嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一路以來, 只有在這看看別人的文章, 從來沒想過要開戶跟別人分享什麼. 今天終於開戶來分享一下, 因為看到很多父母正是過著我之前艱辛的日子....每天看到兒子血床的心情真不好過. 很感恩...終於過了.
我的小孩由出世開始有濕疹及蠶豆症, 几年時間花了很多錢看西医, 食中藥, 身心疲憊, 當我沒有方法下唯有呀Q地當了濕疹為他的朋友就他一起成長吧. .....偶然机會下, 經朋友介紹下在健康店買了一种艾葉椰子油膏, 用後當然不能立即好了, 但最少由用的第一晚他已痕少70-80%了, 以後我就當它為濕疹止痕藥膏. 慢慢血床也不見了. 慢慢他好了. 我介紹了我的一位朋友用, 她的兒子中學了, 濕疹十分嚴重, 他兒子用了都很好, 沒有血床了. 其後都介紹給几個朋友用, 每個效果都不太差.
最後就是講講我自己, 自從生小孩後可能身体差了, 長期會外陰痕癢要用類固醇止痕, 有一次剛巧西藥用完未買, 試試用這藥膏, 就由第一晚用開始就沒痕了, 我真的感到很開心及意外. 另外我在經期間由於皮膚較為敏感, 外陰皮膚很容易會變得敏感, 現在每次經期來時早晚用藥膏抺一下, 就再沒有敏感了. 希望其他有此煩惱的人可以一試吧.
婆婆有長期風濕痛, 痛到不能入睡也試試這藥膏, 果然用了也能減輕痛楚入睡了.
由於這藥太神奇了, 一查之下才認識到原來艾葉及椰子油分別都有很好的消炎殺菌去濕功效, 特別對治療濕疹有很好的去濕止痕功效, 驅蚊程度約可有90%. 這麼好的藥膏, 為何沒太多人認識呢, 希望有天你在健康店看到了也買來試試, 有什麼驚喜的話, 就跟別人分享一下, 讓多點朋友認識它, 天然的它又可令地球更加美麗!

濕疹小孩除用這藥膏外, 蝦蟹牛所有發物都少吃為佳. 但小朋友成長期, 我不建議戒口太清(因有些人連魚,雞蛋, 豆, 香蕉...都會戒), 全部戒了我怕會缺乏營養, 但如太多傷口那一兩星期就一定會少吃發物. 另外每星期我都用艾葉粉/艾葉沖涼(可天天沖, 视乎情況), 艾葉在藥材舖可買到, 但我較愛用艾葉粉, 不用開火, 放進保暖柸焗即可, 可以焗少量來用棉花full有需要部位, 小朋友玩到周身汗, 我就用這替他抺身. 兩者比較, 我覺得艾葉粉效果好一點, 可能它是粉狀會容易溶入水中較易被皮膚吸收. 但由於艾葉粉 訂購及郵寄需時, 有時沒有得用, 藥材舖的艾葉都可作後備之用. 如用藥材舖的艾葉,我會先用凍水浸半小時, 因怕有琉璜或其它防蟲劑. 而艾葉粉都要小心購買, 隨了在健康店找到的都信不過, 因大部分都加色素及防腐劑, 用錯了就辛苦了孩子.
另外我的兒子每天一定最少三次全身揸cream, 如果用少一次, 很快問題又會出現, 家長門一定不可偷懶. 還有的就是食完飯飯抺咀不要用水/ tissue, 要先塗cream才用tissue抺, 用這方法後我孩子的面面經常很靚靚. 近排仔仔手指經常生倒刺及爆拆, 每隔几個鐘就用lotion抺手, 效果不錯.用水洗手當然好, 但洗完要揸cream, 如環境限制下可以用lotion抺手. 床單清潔也不容忽視, 一星期清洗一次. 毛毛公仔不要玩, 太難清理了.

希望我這些經驗對你們濕疹媽媽有用吧! 當我有時間再有什麼好東西會在這告訴大家! 大家交流交流吧!!!

因健xx未有貨, 剛收到朋友電話在25/6流xxx買了艾葉椰油膏, 今批的很稀, 藥力不太好, 大家請注意.

請大家不要再留下pm或email等相關字句,否則本文將會被關閉!要資料請直接pm我!

新地嘜  因我想買更好品質的艾葉給囡囡沖涼,可分享嗎?  發表於 13-6-27 00:39
新地嘜  不都是艾葉嗎?而且艾葉粉/艾葉都是來自大陸的,是否有來自外國的?  發表於 13-6-27 00:38
新地嘜  不明白,你用艾葉粉/艾葉沖涼效果咁好,為什麼艾葉泡包唔work?  發表於 13-6-27 00:35

大宅

回覆:濕疹血床不見了...真的很感恩!

嚴浩都有提過用艾䈎椰子油楂身,我 try 過。但我個囝太嚴重,唔 work
椰子油在 www.iherb.com 買,比 hk平好多

複式洋房

回覆 astro_girl 的帖子

thanks astro, 睇左一陣, 要研究一下, 因為吾係太識海外訂購, 因以前試過買其它野計一大輪, 以為平左好多,一比錢時先知運費好貴, 又有咩extra charge咁, 不過你買開應該吾會太貴掛. 介吾介意講吓你買左連運費hk要几錢. 如果真係平好多, 我又可以試下買嚟diy喎, 衰左都冇咁傷....因香港買椰子油貴, 我朋友試過買嚟diy, 搞一大輪, 做得吾好就好快壞效果吾理想...哈哈.

真可惜, 你小朋友用左吾得....我諗起...之前聽過朋友講, 一定要買菲律賓有机𥘉榨冷壓的, 效果會好好多. 因佢鄰居曾經試過好多隻diy, 最後都係要菲律賓有机𥘉榨冷壓效果最好. 你有冇試過菲律賓有机𥘉榨冷壓的?!

複式洋房

masarubb, 你個email send吾到比你喎.

大宅

我想問艾葉椰子油膏停用後有沒有番發?

複式洋房

回覆 915sooky 的帖子

我又未試過停用, 因為呢家天氣熱, 艾葉椰油本身係可以有點驅蚊(我自己試過去公園好多蚊, 啲蚊係咁咬我老公, 但就淨係响我同個仔身边fly來fly去, 跟住我先知係可以驅蚊), 所以我吾會停用住. 不過其實有濕疹底皮膚係好易有問題, 我朋友之前同佢小朋友去沙灘, 跟住返嚟咪全身比汗ip到起晒濕疹囉. 我估吾好諗住係可以後吾發, 因為誘發濕疹病因太廣, 我地都好難控制到, 只係有方法控制到, 等小朋友發病時舒服啲. 我已經好開心lu.

大宅

可否提供艾葉椰子油係邊度買嗎?
EMAIL: [email protected]

THX

伯爵府

引用:一路以來,+只有在這看看別人的文章,+從來沒

原帖由 gromitsang 於 13-06-21 發表

一路以來, 只有在這看看別人的文章, 從來沒想過要開戶跟 ...
係邊度可以買艾葉粉?e-mail: [email protected]

大宅

請問艾葉粉可以邊度買?

大宅

我都試過用 "艾炙" 幫仔仔去濕疹, 又用過 "阿原艾草皂" 沖涼, 一用之後阿仔的手腳爆到七彩, 現在仍然與濕疹抗戰中, 我想 "艾葉" 對我的仔仔效用不大.

external  ME TOO 用完阿原痕到冇朋友  發表於 13-6-24 14:14

複式洋房

external & 拿拿利,
艾炙小朋友就吾好試, 因為始終係有刺激性. 咁你地有冇試過用艾葉/艾粉沖涼? 不過其實医生都要睇下夾吾夾, 莫講話神丹妙藥. 希望你地可以揾到其它方法啦, 加油呀!

複式洋房

我pm功能已能用, 所有資料已pm大家. 請查收.

別墅

回覆:gromitsang 的帖子

可pm我在哪兒可買到嗎?謝謝

大宅

好媽媽勳章

我都試用緊艾葉煲水洗澡。
有時就煲金銀花洗澡。
有時就用黑皂洗澡。

伯爵府

引用:我都試用緊艾葉煲水洗澡。有時就煲金銀花洗

原帖由 marron 於 13-06-24 發表
我都試用緊艾葉煲水洗澡。
有時就煲金銀花洗澡。
有時就用黑皂洗澡。
我覺得用艾葉幾有效

gromitsang  我仔有g6pd吾用得金銀花, 好采艾葉用得咋.  發表於 13-6-25 13:20

別墅

囡囡受濕疹困擾,曾嚐試各式各樣治療方法希望其濕疹得以舒緩。最後,她一面看中醫,一面用艾葉水浸浴,濕疹情況漸漸好起來。我才開始留意並查考艾葉的功用,發現它不但氣味芬芳,而且功用甚大,所以就算囡囡濕疹痊癒,我也一直用艾葉水給她浸浴作保健用途。

起初,我是到藥房買幾元艾葉回家煲水隔渣用,但很不方便,因要處理大量艾葉渣,加上不時遇到零碎的艾葉時就要很花工夫把其隔出來,費時失事。在機緣巧合下,給我找到艾葉沐浴泡包,它像一個大茶包,泡水後可成包扔掉,方便快捷。有用家更把泡後的沐浴包擠乾水放在家裡的角落裡,聽說有很強的驅蚊效果和吸味道的作用。若有機會,大家可一試。

gromitsang  朋友送過這艾浴爽我用, 係方便, 可惜吾work, 我仔用親大陸野都無緣,激C!  發表於 13-6-25 23:49

伯爵府

引用:囡囡受濕疹困擾,曾嚐試各式各樣治療方法希

原帖由 新地嘜 於 13-06-25 發表
囡囡受濕疹困擾,曾嚐試各式各樣治療方法希望其濕疹得以舒緩。最後,她一面看中醫,一面用艾葉水浸浴,濕疹 ...
可以係邊度買到艾葉沐浴泡泡茶包

大宅

引用:囡囡受濕疹困擾,曾嚐試各式各樣治療方法希

原帖由 新地嘜 於 13-06-25 發表
囡囡受濕疹困擾,曾嚐試各式各樣治療方法希望其濕疹得以舒緩。最後,她一面看中醫,一面用艾葉水浸浴,濕疹 ...
可以分享係邊樹可買到艾葉泡包呢?

複式洋房

回覆 sandynip 的帖子

我以前未用艾葉粉前, 都係用艾葉, 係超市買茶包袋自已得閒入定, 吾得閒煲時就用柸焗. 時間快好多, 但效果會冇煲出嚟咁強. 但忙起上嚟都係一個方法.

別墅

Pls pm me where to buy and how to use [email protected]

首頁

尾頁

跳至