小學仲要考筆試,英文朗讀先可以讀得。本地學生又俾佢地迫到誇區讀。到時追唔上,又話自己無錢俾佢地啲仔女補習,去遊學,課外活動,點惨點慘,又要政府俾,欠左佢地既咩!!

珊瑚宮

引用:父母都想比好既野比自已既小孩…錯不在中國

原帖由 Sunnn 於 13-05-31 發表
父母都想比好既野比自已既小孩…錯不在中國人!錯在根深蒂固的貪腐 無能的體制!雙非只係禍根演生出黎…其 ...
No,錯在「貪」。

唔該唔好賴制度,唔好話父母都係為子女謀幸福「啫」,咁去偷嘢犯法都OK?

為子女籌謀係按制度計劃,佢地真係深謀遠慮~~~~~闖關衝急症

係就一早正經申請移民,唔係做過街「老鼠」一樣走隙:;pppp::;pppp::;pppp:

伯爵府

好媽媽勳章

大家唔好天真住文章可能仲有下集的。下集可能講:因為始終無法幫個仔做回內地人,而居港權又係香港政府比既,所以香港政府有責任提供一條龍服務,即時批父母香港身份證、公屋、綜援等
佢地面皮厚,有乜做唔出!

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

珍珠宮

畀面勳章

引用:+本帖最後由+idy739199+於+13-5-31+00:20+

原帖由 idy739199 於 13-05-31 發表

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20130530/5 ...
對Lee D人零感覺。

見你一獲打你一獲

男爵府

死不足惜

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

抵死:;pppp:

講真..佢要個人做番大陸人就要講到做到..
唔好轉頭又扮晒野由阿仔申請佢2公婆黎HK做HK人..

係HK..要有好既教育要有錢..
係大陸...要有戶籍都係有錢就有啦...
唔好扮野唔知....

子爵府

idy739199 發表於 13-5-31 00:18
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20130530/51443948

香港夢碎
衰D講句:抵死!
香港有好多好學校都唔係國際學校
怪就怪你個仔冇本事考上:;pppp:
落O黎衝閘之前唔係應該做足功課
國際學校拒收雙非,自己諗下個AR媽係咁,個仔都唔好得去邊la
而家2邊不是人的情況係你疚由自取!
老細回港~好日子完了

禁止訪問

引用:http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/n

首頁
45678...18

尾頁

跳至