心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

每日辛苦工作為個家、為下一代,做人好似為咗他人而活咁。我嘅人生已經失去咗自我,每日行屍走肉,有時真係好想結束。呢種人生仲要捱幾耐?

wuwucancan  以前我仔細我都係咁,而家先揾番自己,但都係唔開心!  發表於 13-6-24 21:28

大宅

回覆:有時覺得,人生真係冇乜意義

佢哋係你屋企人,親人,係你帶佢黎e個世界,你放棄自己,咁佢哋會好傷心:-(其實路係自己行出嚟,唔好放棄,陽光總會在你左右,加油!

孩子就像海綿,需要水份般的知識澆灌,才能膨脹,茁壯。~努力~

大宅

引用:佢哋係你屋企人,親人,係你帶佢黎e個世界,你

原帖由 brjhome 於 13-06-14 發表
佢哋係你屋企人,親人,係你帶佢黎e個世界,你放棄自己,咁佢哋會好傷心其實路係自己行出嚟,唔好放棄,陽光總 ...
我知,但我真係不斷咁諗。我控制唔到

lina9316  或者見下醫生會有幫助  發表於 13-6-14 14:03

侯爵府

好媽媽勳章

引用:每日辛苦工作為個家、為下一代,做人好似為

原帖由 仲天騏 於 13-06-14 發表
每日辛苦工作為個家、為下一代,做人好似為咗他人而活咁。我嘅人生已經失去咗自我,每日行屍走肉,有時真係 ...
我以前覺得:人生自古誰無死!!!!!死得舒服就好了!
不過生了孩子後,再加上父母也老了,現在很希望命能長點,至少可以在父母臨終時陪伴在他們身邊,至少可以看見自己孩子長大成家,事業有成,家庭美滿,能自立/獨立生活、、、、、
好像有點太貪心了吧?!

羊之家  同意,有了孩子後,就不再想死了。  發表於 13-7-22 15:28

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:仲天騏 的帖子

樓主你,不想看見以上的東西嗎?

瑪瑙宮

細路大左您就無咁辛苦, 暫時係咁, 搵下自己的興趣, 令自己放鬆下.

男爵府

我的感覺也如樓主一樣, 每日都過得行屍走肉, 很累, 很辛苦, 我經常問自己活在世上也不知為了什麼? 自己又唔識去教導自己的小朋友, 搞到大家的關係也不是那麼好, 自己又沒有什麼朋友可以傾訴, 真的活得很累很累.

大宅

ac321 發表於 13-6-14 08:52
樓主你,不想看見以上的東西嗎?

想, 但不是太恨。可能我的母性真的不太強, 也不是孝順女吧。

可能我的圈子太窄了, 沒有朋友, 有些事不想同老公講, 不知道自己可以在哪發洩, 只好在這講了

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆:仲天騏 的帖子

I have same feeling

人生本是苦

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆:bobo-chan 的帖子

你可以係哩到呻,因我都覺得唔識教小朋友。有時講出來就會有Jm比到意見架啦!

開心過每一天吧!

大宅

大家加油!做人最緊要開心!只要小朋友健康成長又5學壞!已經安慰!人一世乜一世!做的自己想做既野!每日都要過!不如開心地過!我每日反工放工食飯訓覺教仔!都係開心地過比多的正能量大家!我地要正5要負咩都5好諗!開心就去做!去食去玩個人5開心會巢皮架

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321+發表於+13-6-14+08:52+樓主你,

原帖由 仲天騏 於 13-06-14 發表
想, 但不是太恨。可能我的母性真的不太強, 也不是孝順女吧。

可能我的圈子太窄了, 沒有朋友, 有些事不想 ...
那麼,就常試改變自己,擴大生活圈子,多交些朋友吧!

大宅

樓主, 你可能要找醫生!!!

不過你既問題其實係有答案既...不過答案未必係你想聽既.

問1.) "每日辛苦工作為個家、為下一代,做人好似為咗他人而活咁"

答a.) 如果你不是被迫婚既話, 呢樣野叫食得咸魚抵得渴. 係你自己選擇同要負既一種責任. 不要怨天尤人, 你大可以唔負責任, 過自己想過既生活, 這個世上有很多這種人, 只要你不是想做好人又不想付鈔, 問題不大.

問2.) "我嘅人生已經失去咗自我,每日行屍走肉"

答2.) 自我在你手中, 永遠唔會失去! 這是因為你不願開步, 所以你覺得自己走不動, 永遠在自己給自己的界限中. 如果你覺得自己每日行屍走肉, 咁咪改變下囉! 例如, 又改變返工既交通工具, 到不同的地方吃午餐, 放工後去唔同既地方行一行才回家, 假日和家人去一些未去過既地方(遠足, 做運動等等. 其實香港好大架!), 又或者激d轉下工作環境都可以. 記住, 只有你自己先可以幫到你自己!!!!

問3.) "有時真係好想結束。呢種人生仲要捱幾耐?"

答3.) 其實, 有誰能擔保結束後既世界會比現在好? 那麼結束有用嗎? 這種想法一點也不要有!!!.
"呢種人生仲要捱幾耐?", 這要看你自己了, 你今天開始改變, 明天就不用再捱!!! 但假如你不去面對這個問題, 它會跟隨你一世.

還是那句說話, 快去找個醫生傾下. 快d走出個陰霾!

加油!

richmaxgrp  非常同意  發表於 13-7-24 02:19

水晶宮

sometimes same feeling

子爵府

人其實就係咁㗎!你只係和我一樣性格比較悲觀,個人放開啲會好啲,或幫自己找個目標吧!

男爵府

其實生命真係好寶貴,擁有健康便是每天開心的來源!細個時唔覺現在成長了,終於明白呢個道理

正用手機app,請勿點評,因為是看不到的。如要回覆請用引用,多謝合作!

大宅

引用:樓主,+你可能要找醫生!!!+不過你既問題其實

原帖由 RayEE 於 13-06-15 發表
樓主, 你可能要找醫生!!!

不過你既問題其實係有答案既...不過答案未必係你想聽既.
老實講,條路係我揀的,當初幾年確實好enjoy過這種返工放工湊仔的生活,;但……我這一、二年開始覺得好奄悶,甚至覺得好困身,小孩也痴身, 同老公又唔啱channel。不過好多謝你嘅留言,我會試吓改變

RayEE  周圍走下, 行開下, 個人都會開心d! 加油呀, 努力行出一個新天地!   發表於 13-6-16 10:12

大宅

謝謝各位的留言。

子爵府

其實我有時都係咁諗

大宅

如果決定左周圍行下, 改變下既, 記住心態也要改變一下, 唔係呢個方法唔work架!

周圍行既同時, 看看這個世界, 有天, 有地, 有花, 有草, 有動物. 其實好多文章都講叫人們放慢腳步, 看看自己所在的世界.

有人每天急步上下班, 從來也沒留意路上的花, 人事物, 每天都有不同的變化! 直至有天沒工開, 腳步慢下來才驚覺自己所住的地方很美, 為何每年要花錢去旅行呢?

又有個真人case, 有天我坐船, 船長突然停下來, 水手們急忙走到船尾... 嚇c我! 點知原來他們是在捉一隻給船撞暈了的大墨魚! 那時有個類似大專生的物體語帶譏諷地說"mud原來香港仲有野生動物, 我以為佢地絕晒種".

我心想, 唔係化, 你隻眼生在那裡? 心只聽所謂環保團體的廣告嗎? 你看看水裡面幾多魚! 天空幾多雀! 同一個地方, 學生行過..沒什麼, 船長駛過..有墨魚! 其實是人既問題, 定係世界既問題呢?

同樣道理, 如果你用心看, 可能有一天你會發現, 你辛苦經營的那個家, 那些痴身的兒女, 那個唔啱channel既老公...可能也有一些你沒看見的地方,事情, 或者會很有趣呢? 當然這個需要一點時間啊!

不好意思, 打得太長了! 謝謝收看! 祝樓主健康快樂!

羊之家  謝謝您的分享。  發表於 13-7-22 15:33
simpleAA  如果我有你呢種心情呢種想法就唔駛咁煩  發表於 13-6-17 22:23

首頁

尾頁

跳至