跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題

大宅

聽聞功課較多
路,雖然難行,我只要努力一定會成功。

大宅

我仔今年小一. 我無比較過功課,所以唔知同其他學校比,叫唔叫多. 但佢早上成日有慶祝會, 生日會呀, 又耐唔耐早上有才藝表演,主要係比家長睇的. 學校都有一些function, 如剛剛有的叻叻雪糕, 校長請全校d學生去麥當奴食雪糕,我想好多學生都好開心.

學校早上亦比家長進入, 因為我知好多學校都唔比, 我見有些家長企到早會後.早上,我見 校長,老師都會同d家長有交流,但我好少,因為我趕住走. 早會前,差不多日日都有讀讀樂,有晒schedule 星期幾讀咩, 我想希望日日用早上那15分鐘去幫一幫小朋友讀下書.

呢間學校玩得開心,讀書亦要你盡心盡力. 佢教學快人1/4學期, 我仔今年下學期,(約今年4月時),中文和數學已經讀2年級的書. 我亦同有些學校比較過, 中文默書係比其他學校深好多. 佢地唔係個個星期默,但默時都幾金, 因為一課抽默生字,一課抽默課文, 而家我仔仲有一句無範圍的句子要默, 考佢平時的字識幾多,但我見d字佢地係讀過既. 一年2測2考, 測驗亦有名次之分.

總括來講,我覺佢係活動得來催俗的學校.

我不知呢間學校係band幾,有人同我講係band 1, 但我無再去深究了.

希望答到你.

水晶宮

畀面勳章

你小朋友派到梁小?

大宅

回覆:梁省德小學好唔好

想問今年有冇小朋友20分入呀

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:想問今年有冇小朋友20分入呀

原帖由 朱咪咪 於 13-06-03 發表
想問今年有冇小朋友20分入呀
同事個囡自行20分入。不過20分入年年都一定有,我唔係太理解你想知乜嘢

大宅

引用:Quote:原帖由+朱咪咪+於+13-06-03+發表想問

原帖由 yuyu.c 於 13-06-03 發表
同事個囡自行20分入。不過20分入年年都一定有,我唔係太理解你想知乜嘢

...
其實想問如果20分大唔大機會入到,因為元朗好多熱門學校20分都入唔到

水晶宮

引用:Quote:原帖由+yuyu.c+於+13-06-03+發表同事

其實想問如果20分大唔大機會入到,因為元朗好多熱門學校20分都入唔到

...
尼間就真係好少聽人講20分入唔到,所以唔知,不過如果有得20分又覺得尼OK,我會報law,睇完今年情況真係

大宅

引用:Quote:原帖由+朱咪咪+於+13-06-03+發表其實

原帖由 yuyu.c 於 13-06-03 發表
尼間就真係好少聽人講20分入唔到,所以唔知,不過如果有得20分又覺得尼OK,我會報law,睇完今年情況真係:thi ...
就係睇左今年所以好驚,驚博唔到就其實梁小同伊小正校都有20分,但我其實係74區,都唔知點好

水晶宮

引用:Quote:原帖由+yuyu.c+於+13-06-03+發表尼間

就係睇左今年所以好驚,驚博唔到就其實梁小同伊小正校都有20分,但我其實係74 ...
咁你都有好多選擇,你比好多人好啦。

複式洋房

非常好

大宅

引用:非常好

原帖由 siuloon 於 13-06-04 發表
非常好
請問點好法?

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+siuloon+於+13-06-04+發表非

原帖由 ANN2388 於 13-06-04 發表
請問點好法?
玩得開心!讀得認真!

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

miffypekkle 發表於 13-6-3 14:37
我仔今年小一. 我無比較過功課,所以唔知同其他學校比,叫唔叫多. 但佢早上成日有慶祝會, 生日會呀, 又耐唔耐 ...

我女今年9月都要選校,我都係打算揀梁省德
因為一來近,二來出面嗰D學校爭得仲勁
加上我個女比較懶,要踢一踢先郁一郁嗰隻
所以諗住報呢間會冇咁辛苦,但聽完你咁講,我有D擔心(如果派到)我個女搞唔搞得掂

複式洋房

唔洗擔心,老師非常有heart,玩得讀得只有梁省德。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:miffypekkle+發表於+13-6-3+14:37+我

原帖由 sheung1126 於 13-06-04 發表
我女今年9月都要選校,我都係打算揀梁省德
因為一來近,二來出面嗰D學校爭得仲勁
加上我個女比較懶,要踢 ...
如果諗住唔想咁辛苦咁梁小唔適合,我仔而家小二,小一時中文真係追到喊,不過適應咗而家好好多,佢哋中數兩科教得深啲㗎!但係校長老師好有心,搞好多活動,慶祝會,令小朋友讀得好開心,辛苦都唔記得啦

我要記得幸福......

大宅

回覆 sheung1126 的帖子

我c6講, 你想唔到一個小朋友的能力有幾多.. 你唔好睇小佢.
我自己覺呢間愈來愈多人揀, 我想都有原因. 其實我想過如果讀得好辛苦,我會幫佢轉校,但我見我個仔又handle到,成績比初時進步左不少.

如果你係全職媽咪的仲好! 不過我都係在職架咋..

大宅

我中學同學在這兒教書,教了6,7年~她說不錯啊~放心~~

水晶宮

畀面勳章

回覆:梁省德小學好唔好

愈來愈多人報梁小第一志願

大宅

回覆:701003 的帖子

有得選擇元朗市的小學,都不要選梁小、惠州。因是村校多新移民,眼見一、二年級在商場粗囗好似朗誦,眼都突。

首頁

尾頁

跳至