論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個菲律賓姐姐就嚟激到我爆血管啦!佢做咗一年零四個月,頭個八個月叫做OK啦!雖然都成日做錯野同整爛野,但佢對我個仔(今年八歲啦)好好,又會say sorry.. 所以一路我都對佢唔錯(就算佢偷用我D化妝品,我都只係好嚴肅咁同佢講唔好有下次,跟手俾晒佢,以後D新野就鎖晒喺房),係佢做咗五個月嘅時候,話佢老公要去汶萊做四年野,其間唔返得菲律賓。佢問我可唔可以俾佢返去一個禮拜,見一見佢,我俾咗,本來有幾日no pay 嘅,我等佢放完假返到香港就當禮物送曬俾佢,照出糧!)個agent 都話我儍,但係人心肉做,佢又真係錫呀仔,我亦希望佢知道我appreciate 佢依樣野!

佢嘅工作比較起嚟,相對簡單。剩係清潔同煑餐夜晚飯, 啊仔放假就整埋lunch 俾佢。當然重有帶仔仔返學放學啦!我係work from home 嘅single mom, 一個月要飛一次,唔係香港嘅時候,我mommy 同男友都會到我家幫手。我連自己lunch 都唔駛佢整!希望趁我係香港嘅時間佢可以有少少私人時間,休息下。電話呢?我嘅要求係只要佢做晒野,啊仔唔係佢隔離,佢想點講都得!但係係依幾個月,佢D表現真係大倒退,行為如下:

1)煑野唔好食都唔緊要,初初個個禮拜都係個D餸,差嘅係日子唔同lor! 後來我要佢每個禮拜六之前準備好下個禮拜嘅菜色,俾我睇同改(買曬receipe books都唔睇, 我煑俾佢睇又發夢!)前個月佢仲寫咗個雞翼周出嚟,星期一至五都係chicken wings, 我圈曬出嚟叫佢改,跟住我飛咗。返到嚟先知佢冇改!好彩婆婆過咗嚟,即刻準備其他野俾仔仔食!

2)清潔就越來越求其!以前一開始我要求佢冲完涼清潔一下地板佢D長頭髮,同埋整乾淨個廁板!依個月開始發覚佢冇做,全個廁所都係佢嘅長髮!問佢點解唔做就望地下,唔出聲!

3)上個月,我出trip早咗一日返香港(仔仔去咗同婆婆住,驚佢又整個雞翼週出嚟!),冇同佢講!返到屋企一開門就臭到不得了,個貓廁所爆曬!陰功,我去咗四日咋!佢應該係四日都冇清潔lor.. 地下就污糟,痴腳嘅!問佢重一推excuse 咁,又話自己有做!係潮濕!我就話點解我喺到又唔潮濕,個貓廁所有乾淨嘅呢?好得意喎!反應又係唔出聲望地下lor!!!!

4) 因為咁,我唔知佢趁我唔係香港做乜,就試下search 佢fb, 搵到不單止,佢仲冇set privacy! 睇曬佢所有野!原來日日就化行裝,一係屋企自拍靚模相!唔怪之屋企咁乾淨lor.... 忍晤住裝咗cam, 話俾知係用嚟防盜同monitor 佢工作嘅!佢梗係一面委屈咁啦!跟手佢就係佢嘅fb到見佢話屋企有兩個cam, stay in boss 同一個spy cam, 佢好stress wor!! 大話精!得一個cam 咋!裝spy cam 犯法𠺢!重有話我驚佢太靚會搶咗我男朋友,所以要mon 住佢wor.... 救命呀!你五呎一串,五短身型!想點呀?佢係用賓話寫𠺢!好彩我有菲律賓同事,佢地幫我翻譯完都覺得佢離譜!叫我考慮換人!但佢至今都係鍚啊仔,錢銀都好有交帶!攪到我都好struggle, 唔知點好!

JM們,可以俾D意見我嗎?謝謝!

禁止訪問

貓狗褓姆 畀面勳章

大宅

你仔他咁大, 換工人都唔係問題.

大宅

唉, 我都知道貓貓痛苦, 我個日即場省到佢呆咗, 我重來無試過咁惱!!! Blame 佢 blame 到我手都震晒!!! D 貓貓都係我,仔仔同男友命根... 仔仔知道後直頭唔理姐姐幾日, 佢想同佢玩, 仔仔都唔理佢, 話佢唔錫貓貓.... 男友直頭發咗癲咁BLAME佢, 雞翼事件已經攪到男友嚴重丙咗佢一次。。。。  同佢講, 你唔想做就出voice out, 我地無問題家。  姐姐又話佢會改, 佢想係到做。 仔仔安全, 佢係一個好獨立同敢言既小朋友, 而我出
trip 既時候, 婆婆或男友係會係屋企住既。。。。
我好擔心再請個新既連對仔仔好既point都無埋, 之前我請個位, 就係咁... 唉。。。 好煩!!!!!!!!! 好幸運地,
我公司好體諒, 我依兩個月會停出trip... 暑假就會帶埋仔仔一薺飛..... 所以要儘快決定。。。 炒定留。。。
好好好煩呀!!!!!!!!!!!

大宅

呢D工人留黎都係激氣~ 我最憎就係晌屋企玩自拍當左自己係模特兒.....咁我請你黎做乜, 仔仔已經唔駛佢TAKE CARE...仲連基本野都唔做. 即係挑戰你囉

子爵府

個人覺得要炒, 因為你有條件炒佢, 一來你仔仔有8歲, 唔太需要人貼身照顧, 又容易適應新工人, 二來你有婆婆做後備, 你成日出trip, 個小朋友又大個, 唔係bb, 其實應該係筍工, 唔難請第二個人, 我覺得如果個工人連基本清潔都做唔到, 又唔照顧寵物, 請佢返嚟托咩, 仲要自己咁勞氣...

男爵府

引用:我個菲律賓姐姐就嚟激到我爆血管啦!佢做咗

原帖由 iyychiu 於 13-06-13 發表
我個菲律賓姐姐就嚟激到我爆血管啦!佢做咗一年零四個月,頭個八個月叫做OK啦!雖然都成日做錯野同整爛野, ...
好慘,我對賓姐實係無咩好感

大宅

Thx all!!! 我諗我下咗決定啦... 星期日去搵新姐姐!!! 希望今次個天可憐下我, 俾一個正正常常既人我啦.....

複式洋房

回覆:iyychiu 的帖子

快啲搵個第二個,佢擺明覺得你冇咗佢唔得。

禁止訪問

貓狗褓姆 畀面勳章

複式洋房

回覆:俾我呻下啦!長篇慎入!

俾我一定炒左佢!用我野,又練精學懶

複式洋房

回覆:俾我呻下啦!長篇慎入!

唔使諗,即炒。佢只係表面錫你個仔!

大宅

陪月勳章

回覆:iyychiu 的帖子

我請左兩個姐姐,我都有睇佢個FB,我兩個賓姐都有係屋企玩靚模自拍。我覺得呢個癖好可能係佢地呢個民族獨有嘅,因為當我睇下姐姐D朋友時,發現佢D朋友個個都梗有幾張係屋企自拍靚模照。
另外,你個賓姐覺得自己好靚真係一D都晤出奇,我個姐姐係屬醜樣,就連當時介紹佢俾我的Agent嘅comment 都係話最緊要我晤好嚴棄佢醜樣。但我個賓姐佢一D都晤覺自己醜架,佢仲覺得自己好正添。原因係當佢每個星期去完街upload相上FB時,佢D朋友嘅comment 晤係beautiful 就係very nice,sexy之類的說話。所以我覺得再樣衰再醜的賓姐都會覺得自己美若天仙。

男爵府

我都覺應該炒呀....真係要的起心肝去揾過一個呢...

首頁

尾頁

跳至