跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:sumtung 的帖子

派都心儀學校真係超級超級開心

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:mandy203133+發表於+13-6-1+11:27+派

原帖由 EMMACHEUNG 於 13-06-01 發表
同你一樣派了佛教正覺蓮社學校系第二自願,雖然派吾到第一自願但都好開心。 ...
請問你第一志願填邊間呀? 會唔會去叩門呀?

男爵府

靚靚C9 發表於 13-6-1 20:08
請問你第一志願填邊間呀? 會唔會去叩門呀?
會去于叩門呀。但抱住不太期望,因為實好多人競爭要求高有冇得面試都成問題,得就得吾得便算。總算試了先死心。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:靚靚C9+發表於+13-6-1+20:08+請問你

原帖由 EMMACHEUNG 於 13-06-01 發表
會去于叩門呀。但抱住不太期望,因為實好多人競爭要求高有冇得面試都成問題,得就得吾得便算。總算試了先死 ...
祝你叩門成功啦!

禁止訪問

醒目開學勳章

引用:不論結果如何,各位家長盡力而為,加油!明

大宅

好媽媽勳章

回覆:EMMACHEUNG 的帖子

可唔可以指教吓我,出年到我面對呢個難關,你第一填于良發,第二填正覺蓮社跟我心想的一樣(因為近屋企), 我想問第三,四,五志願你填了那幾間?

子爵府

可以給點資料/意見嗎?

朋友上水區派左去大埔官小

佢會去叩門, 提醒左佢點都去註冊, 無叩門收, 佢值唔值得用返回機制??

複式洋房

引用:可以給點資料/意見嗎?朋友上水區派左去大埔

原帖由 gigi1227 於 13-06-02 發表
可以給點資料/意見嗎?

朋友上水區派左去大埔官小
講真我會先了解比派到個間大埔學校適唔適合阿仔及返學交通,如果覺得真係唔想讀又冇叩門收先考慮返回機制,但返回機制有一大半會派到鳳X第一小學,所以真係要諗清楚先!

男爵府

mickey628 發表於 13-6-2 00:48
可唔可以指教吓我,出年到我面對呢個難關,你第一填于良發,第二填正覺蓮社跟我心想的一樣(因為近屋企), 我 ...
1.于(全1~方便叩門)2.正覺
3.廖潤琛(都吾想簡但無咩學校選擇)
4.方樹泉 (同上)
5~9 求其排列(系D熱滿校,一定吾入)
10.粉嶺官立
11.粉公
12 .領英公立
就系咁,我都想選基督教學校但好多人簡,正覺連社我問過D補習老師呢間都D學生學習水平同質素都ok,咁當然排到于更開心啦。派到第二都好好。

大宅

好媽媽勳章

回覆:EMMACHEUNG 的帖子

多謝你的資料.

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 gigi1227 的帖子

大官小唔係差到咁重要, 佢今年唔轉校長的話, 係可以留讀

大官小唔辛苦, 只係多跨境

試向大埔幾間有質素既小學叩門先, 例如: 黃建常, 聖心, 循小

我唔覺贊成用返回機制, 參加返回機制既北區小學質素唔好得過大埔, 既然同質素我會留大埔, 因為中學校網較北區理想.

子爵府

ms.chan618 發表於 13-6-2 09:36
講真我會先了解比派到個間大埔學校適唔適合阿仔及返學交通,如果覺得真係唔想讀又冇叩門收先考慮返回機制, ...

THANKS
YES, 所以都叫左佢一定去註冊, 睇左先, 叩門照去等消息, 只係決定值唔值得博大埔同返回機制的隨機學校的比較!

但網上好少大埔官小的資訊咁...

珊瑚宮

引用:Quote:mickey628+發表於+13-6-2+00:48+可唔

原帖由 EMMACHEUNG 於 13-06-02 發表
4.方樹泉 (同上)
81網的學校, 揀到第四之後已經無乜好揀, 所以派唔到頭二或三就真係

子爵府

mrs.so 發表於 13-6-2 10:30

THANKS, 只有叫佢努力叩門! 同記得先註冊!

子爵府

靚靚C9 發表於 13-6-2 10:40
81網的學校, 揀到第四之後已經無乜好揀, 所以派唔到頭二或三就真係

YES, 12間都無咩好揀

子爵府

EMMACHEUNG 發表於 13-6-2 09:52
4.方樹泉 (同上)

因為1-1-1, 所以神小我便放返第一

第二便試下放培靈

第三第四五便是廖,方, 粉公(這裡已經無咩好選擇了)

最大熱的于,靳,上宣, 榮真都無感無可能, 所以放晒呢個位置

最後一組別便是不希望入到的正覺(純因佛教所以唔想入), 粉官, 嶺英

我好想知道下, 有無人第二志願或以後入到呢六間小學, 我覺得今年可能性唔係咁高!
于/靳/上宣/ 榮真(無咩可能咁), 神小/ 培

男爵府

gigi1227 發表於 13-6-2 11:03
因為1-1-1, 所以神小我便放返第一

第二便試下放培靈
你說個6間大部份人都放第一自願,所以放系第二無咩可能入到,培靈放第二仲有D機會。

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

引用:回覆+gigi1227+的帖子大官小唔係差到咁重要

原帖由 mrs.so 於 13-06-02 發表

中學校網是跟小學地區而不是跟住址嗎?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:紅紅 的帖子

是!跟校網

大宅

2018復活節勳章

回覆 ZOE0123 的帖子

thank you!!!

首頁

尾頁

跳至