在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

失業3個月,搵工搵到好迷茫,早兩日有個朋友ws左份工,於是今天我約見份工,仲幫個朋友問埋,佢叫我地一齊見,仲一齊請左,跟住同男朋友報喜,點知佢鬧我仲乜叫捚佢一齊見,因為我同佢之前一間公司,覺得佢皮氣好難頂,又騎住我上,時時博表現証明自己有幾叻,人地有幾蠢,之前有同男友呻個,我叫埋我朋友一起見時,無諗過咁多,只係諗住有個伴同大家識左30幾年,見佢無野做叫埋佢,我想問是否我蠢左,謝

公爵府

好媽媽勳章

回覆:靈 的帖子

不是蠢,你太好人

水晶宮

forget it...u r a good person.

大宅

我個男朋友而家仲係到鬧梗,因為佢覺得我朋友好有機心,佢話佢自己都係有機心的人,所以佢了解佢性格

複式洋房

其實我家姐都係咁的人...成人係D朋友面前唔覺意咁講D說話黎晒下我...順便讚下佢自己...

又成日唔比我發言...久而久之...咪由得佢講...只係點點頭就算......

如果你朋友係一個有心機的人,我覺得少揾為妙囉....由其你男友咁唔LIKE佢...無胃為左個不太好的朋友同男

友反面啦

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 的帖子

Dear 靈:

其實可能你男友肉緊你,你又真係好人得濟~~~

你同友人雖然30年朋友,但佢的行為態度咁有問題,同埋份人咁有機心~~~

害人之心不可有,防心之心不可無.

佢咁樣性格,你之前同佢一齊都吾開心,仲拉佢一齊去見工,日後激氣就自己攞黎受,無得同男友呻
NNN

大宅

回覆 bettylam 的帖子

我男朋友就同你講既一樣,但我性格好衰,唔識防人,又唔識計算人,所以時常比人搵老襯都吾知,當初一心諗住佢無野做,佢性格末到絶路都吾會搵工,未叫埋佢,自己又有個伴,無諗過其他野,而家比男友鬧完之後自己想,真係有點足蟲,但已經無辨法改變,而家都有點擔心

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 的帖子

dear 靈:

沒法子,唯有到時見招拆招,真的一句,江山易改,本性難移.

你性格直率,有好有吾好,要學懂分析及處事應變能力,吾係一朝一夕的事.

希望佢感恩啦!

ps.呢個時間搵到工,比個叻叻你.加油呀!做好自己本份.人定勝天

NNN

大宅

男友話難得無一齊做野,而家又搵番一齊做野,到時又話做得吾開心,我諗諗我又好心做壞事了,而家好心害自己添

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 的帖子

嗯嗯~~~我感覺你男友好吾識包容...呢時候遷怒你,於事無補.

話比男友知,吾做都做左囉~~吾好再怪責,你已被他攪到好吾開心.....佢,係咪直頭dou頭dou面話你蠢

經一事,長一智,人自然會成熟~~~
NNN

大宅

我有同佢講,而家唔請都請左,咁可以點,佢無出聲,只講日後做得唔開心嗰個係你自己

bettylam  其實,你男人係想你成長,做人成熟點  發表於 13-6-14 23:56

水晶宮

畀面勳章

唯有見步行步, 以後小心提防下呢個友人吧啦

大宅

回覆 snownik 的帖子

係,我會,不過自己性格太就人啦,忍得就忍,唔想小小事就吵,咁多年都係咁,對朋友同家人都係,家人都話我全家最好皮氣𠴱個,其實係我最大決點,最後自己受番曬

大宅

回覆:我係未做錯左,大家入來比下意見

樓主太傻啦,如果之前同朋友做過同事,又明知工作上好難合作就唔好再做同事啦!既然而家改變唔同,唯有避開對方。職位上有冇話邊個高級D?介唔介意講做邊行?有冇可能同公司,不同部門做野咁?

係工作上少D接觸同交流,可能會好D。

大宅

回覆 bestemily 的帖子

大家都係同職位同一時間同地點做野,而家比男友講到十五十六咁,想象第時有排受氣就煩,唉,我個人就係咁,諗野太簡單,之前唔好既嘢呻完就算,好快忘記諗住佢無野做,叫埋佢去見工,只諗住大家有個伴,完全無諗過其他野,因為我本人無乜機心,但男友話佢自己對人有機心,反而會諗到,同你地講一件考合的事,我男友同而家E個朋友除了年份,兩個都係同月同日出世,即是同一日生日,其實我身邊有兩個性格差不多既人,我好似送羊虎口咁

大宅

唔叫都叫左, 亦請埋, 樓主唔好諗啦. 不過我個人就唔鍾意同朋友有太緊密合作 (當然同事變朋友可能有少少唔同), 工作上難免有磨擦, 好易傷感情.
唔好理咁多啦, 新工加油!

子爵府

回覆:我係未做錯左,大家入來比下意見

只能祝福你,希望好人有好報!

大宅

多謝咁多位媽咪回覆,希望做住先,快D搵份合心意既工,就一了百了

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:靈 的帖子

靈:

你心地好,人直率,係好事,但要小心提防身邊的人,睇黎,你男友都為呢件事責怪得你好重

Btw:同男友相處,你都要好忍讓佢喎
,見你文字上好怕佢

NNN

大宅

咁都比你睇到,都係架,因為男友皮氣唔好,所以我多數千就佢,但有時道理在我那邊,我就會同佢講道理,有時會導致吵架,但今次我知佢為我好而且佢今次好有道理,所以心裡十五十六,但無法改變,只好接受,所以覺得自己好似做錯左咁,多謝你回覆

首頁

尾頁

跳至