跳至

首頁

尾頁

伯爵府

各位己移民的JM,可否分享。 
怕入錯咗櫃, 到時等用就煩。

我暫時想到。
notebook
charging cable
personal doc...
external hard disk
spare glasses
camera
kids, school stuff.. shoes,
umbrella
skin care..

大宅

1mocha 發表於 13-6-21 13:33
各位己移民的JM,可否分享。 
怕入錯咗櫃, 到時等用就煩。

Contact lensMedication

Contact lens

Medication

大宅

回覆:1mocha 的帖子

我都諗緊要運乜嘢去澳洲。
綜合JM們嘅意見,大件電器最好喺澳洲買,因符合澳洲標準,而且有保用。
梳化、衣柜、床、書枱、床褥,因為都用舊咗,所以唔會運走,諗住喺澳洲買。
剩番嘅係一D小家電、電腦、衣服、廚房用品和什物。除非係重要嘅物品一定要帶走,否則,我會用呢幾萬蚊運費,幫補下喺澳洲買過晒。
香港層樓我唔諗住賣,因我每年都會返嚟渡假和探望家人的。
所以我全家可能只帶幾喼嘢走,另寄少量散貨。

Princema  請問樓主你去澳洲睇過環境未?澳洲乜都好貴,d款又out,連Ikea床/梳化都要成千蚊澳紙張!其他牌子更唔洗講... 我本人見意你可以既最好都運過去啦!  發表於 13-12-11 22:10

大宅

引用:我都諗緊要運乜嘢去澳洲。綜合JM們嘅意見,

原帖由 Inmami 於 13-06-22 發表
我都諗緊要運乜嘢去澳洲。
綜合JM們嘅意見,大件電器最好喺澳洲買,因符合澳洲標準,而且有保用。
梳化、衣 ...
Inmami
同你一樣我都無乜傢俬同大型電器帶走,但幾個喼又唔夠,唔知pack 箱最少可以pack 幾多?

大宅

回覆:leegbd 的帖子

leegbd
應該無限數量,1箱都可寄,我諗住急用嘅盡量入喼,其餘走散貨海運。
我未開始揾貨運公司,都想知多些資料。

大宅

回覆 1mocha 的帖子

有無其他已移民家庭可以提點下移民跟身物品有乜要帶?

子爵府

Inmami 發表於 13-6-23 10:54
leegbd
應該無限數量,1箱都可寄,我諗住急用嘅盡量入喼,其餘走散貨海運。
我未開始揾貨運公司,都想知多 ...
I have around 15 boxes
I posted by Post office before leaving via surface mail ( not by air mail)
It took around one month to arrive
I also got a tracking nr and
checked the status in Post office site .

大宅

引用:Quote:Inmami+發表於+13-6-23+10:54+leegbd

原帖由 ml123 於 13-06-23 發表
I have around 15 boxes
I posted by Post office before leaving via surface mail ( not by air mail)
It ...
ml123
this is a very good suggestion. do you know the maximum weight per box for surface mail?

子爵府

leegbd 發表於 13-6-23 16:09
ml123
this is a very good suggestion. do you know the maximum weight per box for surface mail?
已经忘记了,你check下hk post website

伯爵府

HKPOST 每箱最多20KG都要4XX HKD.成頭家咁多嘢都好難分咁多箱寄.

伯爵府

大家最後找了什麼公司做貨運?

別墅

無大型傢俱, 只運散貨, 可以考慮Rexxx Worxx 個間

它報左兩種運費:有傢俱及無傢俱

別墅

引用:回覆+1mocha+的帖子無大型傢俱,+只運散貨,+

原帖由 VICMUM 於 13-10-24 發表

無大型傢俱, 只運散貨, 可以考慮Rexxx Worxx 個間
你所指的rexxx and worxx 是邊間公司,可以PM我知嗎?

洋房

回覆:JJ_Chow 的帖子

可以都pm我嗎?

伯爵府

回覆:移民走櫃,一個月內可到嗎。。但跟身行李要帶乜?

重有什麼要跟身?

別墅

回覆樓主對走櫃時間疑問,其實船運一個月到必到澳洲,問題係澳洲清關好慢,我兩年前由pack箱到清關到delivery去我澳洲屋企足足9星期!

伯爵府

引用:回覆樓主對走櫃時間疑問,其實船運一個月到

原帖由 Princema 於 13-12-11 發表
回覆樓主對走櫃時間疑問,其實船運一個月到必到澳洲,問題係澳洲清關好慢,我兩年前由pack箱到清關到delive ...
請問你當時用邊間公司?

別墅

引用:Quote:原帖由+Princema+於+13-12-11+發表回

原帖由 1mocha 於 13-12-11 發表
請問你當時用邊間公司?
Crown

別墅

Sorry! 我記錯,係6-7星期至啱!我記得我個櫃3星期就到咗澳洲,我好開心以為甘快到點知等清關都等咗2個幾3個星期....

伯爵府

20呎櫃? 走syd ? 要幾錢? service 好嗎?

首頁

尾頁

跳至