2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

你們的BB食完粥仔仲會唔會要奶丫? 我個B食好小粥,但成日要食人奶!

PS: BB 差唔多7個月了, 12月1日出生!

子爵府

想生BB熱投 畀面勳章

引用:你們的BB食完粥仔仲會唔會要奶丫?+我個B食

原帖由 Carrie226 於 13-06-30 發表
你們的BB食完粥仔仲會唔會要奶丫? 我個B食好小粥,但成日要食人奶!

PS: BB 差唔多7個月了, 12月1日出生 ...
我習慣係先餵奶後固體呀
餵左奶等至少30分鐘,多數45分鐘至1個鐘先食固體

大宅

引用:Quote:原帖由+Carrie226+於+13-06-30+發表

原帖由 mrs.cool 於 13-06-30 發表
我習慣係先餵奶後固體呀
餵左奶等至少30分鐘,多數45分鐘至1個鐘先食固體

...
甘咪食好小固體?我個仔唔夠重,姑娘話要食多小小固體

子爵府

想生BB熱投 畀面勳章

Carrie226 發表於 13-6-30 11:03
甘咪食好小固體?我個仔唔夠重,姑娘話要食多小小固體

我個女3/12出世, 打6個月針時, 14磅都無, 但醫生無話佢唔夠重喎
因為佢都仲係一直keep 住生長線15增長呀
固體由初初食1湯匙, 到依家慢慢加, 食到4-5湯匙, 約1/4大人飯碗
我覺得佢細細粒黎講, 算係非常好喇

你仔仔唔肯食粥仔, 咁你有無試下俾其他種類蔬果蓉佢試?
頭一星期我只俾米糊阿女食, 之後就每2-3日就俾新野阿女試,
佢唔鐘意既, 我隔左排, 加埋佢鐘意既, 一半一半, 咁佢又肯食!

大宅

引用:+本帖最後由+mrs.cool+於+13-6-30+15:53+編

原帖由 mrs.cool 於 13-06-30 發表
好,等我試下你的方法先

大宅

我b仔淨係中午嗰餐比佢食半碗(大人飯碗)稀粥加一款菜(每2-3天轉一轉囗味),餐之後都冇喊要食奶。另外早、黃昏、晚上都只吃奶粉。

大宅

回覆:你們的BB食完粥仔仲會唔會要奶丫?

我個仔粥已經係一餐,每餐粥食好多,一個大人湯碗大半碗有多

大宅

引用:我個仔粥已經係一餐,每餐粥食好多,一個大

原帖由 catcat411 於 13-07-02 發表
我個仔粥已經係一餐,每餐粥食好多,一個大人湯碗大半碗有多

大宅

回覆:catcat411 的帖子

我個女都係,但食完仲要補成120ml奶。

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

我係度,佢食完粥就會吵要食奶。唔係度,佢就唔會吵

別墅

回覆:你們的BB食完粥仔仲會唔會要奶丫?

我嗰個宜家食緊大人碗一碗粥,我係埋身餵人奶,我都會遁例睇下佢要唔要,佢就一時時,有時唔要有時食5分鐘左右,可能佢有時口渴就會飲下

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Carrie226+於+13-06-30+發表

首頁

尾頁

跳至