自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請幫忙!如被解雇,賠償用什麼方法計算最化算呢?

Hi, All,

請各位幫忙! 我在公司工作了十多年, P-Fund供了約8年,如到時被解雇,我應取長期服務金還是取p-Fund呢? 是怎樣計算呢? 曾上勞工處網頁, 但不是太明. 唔該! 謝謝意!

複式洋房

Re: 請幫忙!如被解雇,賠償用什麼方法計算最化算呢?

For my understanding, the company should pay you long service payment but they can claim back MPF which part is contributed by them.

Long service payment : salary x 2/3 x no of year service

MPF : only can claim the amount is equal or less than the amount they paid, but they can claim more if your investment get profit.

For example:

Long service payment: $100,000

MPF - your contribute is $80,000 (they can't touch)
MPF - their contribute is $80,000 (they can claim that part, but not only exact $80,000 - depends on your investment is profit or loss, if your investment is worth $90,000 they can get $90,000, if your investment is $70,000, they only get $70,000.

Do you get it? Hope you understand.

大宅

Hi Maryann,

多謝你的解答, Thanks!

長期服務金的計法是:現時薪酬的2/3 x 年資

例如, 當我的長期服務金計算出來是$100,000.

公積金, 當我自己供的部份連投資增長是 :80,000, 這部份是我自己取走的, 與僱主無關.
而僱主供的部份連投資增長是: $90,000,即是我可以取走這個數目.
咁即是我選擇取公積金,只可以取$90,000. 而選擇取長期服務金, 是可以取$100,000這個數(即是這個例子是取長期服務金較為化算),唔知我有無理解錯呢?

珍珠宮

應該唔係喇, 如長期服務金計算出來是$100,000. 咁就算僱主份強積金戶口得$90,000, 僱主都要補足$100,000俾你的(貼多$10,000 lor), 不過正常係唔應該用強積金

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Happy-Boy 寫道:
多謝你的解答, Thanks!
長期服務金的計法是:現時薪酬的2/3 x 年資
例如, 當我的長期服務金計算出來是$100,000.
公積金, 當我自己供的部份連投資增長是 :80,000, 這部份是我自己取走的, 與僱主無關.
而僱主供的部份連投資增長是: $90,000,即是我可以取走這個數目.
咁即是我選擇取公積金,只可以取$90,000. 而選擇取長期服務金, 是可以取$100,000這個數(即是這個例子是取長期服務金較為化算),唔知我有無理解錯呢?

如果計左出黎你長期服務金為 HK$100,000,而僱主 MPF 供款連投資總額為 HK$90,000,咁會先扣除 MPF 已供款連投資總額,餘下 HK$10,000,僱主需要另外支付俾你•
假若僱主 MPF 供款連投資總額高於需付長期服務金,有關多出黎o既數係唔需要俾返僱主,只係會保留係 MPF 戶口內,因為你長期服務金係 HK$100,000,所以一定只可以根據呢個數黎提取長期服務金,多出o既數就會按照強積金法例係 65 歲後先拎得•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

多謝你們的解答, Thank you very much!

我供的是公積金唔是強積金, 唔需要等到65歲才可取走.

即是我選擇用長期服務金來計算, 我走的時候,可以取走: 自己供的那份公積金+僱主供的$90,000+僱主貼多余下$10,000 . 係未這樣呀?

[quote]
monmonpupu 寫道:
應該唔係喇, 如長期服務金計算出來是$100,000. 咁就算僱主份強積金戶口得$90,000, 僱主都要補足$100,000俾你的(貼多$10,000 lor), 不過正常係唔應該用強積金

大宅

其實唔洗估下估下既,打去勞工處既熱線,佢地一次過同你計晒架啦

首頁

尾頁

跳至