自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

男爵府

我好想,曾經做過3個月,非常enjoy接送佢返學放學, 一路行一路傾計又可以增進感情. 如果經濟許可真係好想, 但實際情況唔得

大宅

回覆:有幾多人想做FTM?真心話

真心話,我唔想………………

老公接受keep 住請工人姐姐(當然樣樣要慳d),但我真係好唔想……

侯爵府

BK Milk勳章

回覆 IceCream12 的帖子

我係FTM,真心話----我好想返工,係屋企真係好悶,返工個人會開心D,時間快過D

禁止訪問

醒目開學勳章

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

真心想做!日日夜夜見住my baby 好好好幸福!
不過大部份香港人真係好唔like FTM 成日都聽埋好多人話我懶呀,唔搵$呀,湊得BB唔好呀etc
well, 只要知道自己想(人生裡)要d乜就go for it! 唔駛理人點諗!
人生苦短、而小朋友長大得好快架咋~

子爵府

做緊ftm,我都想劈炮唔做,日日都要做家務,煮飯洗碗,呢d工作,一定係你做咁,絕對係唔會有人幫手,小到連掉垃圾都係你,是問點會鍾意做ftm

http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

公爵府

之前做ftw,宜家做ftm,大部份時間都好enjoy,當然都有辛苦既時候。其實ftm一d都唔易做,打份工其實輕鬆好多,唔明點解會有人覺得做ftm好嘆又話浪費

珍珠宮

個女出世到依家一路做緊,
講真,唔覺:悶、落後、脫節,覺得呢啲係有人唔想做FTM,而去貶低/誤解FTM。
真心話,除非無錢開飯,否則唔捨得俾個女人地湊走去返工。
呢幾年,個女病可以照顧到佢、教到佢學所有野、睇佢功課、同佢玩樂等......,對我黎講,係無其他野可以代替。

男爵府

講真!如果經濟許可,有幾多人唔想做FTM? 唔想做FTM果d講就好聽,只係無得揀(like me) 經濟ok,當然想陪小朋友成長!

珍珠宮

我唔想

大宅

我。。。VERY ENJOY。。。做左4年了。一D都唔悶。。。。

大宅

做ftm除左要無經濟壓力外,都一定要有老公十卜先得,唔係佢日日都俾說話你聽就慘啦!

公爵府

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

鐘意做半職媽媽多D
C'est La Vie

子爵府

我,做咗差不多五年,超enjoy...

男爵府

我每日返工係我最開心/輕鬆的時間,雖有姐姐做家務:
返到屋企,terrible 3的大仔周圍跑、亨玩具,有時又鬧情緒
歲幾細仔成日要抱,要落地玩,一分神就撼到一撻撻瘀,一係轉過頭又俾哥哥揼!
每晚食完飯要同大仔做功課睇書,姐姐又要洗碗/廚房,細仔係床暴喊,家無寧日!

精神上被折磨得體無完膚

(日頭我不係屋企有老人家幫手時佢兩個又好正常喎,我媽成日話佢地爭寵爭媽媽

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我唔想做FTM,除非有工人~

大宅

我好想!!! 但係又有好多顧慮~

男爵府

工作多年 現在做緊FT mami 一段日子,但好享受,覺得呢份工先係最適合自己
雖然家務係一腳踢 ,日日朝6晚12 ,沒有假期,
沒有人工,不能隨便用錢,要為晚飯煩惱,日曬雨淋地接仔女,但我享受“被兒女當女神,被老公當皇后既日子”,明明煮飯技術麻麻, 但子女會經常講 媽咪 我好鐘意食你煮既飯啊, 呢點係好有滿足感的!

:-D

大宅

非常享往自己做ftm

男爵府

我, 係我既夢想!!!!!!!!!
雖然現實係做得到, 仲好享受, 但係始終有代價, 例如困身、與朋友距離遠咗..... 等等, 但係絕對值得~~~~~~~~~

首頁
23456...16

尾頁

跳至