跳至

首頁

尾頁

男爵府

最近可能小學派位競爭激烈,令很多家長都擔心自己的小孩唔夠競爭力,所以將要學既野提前,出呢個帖其實想提醒家長, 小孩有自己的發展路線,過早催谷盞家長和小孩都有太大壓力,或者分享一下自己的心得,希望摸石過河的家長們有少少啟發。

在我小孩一歲左右,我才為佢報playgroup, 針對大小肌肉和與其他人相處,例如:little gym。歲半左右就報安定的ywca Playgroup, 對兩歲返pn有個好預備。

兩歲返pn後,就報了幼兒塗鴉班,千色上面的文協羅老師是個不錯選擇,亦為小孩日後寫字作準備,現在她寫字是非常有力的。

三歲k1開始報了英文playgroup, 學習phonics, 另外報了一些興趣班,如跳舞, 音樂,畫班,主要研究邊樣佢有興趣重點發展,所以報的興趣班都不是太貴,大會堂有很多呢類課程。

k2開始要為考小學預備,再加報了enopi maths, 因當中的critical thinking對小朋友logical發展很好。亦報了普通話班,期間報了一些公開試和比賽,朗誦,畫畫,鋼琴等,亦有帶小朋友做義工,收集好題材做portfolio。呢一年會較忙,除了興趣班,亦要在家多閱讀,鼓勵下小朋友show and tell.

k3開始就有一連串面試,如報直資或私小的話,如有心入呢類學校, 報多一些熱身亦不怕。

希望以上可以幫到大家,大概知道小孩如何發展,最後緊記,過早發展對小朋友唔係一件好事,小孩宜家唔識既野,遲早有一日都會識,無謂令小朋友一早失去學習動力,學習時如見到小孩沒有興趣,就不要硬來,停一停,稍作休息再試,可能效果更好。

複式洋房

回覆:gigayan 的帖子

謝謝分享

大宅

有無文協contact? 塗鴉班好吸引

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

幼稚園時期係小朋友最無牽無掛嘅, 個人應為應該好好地俾佢地去玩,
而唔係催谷佢地學呢學路......

上到小學頭3年都可以輕鬆D咁去學習, 因為小5下學期先開始呈分

小5小6衝刺期, 唔好俾小朋友太多課外活動, 應該專心學習應付每一次嘅測驗考試, 因為無TAKE 2............

以上純屬個人意見

BBBmama  agree...而且我一定無經濟能力一次過比3個學lor...  發表於 13-12-12 09:55

男爵府

cmsm 發表於 13-6-19 13:48
幼稚園時期係小朋友最無牽無掛嘅, 個人應為應該好好地俾佢地去玩,
而唔係催谷佢地學呢學路......
認同! 如果"學呢學路"後又一定要小朋友有成就, 我覺得就會=催谷。

男爵府

Littlejelly 發表於 13-6-19 13:41
有無文協contact? 塗鴉班好吸引

一定要上去文協睇佢地個board, 有poster貼左出黎的, 可以打俾老師了解下

別墅

回覆:給家長們

那裏有適合小朋友做義工的机構?

禁止訪問

複式洋房

多謝你的分享,希望真係吾好咁早就谷D小朋友。

大宅

Thanks for your 寶貴意見!

男爵府

wwt861 發表於 13-12-12 00:47
那裏有適合小朋友做義工的机構?

可以上社署個website睇到黎緊幾個月會係邊d社福機構賣旗, 之後再去個d社福機構睇下需唔需要義工

另外, 樂施會都很歡迎小朋友做義工的, 每年他們都有樂施米義賣行動

男爵府

卡寶寶 發表於 13-12-12 00:56
可否提供地址及電話?

文協在屯門千色店上一層, 要自己上去睇張poster才有電話

別墅

Thanks

男爵府

好似好谷咁,唉…點解依加d小朋友咁慘

男爵府

felica218 發表於 13-12-12 15:02
好似好谷咁,唉…點解依加d小朋友咁慘

只要唔係要小朋友有一定成績, 令小朋友有壓力; 又或者要佢學d唔岩歲數既野, 小朋友唔會好慘, 仲可能會覺得好好玩! 比留係屋企對住姐姐開disney channel俾佢睇較好, 當然, 如果爸爸媽媽可以自己湊小朋友, 自己教會好好多。

大宅

我已經覺得你好谷

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

dereksnake 發表於 13-12-12 17:57
我已經覺得你好谷

男爵府

dereksnake 發表於 13-12-12 17:57
我已經覺得你好谷

我記得寫呢篇既時候係今年6月, 我見到有些家長話想小朋友2歲就想學phonics和cambridge......... 2.5歲就想去學琴..........

如果已經覺得以上好谷, 就真係請有些家長, 不要再將要學的推前, 我估我以上的已經係小朋友極限, 亦都令小朋友發揮得最好, 推前不會是一件好事, 既浪費金錢, 亦令小朋友沒有興趣。

至於, 你覺得我好谷, 我想說, "谷"對我來說係迫小朋友做一些超越學年的事, 或令家庭負擔很重都要學 ; 我自己2樣都唔係, 小朋友上左小一之後, 更加同我講好在我呢幾年的安排, 所以宜家功課學習都唔太辛苦, 所以ok la..........

sensei  Agree  發表於 13-12-14 10:22

男爵府

我一向好留意你啲post ,我女女而家都学梗羅老師畫畫,support support

gigayan  羅老師個到真係好好,有故事,又有訓練小肌肉遊戲,她又是一位很有心的老師  發表於 13-12-13 18:04
gigayan  羅老師個到真係好好,有故事,又有訓練小肌肉遊戲,她又是一位很有心的老師  發表於 13-12-13 18:01

複式洋房

引用:+本帖最後由+gigayan+於+13-12-13+12:43+編

原帖由 gigayan 於 13-12-13 發表
請問你的小朋友最後上了什麼心儀小學?唔知方唔方便講呢?

gigayan  九龍區的一所私小  發表於 13-12-13 17:48

首頁

尾頁

跳至