親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

我在國泰網站買機票時忘記選坐位,我今個星期六出發了,今天網上登機,選擇機位時已差不多沒有選擇了,我與我老公要分開坐,請問還可以怎樣啊

男爵府

回覆:選擇機位問題

到時上咗機問人可否換位

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:marshr 的帖子

無咩做到,試下唔online check in,早d去機場會唔會畫到相連位。
超憎cx唔預先派位,上次4人只得2人一齊坐,另外2位分開晒,但隔離左右好多係單身

男爵府

For me, I bought my tickets directly from Dragon Air.
On the phone, the lady already told me my seat numbers.
In that case, do I still need to online check in?
Are my seat numbers confirmed?

Thanks

男爵府

ahmama 發表於 13-6-20 18:05
無咩做到,試下唔online check in,早d去機場會唔會畫到相連位。
超憎cx唔預先派位,上次4人只得2人一齊坐 ...

唔好意思, 想問下, 我经agent 買CX package, 7月尾出發, agent 話我 booking class 要自己on-line 畫位,咁最早可以幾時做畫位呢?已有e-ticket copy 在手。Thanks!

男爵府

睛靈勳章

引用:For+me,+I+bought+my+tickets+directly+fro

原帖由 munce 於 13-06-20 發表
For me, I bought my tickets directly from Dragon Air.
On the phone, the lady already told me my seat ...
有座位number都未confirm 架,佢隨時轉機款,另外就算座位冇變,online check in 要上機前48小時先做到,如唔check in 就冇得到時自助登機

男爵府

睛靈勳章

引用:Quote:ahmama+發表於+13-6-20+18:05+無咩做

原帖由 Ksyy1018 於 13-06-20 發表
唔好意思, 想問下, 我经agent 買CX package, 7月尾出發, agent 話我 booking class 要自己on-line 畫位, ...
一買左就可以劃位了,不過要久唔久check 下,因有時轉機款,咁d位又唔同了

水晶宮

引用:Quote:ahmama+發表於+13-6-20+18:05+無咩做

唔好意思, 想問下, 我经agent 買CX package, 7月尾出發, agent 話我 booking class 要自己on-line 畫位, ...
你試下宜家online畫唔畫到,唔得就要等起飛前48小時做online check in時畫。

別墅

我現在諗住劃位,但沒有空位比我選擇,那代表什麼呢

水晶宮

回覆:marshr 的帖子

網上有限額,畫完就無,只可機場check in時拎位。

別墅

謝謝你們,希望到時有好位啦

子爵府

Ksyy1018 發表於 13-6-20 18:26
上機前48小時, 不過好多時唔記得, 去到機場先畫.

別墅

引用:Quote:Ksyy1018+發表於+13-6-20+18:26+唔好

原帖由 tintinlam 於 13-06-20 發表
上機前48小時, 不過好多時唔記得, 去到機場先畫.
我買咗hk express airways 去沙巴,又係無得劃位,我5人有大有細,好驚打散,怎算?

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+tintinlam+於+13-06-20+發表

原帖由 LC167 於 13-06-20 發表
我買咗hk express airways 去沙巴,又係無得劃位,我5人有大有細,好驚打散,怎算?

...
無辦法,只能盡早check in 劃位!

大宅

引用:Quote:原帖由+tintinlam+於+13-06-20+發表

原帖由 LC167 於 13-06-20 發表

...
香港快運… 唔… 之前係有聽聞過一定分散坐,搏乘客加錢做預先揀位…
至於而家仲係咪咁,就唔清楚了

;-) 大家記得每天用微笑面對每一天...

大宅

畀面勳章

marshr 發表於 13-6-20 21:20
我現在諗住劃位,但沒有空位比我選擇,那代表什麼呢

1. 代表部份位給 AIRLINE HOLD 左, 要到機場至可以劃位, 不過你都可以過一兩日後再 CHECK

2. 你睇晒咁多版未? 如果係大機, 會有2-3 頁劃位~

大宅

畀面勳章

肥妹b 發表於 13-6-20 18:38
一買左就可以劃位了,不過要久唔久check 下,因有時轉機款,咁d位又唔同了

...

有些 BOOKING CLASS 真的不能預先劃位, 個 AGENT 無點佢. 不過 CX 又真係成日轉機款, 試過明明 48小時至 ONLINE CHECK IN, 點知去到 CHECK IN COUNTER 又唔話我知轉左, 搞到同老公隔左條走廊坐, 激氣!

伯爵府

要睇下你買機票嘅 class , CX有啲特價機票係48小時前 online check in 先可以揀位,你最好問清楚 agent ...

別墅

引用:Quote:marshr+發表於+13-6-20+21:20+我現在

原帖由 TIN_C_C 於 13-06-21 發表
1. 代表部份位給 AIRLINE HOLD 左, 要到機場至可以劃位, 不過你都可以過一兩日後再 CHECK

2. 你睇晒咁多 ...
我睇哂喇,全部x,要比錢嘅加長位就有得㩒

珍珠宮

而家 cx 只係尊貴客先可以揀位.

首頁

尾頁

跳至