基督家庭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

我唔係基督徒,但想問上帝同耶穌有咩分野?
甘神又係指邊個呢

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

珊瑚宮

幫你置頂等清楚既弟兄姊妹幫你

但見你簽名檔好似係金句黎?
生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我唔係基督徒,但想問上帝同耶穌有咩分野?

原帖由 SoNyPig 於 13-06-24 發表
我唔係基督徒,但想問上帝同耶穌有咩分野?
甘神又係指邊個呢
上帝,耶穌,聖靈,三位一體的神。

男爵府

醒目開學勳章

引用:幫你置頂等清楚既弟兄姊妹幫你但見你簽名檔

原帖由 yuexu 於 13-06-24 發表
幫你置頂等清楚既弟兄姊妹幫你

但見你簽名檔好似係金句黎?
係呀,其實我番過好多教會,但總是好像未能搵到自己想要的。。。

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
  就是到老他也不偏離>

男爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+SoNyPig+於+13-06-24+發表我

原帖由 fsforth 於 13-06-24 發表
上帝,耶穌,聖靈,三位一體的神。
甘我地祈禱,同上帝祈禱,即係都係同神祈禱?

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
  就是到老他也不偏離>

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+yuexu+於+13-06-24+發表幫你

原帖由 SoNyPig 於 13-06-25 發表
係呀,其實我番過好多教會,但總是好像未能搵到自己想要的。。。
你其實想要啲咩教會?!

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

男爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+SoNyPig+於+13-06-25+發表係

原帖由 yuexu 於 13-06-25 發表
你其實想要啲咩教會?!
其實我都唔知。。
我以前番個一間好大教會,頭1個鐘基本上係唱歌有人打band.之後講道。但每次隔離既人就會逼你決志甘 。我都唔想用過逼形容,每之都問點解唔決志你都番左好多次,但個下未就真係未。之後無番

番過1間細既教會,係成個過程都係講道。。。我個人又覺得悶左d

唔知有冇d係2者得平衡。。即係會唱詩歌,講道,但我之前講第一間唱得好high .我個人頂唔順。

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
  就是到老他也不偏離>

公爵府

好媽媽勳章

回覆:耶穌與神的分野

我果間係基督教敬拜會第7區,你可以上網睇睇,佢都係1開始就唱歌敬拜讚美主,之後就弟兄姊妹分享之後就講道,基本上就完啦2015開始2200左右講完道,可以留底傾計,揾姊妹幫你代禱,你幫姊妹代禱都可以,係炮台山嫁

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+yuexu+於+13-06-25+發表你其

其實我都唔知。。
我以前番個一間好大教會,頭1個鐘基本上係唱歌有人打band.之後講道。但每次隔離既人就會 ...
我依家係前者番,又冇迫人信喎,後者我都番過,如果咁你可以諗清楚再番

生命影響生命

子爵府

SoNyPig 發表於 13-6-25 00:14
其實我都唔知。。
我以前番個一間好大教會,頭1個鐘基本上係唱歌有人打band.之後講道。但每次隔離既人就會 ...
我反而想問下邊間教會淨係講道咁好.. 打BAND唱歌不是我杯茶..

大宅

當基督教傳入中國時,有將God翻譯成上帝,亦有翻譯成神。
God在英文中有獨一神的意思。
god在英文中有眾神中之一的意思。所以有財神、雷神、愛神。
而中國神話中,上帝有生成萬物的功德。而以下之神仔如山神、河神、海神。都只是管理員而非創造者。

因此,基督教的上帝/神,稱謂上意義上是沒分別。
可是,我們相信上帝/神/天父 是創造、維持、拯救 世上所有的大能者。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

可以咁樣理解:水,冰,蒸氣;呢3樣野有咩分別?講到最後都係h2o。在於人既眼中不同既形態,在於神係無分別。

fsforth    發表於 13-6-26 15:08
不知所謂的乙陸!!!

大宅

koalamlam 發表於 13-6-25 10:42
我反而想問下邊間教會淨係講道咁好.. 打BAND唱歌不是我杯茶..

播道會、浸信會、宣道會、平安福音堂等,應該大都只係唱下詩歌,然後講道,我通常都係建議返這幾個會的教會,因為比較上合乎基督信仰的福音。

瑪瑙宮

可以試下參加播道會團契 (我番緊), 雖然係團契, 但每堂都會講聖經, 咁您可以多 d 明白.

唔係番左好多次就要決志的, 我團契都有位番左幾年未決志的團友, 但佢仍然繼續番緊尋求明白, 雖然未明, 但主吸引佢繼續番黎, 好奇妙呀.

男爵府

好似我咁, 我係人哋個阿媽, 又係人哋個女, 又係人老婆, 同係同一個人, 但功能不同。
耶穌係上帝在世人中間講述天國真理, 醫治代贖, 再來, 審判的形像。 聖靈係耶穌升天後留下人心裡作印記, 保護, 提醒,感動, 代求的形像。上帝係創天造地, 掌管人類歷史嗰個。 以上只係我多年信仰中的理解, 有錯請指正, 指正。

複式洋房

耶穌基督係我知心友

大宅

引用:Quote:原帖由+yuexu+於+13-06-25+發表你其

其實我都唔知。。
我以前都經歷過呢個階段,最後揀咗天主教,我覺得適合自己多啲。你可以試吓搵個近自己的教堂返一次星期日彌撒再考慮。

首頁

尾頁

跳至