論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小心這個印傭Heriningsih

終於忍無可忍,炒咗呢個印傭Heriningsih

本來想請佢返來照顧我有病的媽媽七十多歲,初黎時完全無野識,但因為急要用人,所以無辦法,只有慢慢教。點知做了成年幾都唔識煑飯,每餐要婆婆聲控。有人在家時對婆婆一個樣,無人時,理都唔理婆婆,都算啦。

做了唔夠一年已開始偷婆婆錢,最初幾次無正據,後來人莊并獲,婆婆及公公話比次機會佢希望佢會改過。點知唔偷婆婆錢偷公公錢,不過捉唔到佢。

早陣子因為婆婆不能買餸,每天佢都帶婆婆坐輪椅落公園,然後佢自己去買,四圍去同D公園亞伯及男人dull搭,婆婆話同佢落街,街頭識到街尾,D亞伯對住佢講,嘩你好靚啊,跟住佢就嘻嘻向住人笑,成日同人dull搭,佢話D亞伯叫佢kiss比反錢佢堝,都算啦。

黎左一年多,上個月竟然比錯藥婆婆食,都算啦。

上兩星期推住婆婆過馬路,明明紅燈,佢景然推婆婆過,婆婆立刻叫佢幾次唔好,但佢唔聽照推,赫到婆婆死死下,問佢知唔知紅燈唔過得,佢話知,問佢聽唔聽到婆婆講,佢話聽到。

前日又黎一次,架旅遊巴險些撞到婆婆對腳,連司機都忍唔住鬧佢。昨天我家姐話佢,點知佢話佢唔做,我家姐話好呀,即時叫佢拾野,call agent, 跟住送佢返agent到。佢都唔知幾開心,因為佢話佢賺夠錢可以返去過年喎。

今朝,竟然有僱主打比我哋問呢個工人的工作表現喎,我家姐照直講,因為大家都係僱主,唔想害下一個。

最後希望大家小心,記住一定要問前顧主個工人的表現。

大宅

Re: 小心這個印傭Heriningsih

good for you

男爵府

yes ah.. the first time she stolen money I've already told them that this maid cannot keep as it shows her personality is not good. But my mom and sisters worry about difficult to find another maid and not sure the next one is one or not. So keep her and give her chance.... end up.. no use...

洋房

咁既工人都忍左咁耐? 一早炒得啦.

男爵府

GiBo,

Agreed, but my mom and sis the first time to hire maid, so they've no experience ah... and now we are still looking for another maid....

Dear all,
Any good maid to introduce ah...

伯爵府

我都要寫個"服"字, 咁多問題都仲忍到佢一年, 好彩佢咁唔kim點無攪大個肚屈錢, 如果唔係妳地仲慘.

男爵府

因為我媽媽之前用了年幾大陸工人,已經比佢地赫到怕怕,唔用之後佢地成日打电話黎滋擾,所以好怕換工人。

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

我都覺得你好野, 可以忍到咁耐, 比我一早申左佢返歸, 仲要係捉佢偷錢炒佢唔駛補錢

男爵府

catcat_22,

我一早都話炒佢,但我唔係同佢地住,亦都唔係僱主,所以唔可以決定。同住和僱主係我家姐,因為佢好怕煩,亦唔可以成曰請假去教同換工人。又怕新請的唔知好唔好。所以.....

別墅

一早炒得啦

大宅

最增d工人扮白痴

民房

好彩婆婆冇事唶,有時有d野唔只係費時或怕煩,唔好彩既話有咩意外點算呀!!

首頁

尾頁

跳至