烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

好多痰!煲乜可化痰?

呀囡好多痰,特別朝早食完早餐後,有時勁到出唔到聲,跟住個nose就開始"sir sir"聲,但無nose water。咁煲乜好?

大宅

Re: 好多痰!煲乜可化痰?

有無試過幫佢拍痰,要清左D痰先舒服架! :lol:

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

joeamanda2004,

請問點幫佢拍痰呀??請指教
joeamanda2004 寫道:

大宅

將BB轉'PAR'喺你大脾度,BB面向地下,你的手掌心曲起,拍打BB背部。自然療法都是這樣教D,有無其他MAMA分享下。

別墅

呀囡6歲lu ....點拍? ?-(

複式洋房

既然已經6歲 , 可以用以下方法
1. 多飲清水,清水都可以化痰
2. 叫醫生開 :化痰丸 (政府醫生都有開的 )
3. 燉川貝、雪梨
4. 飲羅漢果水 ,功能: 清熱、止咳燥、潤肺、除痰火

如果冇病,只是多痰,主要是少飲水 ,和肺熱所至。

大宅

bgirl2 寫道:
[quote]

呀囡6歲lu ....點拍? ?-( [/quote]

您唔一早講?
煲湯時落果皮,唔建議食西藥,治標唔治本!

複式洋房

不如試下煲一個好簡單嘅湯水,
就係蘋果+川貝+南北杏+蜜餞。
我幾乎日日都煲架,試下啦!

大宅

kamma :
飲羅漢果水 ,功能: 清熱、止咳燥、潤肺、除痰火
bb 8months, can he drink ma ?

複式洋房

cindybaby
8個月BB都可以飲呀,用 四分之一 / 三分之一 的羅漢果 煲水, 水沸 20 --- 30分鐘 就可以了 , 喜歡可以加 南杏一起煲, 羅漢果甜甜地,用奶瓶俾 BB飲,好好味的 !
我自己 / 家人,有咳時或咳後只制淡未清,就全日飲羅漢果水,當作清水飲 ..... 飲一 至兩天,完全好了.....
此方法是一個中醫教的 ! 咳有時很難斷尾的,特別現在是秋天開始,更加喉嚨容易乾 !
簡中煲一煲當水飲 ,簡單、方便、有益!

公爵府

牛年勳章

kamma

請問羅漢果買響定唔響呢? 裹面ga 核是否可以一起煲呢?

Thanks!

大宅

kamma,
"四分之一 / 三分之一 的羅漢果"係咪1/4或1/3斤啊, 唔係1/4個咁少啊? thanks!

別墅

kamma 寫道:
既然已經6歲 , 可以用以下方法
1. 多飲清水,清水都可以化痰
2. 叫醫生開 :化痰丸 (政府醫生都有開的 )
3. 燉川貝、雪梨
4. 飲羅漢果水 ,功能: 清熱、止咳燥、潤肺、除痰火

如果冇病,只是多痰,主要是少飲水 ,和肺熱所至。

Thanks ! Kamma

別墅

Jackmother 寫道:

Jackmother ,

請問邊種蜜餞?唔該!

複式洋房

幾多歲都可以拍痰架
之前我屋企人照肺
因為食煙既關係
D痰"即"住喺個肺度
醫生叫我早晚同佢拍兩次

bgirl2 寫道:
[quote]

呀囡6歲lu ....點拍? ?-( [/quote]

複式洋房

nausica 寫道:
kamma,
"四分之一 / 三分之一 的羅漢果"係咪1/4或1/3斤啊, 唔係1/4個咁少啊? thanks!

其實呢,用幾多羅漢果都可以,我自己一般用半個去煲水,打開它,殼連核一起煲的,內裡的核就是精華,內裡的核越深色,就代表越靚又甜,買時整個如同乒乓球一樣,在桌上會有彈力的才叫好 !

大宅

請問殼連核一起煲, "殼" 是否指外層"好硬"的那部份 平時煲西洋菜湯時係咪都要連 "殼"煲, 因為我每次都係唔要個"殼"的.

kamma 寫道:

其實呢,用幾多羅漢果都可以,我自己一般用半個去煲水,打開它,殼連核一起煲的,內裡的核就是精華,內裡的核越深色,就代表越靚又甜,買時整個如同乒乓球一樣,在桌上會有彈力的才叫好 !
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老也不偏離.(箴言22:6)
~九龍塘宣道小學~APS的過往討論~

複式洋房

蜜餞=蜜棗,即係一粒粒乾身嘅!(約8-10元一斤)
中醫話滋潤不會野啖架!
bgirl2 寫道:
[quote]
Jackmother 寫道:

Jackmother ,

請問邊種蜜餞?唔該![/quote]

別墅

好媽媽勳章

You may try this:

天津雪梨四個, 去皮去核一開四, 加雪耳(適量), 加南北杏(酌量), 加水十碗煲半小時, 再加冰糖(適量不可太甜), 川貝(磨碎成粉末)一茶匙, 煲十五分鐘至四杯. 飲糖水, 亦可吃雪梨雪耳.

This is good at this season, especially if 熱咳, I have tried this method for many years for my family, and it is good also for daily drinks. 天津雪梨 is now available everywhere, also in Park'N Shop, not very expensive.

多角色婦女

大宅

thanks kamma!!

首頁

尾頁

跳至