少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔K1, 我一做左唔合佢心意嘅野,就話唔鐘意媽咪。之前試過罰佢無媽咪接送返學放學,都罰過我唔啋佢。都唔work.係佢面前又喊過話我聽到唔開心,但阿仔一唔鐘意又例牌講唔鈡意媽咪。真係心傷。有乜方法可以等佢唔好郁d話唔鐘意我呢

珍珠宮

其實你應該不要給他作任何反應,他就是要你不高興!
你會表現不開心,他就會用來作武器!
你可以嘗試表現很無所謂!讓當聽不見!
我自己試過,還要同我的小朋友說,你唔鐘意我唔緊要,媽媽一樣會教你,會愛你!
我囝囝而家做錯事時,會同我講,好愛我!

大宅

wan_sosin 發表於 13-6-21 00:41
其實你應該不要給他作任何反應,他就是要你不高興!
你會表現不開心,他就會用來作武器!
你可以嘗試表現很無所 ...
THX
等我試下。不過真係好HURT囉。成日都咁講

珍珠宮

回覆 ChrisAlfred 的帖子

好明白你的感受!但不要把小朋友這些戲言當作真的!到青少年階段,他們亂說話會更嚴重!
現在就學懂處理,將來更好!
你可以假設,如果你有什麼事,小朋友真的會無所謂嗎?真的如他說的嗎?
他們實在會緊張我們!但他們自己都不明白!
所以,最重要是教好他們,到時小朋友就會明白,媽媽愛他!

大宅

wan_sosin 發表於 13-6-22 23:50
回覆 ChrisAlfred 的帖子

好明白你的感受!但不要把小朋友這些戲過當作真的!到青少年階段,他們亂說話會更嚴 ...

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

問返佢嘛, 如果媽媽話唔鐘意你, 你有咩感覺?? 教吓佢感受逆地而處 ...

男爵府

悔氣話啦.唔使咁認真喎.
你米試下同佢講 "你估我又好中意你咩". 睇下佢點啦!

大宅

恩盈 發表於 13-6-23 02:03
問返佢嘛, 如果媽媽話唔鐘意你, 你有咩感覺?? 教吓佢感受逆地而處 ...
我成日都有咁問佢, 但佢都係改唔到, 唉

首頁

尾頁

跳至