懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

21週驗到中咗B錬﹐醫生話好大機會早產,同埋出世之後要打抗生素
好驚D菌經胎盤傳比BB
有經驗媽媽可以分享下嗎?

珍珠宮

回覆:21週驗到中咗B錬,可以點

21週就檢b鏈?

大宅

我本來發炎驗下係咪念珠菌,醫生順手攞埋分泌去驗B錬,點知中咗

禁止訪問

複式洋房

咁醫生點分析呀?

男爵府

唔駛怕, 我十幾週就驗到有啦。 醫生說現在食抗生素都有機會翻發。 如果順產, 只要生時(入產房時) 同姑娘佢地講有b鏈, 咁佢地就會幫你打抗生素。 我自己就見紅穿水入院生。 在產房同姑娘講我有b鏈。 佢就幫我打抗生素同催生。 我由穿水到生大約6小時。

別墅

咁如果開刀呢

男爵府

引用:咁如果開刀呢

原帖由 codybb109 於 13-06-11 發表
咁如果開刀呢
咁就唔怕。 其實係怕bb出世時在順產生產過程bb經過陰道受到感染。 呢個你可問你私家醫生。 我都係當時政府及私家醫生解釋我知。

大宅

唔使太擔心,只要到作動入院時帶埋你B鏈個報告入去俾姑娘醫生睇,佢地就會幫你安排,主要都係生產前打抗生素...你有冇去開公立醫院產檢?有就最好下次俾定個報告醫生睇,佢會mark返落你file~
B鏈係陰道常見ge細菌,但只要生時打抗生素就冇咩問題,放心!

大宅

多謝各位意見呀!
我上次個私家醫生係咁話"你好大機會早產架,你要有心理準備",我聽完真係好驚,我真係驚阿B會好早出世
係呢,咁BB出世時要唔要抽野化驗或者打抗生素?要留院幾多日呀?
我下次返政府,都要同佢地講我駛到B錬,起碼佢地知道

複式洋房

MommyPanel勳章

我廿五週驗到有,但依家都就快三十九週了,bb仲未有動靜,無聽醫生講過話會早產,我想bb快啲出黎添。
我聽醫生話只要產前打抗生素就得,每四個鐘打一支,咁bb應該唔會感染。touchwood有咩事,bb出世後就要打7日抗生素先可以出院。

首頁

尾頁

跳至