婦女醫護

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

有冇jm有女的婦科醫生介紹? 或者有冇jm有聽過可以share下有關病?

我一向唔準, 間中經痛
以往一般係子宮收縮, 頭一兩日先會痛, 持續幾個鐘, 彎腰暖水袋就會舒服d
最近幾次, 感到近肛門位置好唔舒服, 間中抽痛, 未必係最多m果日痛, 試過就黎完m感到肛門唔舒服
訓、坐、企, 點都係唔舒服, 然後突然抽痛, 好辛苦
我上網睇, 有可能係 "子宮內膜異位症 (endometriosis)", 想睇婦科醫生

呢個網友形容既同我感覺好似: "I usually experience sharp aches in my anus when I'm menstruating, that last for a couple of seconds at a time. Occasionally they're so bad that if I get one while walking I have to stop and hold onto something for a while until it goes away. The pain feels as though it continues a little bit into my rectum, as well as the sphincter."

男爵府

咦!我都有咁嘅情況喎!

大宅

mama122909 發表於 13-6-17 14:54
咦!我都有咁嘅情況喎!
情況點樣?
我尋晚成晚訓唔著, 訓下痛下到天光! 不過依家日抖又冇事啦
上幾次冇咁嚴重
我以前M痛唔會咁痛, 係最近幾次先痛 (但唔係每次都會)

男爵府

我間唔中有一下劇痛,可能其中有一晚會長時間啲,但唔係劇痛嗰種,我以為痔瘡在經期充血的反應

大宅

我M黎果陣去大便, 間唔中有呢種痛, 真係勁痛~

M過左又無事喎 ~ 只係M期間先會咁.

你去做個婦科檢查啦, 有子宮內膜異位要盡快醫呀~ 我就係唔注意自己身體, 搞到有呢個病, 發現朱古力瘤時已經17CM, 要開刀做手術, 切左一邊卵巢

子爵府

回覆:懷疑"子宮內膜異位症" - 經期肛門痛

我自從年頭一次m來腸抽筋(普通科醫生話)差不多痛到休克。之後次次m次次子宮都好墜甘,去便便時都唔敢太用力,因為個肚定腸好痛,問過一個出名既婦科醫生又話冇野。有時脹到連坐低都要就住。 我都好想搵多個醫生check下。

大宅

我一直M都幾準, 又冇經痛. 但近半年M到第二日肛門都有好墜的情況發生. 我去睇醫生, 佢就寫紙叫我照超聲波, 化驗結果正常. 咁我問醫生有冇方式解決, 佢都話冇辦法:;pppp:

大宅

i am suffering from the same case for about ten years, it is called endometriosis...the doctor said the only thing i can do is taking a medicine to release the pain or do the operations.....

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我都同樓主一樣
我大约一年前去睇私家又係話我内膜異位
見意我打半年停經針
當時我本身係健康院帶左6年環
私家e生叫我除左環先打
因為打半年停經針要成萬蚊要再考慮
我就番去健康院同e生講我情況
e生見意我除左個環再打3個月一次既避孕針
結果打左一年啦真係無再痛過了
換來重左成十磅同幫我慳番成萬蚊

侯爵府

健康院e生話避孕針都會另經血少可以吾會影響子宮吾知咩吾記得左.同打停經針差吾多喎..
我上個月已經帶番環無再打針了
期代下個月黎m睇下咩反應再上黎報料

大宅

Wing03yan18 發表於 13-6-21 05:14
我都同樓主一樣
我大约一年前去睇私家又係話我内膜異位
見意我打半年停經針
請問你持續幾多次先睇醫生?
我諗我大約係半前開始, 以下是針對"肛門痛"的感覺
period 1 - 很痛, 持續時間不多於3小時
period 2 - 微微痛
period 3 - 沒痛
period 4 - 微微痛, 只係間中幾下
period 5 - 很很痛, 持續時間超過4小時
很痛的時候我馬上想做全身檢查, 現在痛完了, 又想, 要不觀察多幾次...

別墅

我都有異位,剛做完了朱古力CYST 的手術。醫生同我做檢查時話有D異位係會係肛門大腸一帶,已係呢D地方發生,經痛會特別厲害,因為個D地方有好多神經線。你最好做下檢查啦,如果異位向肛門一帶你都無咩特別野可以做,但服用避孕藥就可以減低痛楚亦都可以規律返D經期。當然,避孕藥都有副作用,所以一定要睇醫生先呀~

侯爵府

引用:Quote:Wing03yan18+發表於+13-6-21+05:14+

原帖由 xueyu 於 13-06-21 發表
請問你持續幾多次先睇醫生?
我諗我大約係半前開始, 以下是針對"肛門痛"的感覺
period 1 - 很痛, 持續時間不 ...
我拖左成大半年先走去睇
又係好痛果刻個心好想即刻走去睇
但見過2日吾痛就無埋佢
我都係頭一日有時痛到訓向床玉都吾玉得
最慘係行行下街時劇痛真係企向到hold住痛到玉吾到,又試過訓訓下痛醒
通常第2,3曰無乜野去到第4,5日有時好似俾野電到個肛門咁同抽住抽住果種感覺!

伯爵府

我開刀生第一個B時醫生先話我知我有子宮內膜異位,子宮周圍都有好多血,講到好嚴重咁,仲順便幫我割咗粒朱古力瘤,食咗避孕藥兩三年。但我一向都冇乜經痛,唔明點解會有子宮內膜異位。

生第二個B都係同一醫生開刀,佢又冇再特別話我子宮有咩問題,所以我冇再食藥。生完後經期變得好準時(以前後生時都冇咁準時),M量正常,唔算多,冇血塊,M痛最多只係頭一日有少少痛。

最近檢查,醫生掃描,話我內膜異位情況比以前差,同埋有腺肌瘤,但又冇話係嚴重,叫我食番藥,又叫我照MRI(因我覺得有啲經血好似去咗pat pat那邊流出,醫生話有啲case係子宮內膜不正常地生長在大腸,嚴重的要割子宮和大腸受影響部分,要幾個月靠造口排便,好恐怖!又或者係陰道和大腸間的膜有穿窿,令經血流咗去pat pat出,都係要做大手術修補……所以照MRI confirm吓)。但我明明經期準,又冇乜痛,真係唔想搞咁多嘢喎。我的問題只係第一日來經時有時覺得肛門輕微脹痛或有少少唔舒服的感覺,用紙巾印pat pat位有些少血,唔係次次都有,但應該係經血,唔係痔瘡之類的問題,因為血嘅顏色隨住經血由鮮色轉深色而變化。

我問過中醫(關於經期間肛門有血問題),但中醫對這方面冇研究。唔知我這情況同你哋同唔同呢?希望唔係婦科醫生所講的咁嚴重。

有類似問題的請分享,謝謝!

大宅

xueyu 發表於 13-6-17 08:54
有冇jm有女的婦科醫生介紹? 或者有冇jm有聽過可以share下有關病?

我一向唔準, 間中經痛
我生之前已確診有子宮內膜異位同子宮肌瘤. 睇下你d feel係咪同我好似? 係就快d去睇醫生, 因為果時睇, 醫生叫我趁後生快d生, 生完會自然好, 同埋拖得太耐, 年紀同病情惡化將來好難有bb.

1) m到係劇痛, 痛到面青唇白, 好暈, 呼吸好辛苦, 無力行, 遇著放假一定訓床同爬地去廁所, 唔好彩要番工就好似喪屍咁拖住腳嚟行.

2) 痛果幾日係勁多血塊, 唔係一兩舊仔, 係成塊m巾咁大pat, 深紅到以為係黑色. m量勁多, 2個鐘換一次都成日好濕ge feel.

3) 會肚疴, 條腸會成日郁, 肛門好似比野頂咁.

醫生check到我子宮內膜好厚, 所以量多同有血塊, 有異位去左d腸度所以一m到就會肚疴. 異位除左去左腸, 仲有機會去卵巢果d位, 個個情況會唔同. 醫生話最快好方便最無傷害ge方法就係生個bb. 的確, 我生完之後完全無哂事, 番發ge話都要三五年, 話個內膜要儲下先可以儲到咁厚喎.

大宅

回覆 xueyu 的帖子

係肛門痛?我3月發現咗有朱古力瘤,因為我發覺我左邊倫巢個位扯住痛..(未知係之前以前係胃痛或者遇肓腸痛,不過醫生話唔係,胃冇咁落!)之後醫生叫我一定要睇婦科照下,一照就知道有粒5.1cmx3.3cm嘅朱古力瘤!嚇死...
不過好彩,食咗3個月藥就好返...粒瘤無晒,不過而家都會覺得扯住扯住痛,只腳申唔直!
我很幸福,因為有你!

男爵府

回覆:ioi 的帖子

我以前都係內膜移位,而家係腺肌症,之前兩個月各有一日嚴重經痛,之後發覺大大時有血。但近兩個月又無事,私家寫紙俾我去排政府,月尾先知情況。
俾你個case嚇一嚇,咁大件事!你係睇私家定政府呀?

伯爵府

回覆 sambb 的帖子

我係睇私家, 我諗私家醫生想賺多啲錢, 所以講到有幾嚴重得幾嚴重, 係咪都建議去照乜照物. 睇咗一次加檢查都八百幾蚊. 如果照MRI, 佢又話宜家保險公司未必有得claim, 因為唔一定要入院照. 佢話如果想claim保險, 就索性照埋大腸, 因為有理由一定要入院做. 但我好怕照大腸, 要瀉好多次, 好辛苦, 麻醉又傷身. 而且我估保險cover唔晒, 又要駛錢. 我又冇乜痛, 可能照完都得個吉, 就算照完知道有咩事, 我都唔想做大手術, 身子差捱唔住. 宜家我打算唔理佢住, 又或者係逃避啦, 總之唔想理.

不過你嘅case提醒我可以去排政府, 多謝你. 你估睇街症或急症轉介得唔得? 我冇明顯問題, 你估佢係咪一定會轉介? 要排幾耐?

我又有諗過去搵另一個私家婦科, 睇吓係咪都係咁講. 但又幾百蚊, 唉!

男爵府

回覆:ioi 的帖子

但你無明顯大問題,私家似掠水多,我話有血,我個私家醫生就即刻寫紙轉介我去政府,都唔係我開口。排約兩個月期真係幾快。除非你血崩,就可以去急証,跟住可轉專科門診。

伯爵府

回覆 sambb 的帖子

多謝你意見。祝大家都冇咩大礙。

首頁
12345...6

尾頁

跳至