夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

先講講關係先:

同老婆都結左婚幾年, 大家都3x歲了, 小朋友都有一個了(兩歲)! 發覺越來越唔開心!

同老婆D朋友(已婚,兩公婆都有出)一齊出去食飯, 只係覺得人地由心底感覺到開心/幸福!

食飯既時候, 大家都會講下個老公點對自己, 屋企會做D...(都係日常生活的事)我老婆聽到人地個老公會做呢樣果樣(家務), 大讚人地係好男人, 但係我呢, 家務都是我做, 重來不會對其他人說又不會讚, 只會聽到"你老公咁好", "你老公好錫你"! 點丫, 當我死左? 乜都唔做? 你想我比咩反應? 已經一肚火~~

人地個老婆有左BB, 做老公既會陪去睇醫生&聽講座, 我老婆聽完之後, 又大讚…..家下我無同你去睇醫生&聽講座咩? 次次我都有同你去丫, 你想我點丫?聽到人地個老公對老婆好, 就同我講: ‘你睇下人地幾好’, 聽完我真係好想反抬走人! 人地老公會做既野, 自問我做得比佢地多, 連煮飯/洗碗都係我都完佢講, 真係心淡~~~

到另外一個朋友又講, “我老公無陪我睇醫生&聽講座”…..我老婆又出聲講, “你老公掛住賺錢麻, 算啦!” 之後又對住我講, 你睇下人地幾忙, 星期六都要做野! 我心諗, 星期六我都有秘撈, 係你要我出黎食飯, 又關我x! , 我都忍你, 廢事發脾氣!

有時o係度諗, 你搵人地個老公同我比較就係正常既事, 而我呢? 我搵人地個老婆同你比較, 我呢D就叫貪心”, “唔滿足”, “過份”…咁我仲有咩好講?!

性生活完全唔開心(半年一次都無), 無情趣, 無前戲, 叫佢幫我用手又唔得, 用口就更加唔洗諗, 我情願自己用手好過! 唔通呢D又係我錯?

仲有好多事, 打住小小先~~~

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:一個爸爸+老公的心聲

可能你要同你老婆傾吓喎,唔好收埋收埋,寫信或send message 都好。

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

有冇同佢傾過?

龍馬精神.......

大宅

鬱係個心度都唔好架,咁樣好影響你地感情架,樓主試下搵個機會同老婆傾下吖

大宅

咁你係咁忍都唔係辦法,佢都唔知原來你想佢讚你,到你忍無可忍爆出嚟就一發不可收拾,做得多佢習慣左唔覺幸福啫,你同我老公一樣係一等一好男人

男爵府

要同老婆傾下呀!兩個要有良好溝通先得!緊記一樣野!!!!你對距唔滿意唔代表可以搵小3,緊記!!!係兩回事黎~!!唔係頭家9成散~

子爵府

聽完都凳你慘...

下次佢一講「你睇人哋幾好。。。。」你就應該即時講笑咁反問佢,呢啲我冇做咩,我咪一樣有倍你產檢,一樣有做家務?睇下佢點答,佢可能衝口而出反駁你,但衝口而出的說話永遠最真,你或可從中得知佢有乜咁不滿意你

子爵府

你老婆是否像「老式家長在其他人面前成日讚別人仔女讀書叻又聽話,然後就攞自己個乞兒仔來踩」的思維,以為咁樣讚啲friend 是禮貌?

homeuser  同意  發表於 13-7-11 23:40
dadhk  I think the same.  May be just her way of emotion expression is so old school  發表於 13-6-26 00:03

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我從來都覺得人比人比死人 我老公如果只係同我講 睇下人地老婆點點點好 而睇唔到自己老婆既好 我會叫佢 婜人地個老婆唔好要我 不知所謂

子爵府

你唔出声佢唔知、好多女人以為男人大方(包括我以前),其實佢地會扮大方、實則好小氣、仲成日要人讚。鬱係心度積埋、女又唔知咩事。

大宅

引用:先講講關係先:同老婆都結左婚幾年,+大家都3

原帖由 balrog 於 13-06-23 發表
先講講關係先:同老婆都結左婚幾年, 大家都3x歲了, 小朋友都有一個了(兩歲)! 發覺越來越唔開心!
同老婆D朋友 ...
呢d晒命聚會姐,個人夠圓滑丫。。。
不過真係要同佢傾下喎。。。
大大方方話佢知你感受。。。。。

民房

我同你一樣有類似既情況。我老婆唔係躦人地老公好,只係不論我為佢為仔仔為屋企付出左幾多都好,感覺佢唔會覺得欣賞/感欣,我唔需要佢係我面前或人地面前躦我,真係唔需要,我只係想兩公婆都知道,大家都會為對方,仔仔,屋企付出。心靈上面對大家既認同,遠比說話重要。點解我真係感受唔到這份認同?
唔通,幸福對一些人來說是必然的?真的心談了.....

男爵府

其实你鐘意佢啲咩?是否婚後你太寵佢或她自知就算放到懶一懒你都可以被食住?
女人不温柔不体諒已不可爱,如溝通不下去就要好好唸下点解決。

大宅

真係應該要傾下,可能佢冇為意,或者比面人姐,個女人唔識做,做男人唯有大方d, 提點下

伯爵府

振夫岡,唔好俾老婆下

珍珠宮

你真是一個太林嘅老公,畀著我老公係咁一早就反檯。

伯爵府

畀面勳章

基本上全宇宙都知我比c6聰明,
但我會經常扮豬等佢上
你真係要好好同太太傾下你的感受
我真係怕有日你大爆發
到時好傷感情架!
講唔出口就寫信~加油!

侯爵府

真係要穩阿老婆傾下好喔~!

可能你老婆只不過吳習慣“讚”自己人。

我都係。。。以前會覺得“讚”好奇怪,有必要半“表面”?無論人前人後我都不會“讚”老公。。

當然,我無你太太甘誇張 讚別人老公,因爲我老公都有做,我只會門面説話1句“哦”就算。

後來,給老公得多,(爲何不讚他) 加 上 看教育小孩既書,原來讚賞係比懲罰來得更容易讓小孩受教,同願意聼自己講野, 應用返大人身上其實一樣。

特別他做得好。

所以,你直接同太太講下拉~!! 她應該都係無心之失

(我現在都好厚臉皮係朋友面前讚自己老公的)

公爵府

引用:先講講關係先:同老婆都結左婚幾年,+大家都3

原帖由 balrog 於 13-06-23 發表
先講講關係先:同老婆都結左婚幾年, 大家都3x歲了, 小朋友都有一個了(兩歲)! 發覺越來越唔開心!
同老婆D朋友 ...
你直頭縱到她有公主病,不知足

大宅

你太太祖籍邊到?勁似我朋友,我聽到佢讚我老公時我都吾好意思,連我老公俾人讚到咁都覺得誇張難頂,叫我同呢種朋友保持距離。我諗你太太性格鍾意同人比但應該無惡意,講完就算,我朋友是這樣。你大方啲當佢唱歌算,一係嚴肅啲同太太傾一次啦,積埋啲怨氣對雙方都吾好。

首頁

尾頁

跳至