母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

好擔心呀!
bb 三個月大,一直全人奶,上星期開始便便有血絲。
各媽媽有無經驗?
同我食嘢有關,影响到b嗎?

第1-3日… 三日內,有四五次便便有。但有好少好少量、好幼(如2,3條紅虫仔份量)
正打算睇醫生,又無血絲了

第4-7日… 無血絲
第8日,今天… 又有兩次,份量都少。但與第一次出現呢個情況相比,就較多了。
明天會睇醫生,但想知大家有無試過?

大宅

我囡之前都試過,應該係損咗,唔使咁擔心,睇定啲先啦

複式洋房

回覆:好擔心! 全人奶b,便便有血絲

我個仔三個月時試過,要立即睇醫生,帶埋便便化驗,醫生話驚細菌入血,當晚入咗私家病房吊抗生素,住三日兩夜。醫生話可大可小。

大宅

BK Milk勳章

回覆:AmaBB 的帖子

我女都試過,由於人奶B大便較浠容易疴損, 無大外。如果系腸出血D血會系深紅色唔系鮮紅, 鮮紅系近肛門出血,所以系疴損的多。唔放心就睇下e生拉·

大宅

回覆 AmaBB 的帖子

我囝全人奶 上個月有2次便便有好小血c 之後都冇再出現 我估係痾損左

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

我个仔都係三个几月試过, 医生話便便時損左者, 唔係成日發生冇问题. 佢大概一个月都有一兩次係咁. 唔好壞易自己概奶, 我阿媽勁冇人奶知識都知同佢飲概奶冇關.

男爵府

畀面勳章

我囝試過,有拎便便化驗,醫生叫我要介口,致敏食物包括牛奶,花生,貝殼類海鮮...

別墅

引用:我個仔三個月時試過,要立即睇醫生,帶埋便

原帖由 Furniture2011 於 13-06-24 發表
我個仔三個月時試過,要立即睇醫生,帶埋便便化驗,醫生話驚細菌入血,當晚入咗私家病房吊抗生素,住三日兩 ...
多謝你回覆。
當時醫生話 驚 你小朋友細菌入血,但最後如何?

別墅

引用:我囝試過,有拎便便化驗,醫生叫我要介口,

原帖由 波兒 於 13-06-24 發表
我囝試過,有拎便便化驗,醫生叫我要介口,致敏食物包括牛奶,花生,貝殼類海鮮...

...
多謝你回覆。
當時醫生化驗咗你小朋友便便,結果如何?

複式洋房

回覆:AmaBB 的帖子

化驗和種箘都睇唔到有乜特別菌,但吊咗幾日抗生素之後冇事可出院。入院前醫生檢查BB腳板底,有白點,話可能有細箘,驚血小板低,好在之後冇事

子爵府

我試過一次,好少血,帶埋條片去睇醫生,前後4條片(其中一條有血),醫生睇完話似埋身啜損左乳頭,食左d血痾返出黎,唔洗驗,佢話bb同大人唔同,食左血痾返出黎都係鮮紅色,醫生好尊業,勁聞d片,話有菌d片好臭,我bb d屎唔臭~唔放心,一定要睇醫生~我有bb有血的片pic,但唔敢post驚嚇親大家

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+波兒+於+13-06-24+發表我囝試

原帖由 AmaBB 於 13-06-24 發表
多謝你回覆。
當時醫生化驗咗你小朋友便便,結果如何?
便便冇事,所以懷疑我食咗呢D致敏食物過咗比囝,我介口後佢又冇事,所以冇比佢飮過粉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊