自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

維港 發表於 13-6-25 06:43
你份老本行都好困身,加上2條King又細,又停了幾年工作,要重投職場有難度!

...

sales而家一定唔使諗.....
我之前返1130-2330......
唔好話朋友....係屋企o既時間都唔長~~~

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

男爵府

回覆:好想搵野做,好想返工,但係.........

我都想番工,都係一樣無人幫我湊個女..
唯有等個女大d先出去投身社會啦:;pppp:

公爵府

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

sophialing 發表於 13-6-25 05:20
每日機械式做同樣嘅野!!
日日如是,叫仔起身返學,之後送返學,去食早餐買餸,之後接仔返屋企。

明白,呢種生活我都過咗三年
C'est La Vie

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+維港+於+13-06-25+發表尼D生

原帖由 sophialing 於 13-06-25 發表
之前做開sales同telsales,2條king。
一個k1,一個仲有一星期就2歲
仲咁細,過多兩年至算啦!我打算睇仔睇到佢中三。

我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

vyvy 發表於 13-6-25 04:56
我想揾PART-TIME, 但學校假期無人湊, 邊份工可以容忍暑假吾返
我兩仔仲一齊返小學時就做咗一年partime,雖然可以跟學校假期,不過勁辛苦,又小人工

子爵府

引用:Quote:原帖由+vyvy+於+13-06-25+發表我想揾

原帖由 kikocheung 於 13-06-25 發表
我都係因為要湊女所以搵份學校小食部黎做,番幾個鍾就到湊女,假期又跟到,雖然暑假無人工,不過無計啦

...
學校小食部係點搵架?我兒時夢想工作

大宅

但我都會打算今年佢哋放完暑假去搵工

michelle071180  me 2  發表於 13-6-25 10:03

公爵府

有得自己湊番小朋友唔好咩?
自己生自己湊自己教當然最好,
唔係話驚同社會脫節就話返工,俾人湊就好,
你估玩具咩

子爵府

我都過左3,4年。就來去找工。冇$ 呀!
比99跟住再請姐姐。

女人真係出來找$......自己pocket $ !!!
又有自己friend. 仔女大左就好悶

大宅

請工人咪解決到囉?!

禁止訪問

引用:我想揾PART-TIME,+但學校假期無人湊,+邊份

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+lamyungyu+於+13-06-25+發表

男爵府

回覆:alaneva 的帖子

其實上年做緊飯商送飯個d,番兩個鍾但太少喇,係學校我識左小食部個姐姐,佢話佢公司請人,問我做唔做,六個鍾,我覺得時間就到湊女,假期又跟到,所以個姐姐咪比我資料佢經理囉,起碼請嘅成數高d麻,而且個姐姐話我做開送飯其實都差不多,所以唔會太大問題,其實我係勞工署見到大家樂都請小食部架,你地可以睇睇

水晶宮

好媽媽勳章

引用:無人湊仔牙唔使返工DUM到個人懶哂....好怕

原帖由 sophialing 於 13-06-25 發表
無人湊仔牙

唔使返工DUM到個人懶哂....
早啲俾細嘅返學,又或者可以揾社區保母

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

kikocheung 發表於 13-6-25 06:05
我都係因為要湊女所以搵份學校小食部黎做,番幾個鍾就到湊女,假期又跟到,雖然暑假無人工,不過無計啦

...

哈哈, 幾好.
留意下學校請吾請, 但應該吾係好多機會.

子爵府

miemiemie 發表於 13-6-25 08:55
唔係話驚同社會脫節就話返工,俾人湊就 ...

吾係話吾想自己湊, 就係因為覺得自己照顧同教會好D.
只係湊左幾年, 佢地開始返學, 吾似細個時咁埋身, 好似可以做返D自己想做的工作(我認湊仔吾係我強項), 我係想搵PART-TIME, 同樣預左要照顧佢地, 但做開寫字樓, 解決吾到暑假問題.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:有得自己湊番小朋友唔好咩?自己生自己湊自

原帖由 miemiemie 於 13-06-25 發表
唔係話驚同社會脫節就話返工,俾人湊就 ...
有頭髮邊個想做“辣利”,未上到樓要租樓,屋租人工1/3,使錢要就住,去到月尾更加係要計住黎用,除左送仔返學,基本上唔去街!!

如果我係生佢哋出黎當玩具嘅,我一早搵姐姐返黎湊,我去返工啦!

為左2個仔,我放棄左2份offer好好嘅工!

一份過台灣唔使點做,淨係管人管舖,包住,起薪點15k港紙.

另一份係做super又係管人,起薪點28k!

我唔理唔顧佢哋,我唔會由大仔半歲開始我嘅情緒病覆發,我都堅持要自己湊!

我唔係好似某d人,有阿媽或奶奶湊就咩都唔理,我會放工同放假自己湊返!!

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

男爵府

引用:Quote:kikocheung+發表於+13-6-25+06:05+我

原帖由 vyvy 於 13-06-25 發表
哈哈, 幾好.
留意下學校請吾請, 但應該吾係好多機會.
其實學校唔會請,呢d一定係供應商請去學校架,其實一開頭做到呢d慢慢就會好多機會可以做到學校,我地d工友都因為咁識左學校d校工,後來佢地學校請校工學校方面都問我地做唔做,我有d工友後來都轉左係學校做,好似我咁做開左,小食部又熟左,傾開計佢話公司問佢有無人介紹,所以佢介紹我去囉

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:請工人咪解決到囉?! +

原帖由 katimbear 於 13-06-25 發表
請工人咪解決到囉?!
請工人我真係唔放心,同埋我同c6都唔鍾意多個外人係屋企

首頁

尾頁

跳至