跳至

首頁

尾頁

民房

柴灣路德會聖雅各幼稚園

我囡囡將要報07/08年幼稚園,唔知柴灣路德會聖雅各幼稚園好唔好,因為我本身唔係柴灣住而囡囡同奶奶住,所以希望大家俾D意見 ?-( 唔該

大宅

Re: 柴灣路德會聖雅各幼稚園

係吾係向柴灣興華村果道呢?如果係ga話,我曾經去參觀過, 都幾好ga, 光線又夠; 校舍又真又乾淨, 附近d環境都算乾淨,又係非牟利, 到你個囡囡讀果時已經吾使交學費囉,嘩!幾令人興奮呀!而且老人家同小朋友又吾使行咁遠。
我ga親身經驗話比我知, 非牟利同牟利ga幼稚園係有好多同好大ga分別架!不過我吾知你有無興趣知,所以講到尼到啦!bye!
MamiBaby

民房

我尋日都去過open day都覺得校舍又大又乾淨, 我都想知非牟利同牟利ga幼稚園有咩唔同.Thanks

大宅

牟利幼稚園:
樣樣野都要計$, 而且仲收得貴過人,品質一般。每月的生日會仲要自己帶d食物去(唔好帶平ga去呀, 唔係就會比d老師同d呀姐白鴒眼啦),每次帶一大袋去,放學後都係得返一包仔(就尼過期)ga餅乾,好多家長都話:“都唔知d食物去鬼晒邊道?”你估下啦! 有一個以前教牟利幼稚園ga老師話比我知:“d食物同d贈品都會不知不覺地去晒d老師同d呀姐屋企囉!”我囝囝以前向柴灣一間牟利ga幼稚園道讀半日班,平均每月ga開資都要$2,600左右,(收足12期學費)未計其他向學校ga費用ga!每年都要預咗$2-3萬比佢地。

非牟利幼稚園:
因為有政府資助, 所以所有ga費用都會平好多好多,而且品質都唔錯,好多時仲會有d贈品帶返屋企,都幾實用ga!而且d茶點都幾豐富ga!以讀半日班尼計算,每月平均ga開資都係$1千鬆dd,(一般都係收10期-11期學費)。

MamiBaby

首頁

尾頁

跳至