興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

要幾$
有無邊到便宜好推介

男爵府

回覆 cafy1012 的帖子

淨係洗呀? 貓狗洗牙要全身麻醉架喎! 有風險同唔可以成日做架喎. 如果唔係要剝牙不如等做開手術先洗啦
我上次洗呀加剝一半牙加吊鹽水大約二千一左右

別墅

回覆:Chrisdindin 的帖子

我隻貓有好多牙石、
醫生叫佢洗牙﹑
但係佢年紀大﹑
要抽血吊鹽水全身麻醉﹑
睇開果度話要三千mouth:
我想睇下有無邊度平啲

男爵府

你睇多個醫生好喎, 有無其他相熟醫生可以send相俾佢望望?全身麻醉一次好鬼傷(佢身體, 唔係我荷包), 我自己就寧願由得佢D牙爛/牙肉發炎到要剝牙先順便洗埋, 起碼我睇開的兩個醫生都會咁樣建議. 三千好似好鬼貴喎, 我都係二千一至二千六仲要剥埋牙, 我無抽血不過抽一抽好似最多千五!

大宅

引用:回覆+cafy1012+的帖子你睇多個醫生好喎,+有

原帖由 Chrisdindin 於 13-06-01 發表

你睇多個醫生好喎, 有無其他相熟醫生可以send相俾佢望望?全身麻醉一次好鬼傷(佢身體 ...
傻啦由得佢發炎到要剝先搞???你知唔知咁做真係好唔岩咖!!
一黎貓貓係真係會好痛好痛好痛,無奈貓真係好識忍痛,但你有冇試過牙痛??人生智慧齒都痛到想死,你仲想話等佢發晒炎先搞!!??
二黎!!好重要!!其實牙仔有事,唔單止剩係影響到牙仔咁簡單!!啲細菌係會經由牙肉既血管通去身體各部分咖!!!會造成腎,肝等等既問題咖!!真係唔係好多人諗得咁小事。。。
我都明白麻醉係有風險,尤其係年紀大既貓貓,但當佢牙仔牙肉有事時,係唔可以拖咖。。輕則痛到冇食慾,重則搞到身體有更嚴重問題。。。所以要搵個可靠既vet,不過樓主三千蚊剩係洗牙又好似貴左啲,上次我貓貓去貓醫院搵maggie做,驗血做鼻孔擴大手術,洗牙加剝左三隻牙,都係三千幾,樓主可以考慮貓醫院,佢地專門睇貓咖,但要搵maggie做喎,佢手勢最好,都好有耐心!

記住唔好拖!都唔好貪平!要搵信得過既vet

男爵府

回覆 cherie211 的帖子

我隻貓由幾個月大開始就一直有牙肉發炎問題...二歲半大已經剝過三次牙, 貓貓牙痛我都明, 但隻貓咁大年紀先黎全身麻醉好高風險! 所以我先叫樓主睇多個醫生. 宜家貓貓只係有牙石, 到牙肉發炎都要一段時間, 再由牙肉發炎影響食慾再有一段時間...

宜家講緊有牙石VS全身麻醉風險呀

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

同意樓上所講, 寧願找個有口碑重要過便宜!!
貓醫院收費合理, 同醫生係貓專科, 有信心好多
你可帶你貓貓睇下dr. maggie/dr. alison先, 可能佢地會比第2 d意見你~
Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

大宅

引用:回覆+cherie211+的帖子我隻貓由幾個月大開

原帖由 Chrisdindin 於 13-06-01 發表
回覆 cherie211 的帖子

我隻貓由幾個月大開始就一直有牙肉發炎問題...二歲半大已經剝過三次牙, 貓貓牙痛我 ...
但其實就算拖,
你都知道係一定要做,只係遲做同早做既問題
因牙石問題同埋已經發炎既牙肉係要洗牙甚至剝牙先解決到。
咁既然年紀愈大風險愈高
咁點解啲早啲早呢。。。
所以貓貓真係一定要刷牙
同埋唔好再食乾糧啦

話說口炎問題好似真係有啲貓天生特別容易有
我隻貓貓都係好易會牙肉發炎,佢都係兩歲幾咋
我上網見過口炎貓貓有個diet好似ok
http://chim1237.pixnet.net/blog/post/25708723-%5B%E6%97%A5%E8%A8%98%5D%E8%B2%93%E6%85%A2%E6%80%A7%E5%8F%A3%E8%85%94%E7%82%8E%E7%9A%84%E9%A3%9F%E8%A3%9C%E6%96%B9~%E8%96%8F%E4%BB%81%E9%B5%AA%E9%B6%89%E8%9B%8B%E9%9B%9E%E8%82%89
我都打算遲下比佢試下

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Chrisdindin+於+13-06-01+發

原帖由 cherie211 於 13-06-01 發表
傻啦由得佢發炎到要剝先搞???你知唔知咁做真係好唔岩咖!!
一黎貓貓係真係會好痛好痛好痛,無奈貓真係 ...
全中

首頁

尾頁

跳至