在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

就嚟要返工
一直都想做FTM
呢排成日同老公傾呢個問題
老公都願意俾我做FTM
但當真係要辭職,我又有些擔心。
怕自己做FTM又照顧得BB唔夠好
覺得自己無乜價值....
剛決定做FTM嘅你哋
會唔會有咁嘅感受?!
謝謝

公爵府

Roly 發表於 13-6-7 08:57
就嚟要返工
一直都想做FTM
呢排成日同老公傾呢個問題
我有。我畢業後一路都有返工,雖然個心都想做 FTM,但一來擔心財政,二來係身份認同。後來老公收入穩定左,財政上嘅擔憂少左,又咁啱遇上公司重組,來左個好難服侍嘅老闆,我先下決心辭工做 FTM,但初初都係唔慣,尤其是出門旅行填入境 form 時,當填到職業嗰一欄,我慣性地填會計師,然後先醒起自己已經冇做,快d改返家庭主婦,嗰一刻係有茫然若失嘅感覺

大宅

回覆:我適唔適合做FTM ????

謝謝你的分享
咁你做咗幾耐FTM呀?
BB幾大?
會唔會再做o野...
我又擔心如果想出返嚟做野,會唔會同社會脫節

大宅

回覆 Roly 的帖子

我都考慮緊做FTM, 宜家返工遇上衰老細, 再加上同同事唔夾, 但現在又請O左姐姐, 照顧八個月BB , 但老公得20K+ , 又要供樓, 好想唔做, 但又怕經濟上有壓力, 同埋怕HANDLE 唔到BB, 好煩惱呀!!

大宅

係呀,我都怕自己handle得唔好。
我之前請咗個姐姐,但唔ok,所以炒咗。
一路都請唔到啱,所以想自己溙

大宅

我覺得你唔試下永遠唔會知道自己岩唔岩做ftm囉...
其實自已湊bb照計都係最好, 如果你做落發現自己原來唔得既, 咪出返黎做野囉..
我覺得可以一試.

水晶宮

mugtaitai 發表於 13-6-7 09:21
我有。我畢業後一路都有返工,雖然個心都想做 FTM,但一來擔心財政,二來係身份認同。後來老公收入穩定左, ...

我和你差不多,職業一欄由公司秘書變家庭主婦,由專業人士變成全職C9.

公爵府

MariaTsui 發表於 13-6-7 17:30
我和你差不多,職業一欄由公司秘書變家庭主婦,由專業人士變成全職C9. ...
我覺得呢樣嘢比冇左收入更難適應

大宅

回覆:我適唔適合做FTM

我初初好開心可以做FTM, 因為多左好多時間陪佢地,最重要自己可以教育好自己D小朋友嘅行為品格, 我以前2公婆因為成日返工,個姨姨對我仔女太好太錫,成日只會寵同遷就佢地,我大女嗰時得2歲,唔洗一年時間,已有公主病,大仔10歲就日日打成5/6個鐘頭機,為左吾想將來佢地變廢青, 先決心做FTM, 其實冇話適吾適合做FTM, 好睇你有冇需要做多D,而我自己比較著重小朋友將來品格多過工作, 怕到佢地大就教吾都

大宅

回覆:我適唔適合做FTM

仲有想話FTM吾會冇價值,到你見都佢地讀書好,對人有禮貌, 聽話吾激你,一家人開開心心就係你做FTM嘅價值

水晶宮

引用:Quote:MariaTsui+發表於+13-6-7+17:30+我和

原帖由 mugtaitai 於 13-06-07 發表
我覺得呢樣嘢比冇左收入更難適應

別墅

我都係啱啱先做全職媽媽,比公司產後炒左,anyway, 老公一直都想我做全職媽媽,佢覺得自己湊一定好過比$人湊,因為我地信唔過d菲傭,之前我返工都係請本地ee上門湊,皮費都幾重,而家自己湊返,加上我人工唔係好高,所以唔做金錢上都冇乜大lost. 但係呢個過渡期都幾lost, 覺得自己一下無曬社會價值,好冇用,仲要我得個27歲,喺外國讀完大學,成日諗我係咪呢世就係咁,咁快退休...但係自從上左黎baby kingdom, 同d jm 傾下偈,再見到d全職媽媽分享下d自己湊B既喜悅,再睇返自己個女,原來BB好需要媽媽,雖然我個女先得3個月,我呢排喺屋企睇住佢日日小小在進步,真係要自己湊先發現到,仲有知道佢d習性,所以而家開始慢慢想通,無野緊要過親情,每朝見到女女,同佢講早晨,佢好開心對住我笑,抱住佢瞓下晝覺,佢偷望你,然後咪咪嘴笑,呢d喜悅過左就冇

大宅

引用:仲有想話FTM吾會冇價值,到你見都佢地讀書好

原帖由 kei_ting 於 13-06-07 發表
仲有想話FTM吾會冇價值,到你見都佢地讀書好,對人有禮貌, 聽話吾激你,一家人開開心心就係你做FTM嘅價值:winn ...
但1)等好耐好耐2)比左時間不等於仔女的發展會如你所願,中間點handle呢?

大宅

引用:我都係啱啱先做全職媽媽,比公司產後炒左,

原帖由 FamilyY 於 13-06-07 發表
我都係啱啱先做全職媽媽,比公司產後炒左,anyway, 老公一直都想我做全職媽媽,佢覺得自己湊一定好過比$人 ...
同意,所以有咁多職業婦女回歸家庭。老公的態度都很緊要。有無價值亦好看他是否value你的犧牲。

別墅

引用:Quote:原帖由+kei_ting+於+13-06-07+發表仲

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 13-06-07 發表
但1)等好耐好耐2)比左時間不等於仔女的發展會如你所願,中間點handle呢?

...
我都係FTM,BB2個半月了,雖然只係短短幾個月但由全職返工变成c9,初初好想返工变成好享,因為我發覺只要盡力去帶好BB,冇人知有冇我想要的成果,但同BB的經歷,互動,互信係職場上得不到的,其實做人做事都冇話付出10O%就有100%回報,享受當中的过程,先係不枉上天比我可以做MaMa的机會(因我小產5次,先有這個BB)不喜請見諒!

別墅

引用:Quote:原帖由+FamilyY+於+13-06-07+發表我

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 13-06-07 發表
同意,所以有咁多職業婦女回歸家庭。老公的態度都很緊要。有無價值亦好看他是否value你的犧牲。

...
對,老公支持好緊要

禁止訪問

大宅

引用:我都係啱啱先做全職媽媽,比公司產後炒左,

原帖由 FamilyY 於 13-06-07 發表
我都係啱啱先做全職媽媽,比公司產後炒左,anyway, 老公一直都想我做全職媽媽,佢覺得自己湊一定好過比$人 ...
無錯!我bb 6個半月大最初都好唔適應,我以前係workaholic! 但呢幾個禮拜開始bb愈來愈識認人,其他人抱佢然後佢見到我會即刻想撲埋嚟攬住我,見到我佢會好有安全感笑得好開心,宜家覺得絕對值得嘅!陪住佢成長每日都見到佢有進步,呢d錯過咗就唔會追得返!事業過幾年先再諗lu~~

大宅

引用:Quote:原帖由+kei_ting+於+13-06-07+發表仲

...
第1.其實吾洗等好耐,3/4 歲識講說話,已知道咩叫禮貌,尼段日子就更加需要媽媽教育,事實由BB 到 5歲嘅成長時間係過得好快, 佢地每日成長從身體周圍環境學習,如果吾係,真係會越大越難教, 我相信人嘅品行性格係3 歲定80, 學好3年學壞就3日 第2.可能你諗得太長遠, 你想D仔女將來要做到人中之龍,甘中間過程一定大家辛苦,吾易行,但係普通家庭父母只要平時比都正確社會教育意識,身教,其實都已經係好好嘅家庭教育, 你可以睇下尼個香港近年社會問題,自殺等,好多係由於Y 理產生, 我自己認為我D小朋友將來係社會吾係廢物垃圾, 我都心滿意足,無諗過要子女回報, 因為我已做左一位有責任嘅媽媽,當然尼段時間如果有老公支持仲更加好啦

公爵府

Roly 發表於 13-6-7 11:35
謝謝你的分享
咁你做咗幾耐FTM呀?
BB幾大?
我做左 FTM 大約4年,大仔暑假後升中四,細仔升小四。如無意外,我應該唔會再出返來揾嘢做了,一來年紀唔細,二來離開職場咁長時間,好難揾返當日嘅職位同人工,如非必要,我唔想又從頭捱過

首頁

尾頁

跳至