自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請帖信封稱謂一問

我哥結婚, 請問如請舅父, 姨, 叔父, 姑姐, 應如何稱呼呢? 是否用我爸的名義請呢....但我爸已不在, 那如何做呢??
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

畀面勳章

Re: 請帖信封稱謂一問

係咪講緊寫請帖封面呀?

通常咁親既親戚, 都係寫

叔父xxx(全名)[闔府統請]

下款寫番:

姪兒xxx敬上

希望無錯啦!~

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

乜唔係應該用你媽的名義請 ??
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

封面唔係唔駛寫下款 ?? Inside the 帖有 gar mar ??

晟媽 寫道:
係咪講緊寫請帖封面呀?

通常咁親既親戚, 都係寫

叔父xxx(全名)[闔府統請]

下款寫番:

姪兒xxx敬上

希望無錯啦!~

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

舅父= xx尊舅台 自稱=甥子
姨 = xx尊姨丈(如亞姨已婚) 自稱=眷侄、襟侄
叔父= xx尊叔台、xx尊伯台(與父同輩) 自稱=侄
姑姐= 尊姑丈(如姑姐已婚) 自稱=內侄

以上稱號可在通勝中找尋

禁止訪問

男爵府

中國人廣宴親朋 , 通常是由男方發帖. 不會由女性出.
但可以由長子代行. 故如果媽媽健在. 則由大哥 [ 承慈命 ] 來主持.

記得妹妹結婚時, 她老公還有(女麻)(女麻)的 ,
故那張帖是有妹的老爺名字上再有 [ 承慈命 ]
總之有最老的女長者仍健在 , 是用 [ 承慈命 ] ,

又如果父母已離去, 沒有叔伯 , 是由大哥哥負責.
姐姐因會是外嫁人也不可以.

我諗帖套是要給發帖人的 , 要恭敬有禮........
是寫上男方的稱謂 , 不會寫女方的 . 我諗除非雲英未嫁.

XXX 姨丈大人台鑒...........
XXX 故丈大人台鑒.............
XXX 舅( 丈 ) 大人台鑒........吾肯定岩唔岩 .

下款不用掛
打開那張喜帖一看就知 :-P
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

通勝是這樣寫的,我相信通勝唔會錯掛!

首頁

尾頁

跳至