夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+alphabetagamma+於+13-07-03+

原帖由 judymama 於 13-07-03 發表
你有個好老公。

當然佢好,但我好唔怕醜時常讚佢包容我,我行為表情各樣有病時真係好黑人憎,父母講返都話好令人怕左我,佢唔主動離棄我,我就覺佢好。(這都係後來識諗才知佢好)。就算現在我知老公都有保留,佢話有些事佢點講我都唔聽,反應大,說老實我以前好霸道的,我好羡慕人地老公勸勉老婆的,但老公此刻做唔到,因為我俾佢經驗到我永遠唔接受。現在忙,晏點再打

試過有時問老公意見, 老公係會內心有點怕同我講真話, 有病時, 佢直頭唔想多講, 因為唔講唔錯。所以就會有你所謂的無反應。後來病好,再加上自己有檢討自己,佢慢慢地都改變,我要好友善好明確話佢知自己想法,唔係想吵架,講明唔同意見唔會發脾氣唔會大鬧佢。佢先會主動表達意見,冰封三尺非一日之寒,但諗深一層,佢有不滿但又無離開我,我知道我老公真係好愛我,但又有點怕我。所以我會好努力去改善自己一向在佢心中的印象,so far,我們可以和平坦白咁表達意見同想法,當然我知道有一點點佢仍然有保留,唔敢講太多太深入,佢怕我發老脾。我用左足足七年時間才可以令佢多點表達,只怪我以前太惡太霸道,但要想好到尾白頭到老就一定要付出。

樓主, 不如諗下點解老公會唔俾反應你,係咪你一向無真心聽過佢講野(請樓主唔好介意,這個要你問心,可能全部都係你老公一手搞成你丁點錯都無,但也可以諗下自己以後俾到老公咩感覺)。而且你又有個小朋友,或者可能佢真心覺得同你溝通唔到呢,所以封閉了。
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

男爵府

回覆:提出離婚但c6冇反應

C6唔睬你、唔肯同你講嘢,是否因為發生了甚麼事情?

珊瑚宮

環保接龍勳章

alphabetagamma 發表於 13-7-3 13:22
當然佢好,但我好唔怕醜時常讚佢包容我,我行為表情各樣有病時真係好黑人憎,父母講返都話好令人怕左我, ...
試過有時問老公意見, 老公係會內心有點怕同我講真話, 有病時, 佢直頭唔想多講, 因為唔講唔錯。所以就會有你所謂的無反應。後來病好,再加上自己有檢討自己,佢慢慢地都改變,我要好友善好明確話佢知自己想法,唔係想吵架,講明唔同意見唔會發脾氣唔會大鬧佢。佢先會主動表達意見,冰封三尺非一日之寒,但諗深一層,佢有不滿但又無離開我,我知道我老公真係好愛我,但又有點怕我。所以我會好努力去改善自己一向在佢心中的印象,so far,我們可以和平坦白咁表達意見同想法,當然我知道有一點點佢仍然有保留,唔敢講太多太深入,佢怕我發老脾。我用左足足七年時間才可以令佢多點表達,只怪我以前太惡太霸道,但要想好到尾白頭到老就一定要付出。

樓主, 不如諗下點解老公會唔俾反應你,係咪你一向無真心聽過佢講野(請樓主唔好介意,這個要你問心,可能全部都係你老公一手搞成你丁點錯都無,但也可以諗下自己以後俾到老公咩感覺)。而且你又有個小朋友,或者可能佢真心覺得同你溝通唔到呢,所以封閉了。

子爵府

引用:Quote:原帖由+judymama+於+13-07-03+發表我

原帖由 岚月亮 於 13-07-03 發表
提出分開後系咪好d?如果好d,就唔使上黎呻啦。
我唔系話你癲,只系想講,你想要人愛你,你就要具備俾人愛 ...
我冇呀。你講呢d我都明架。

子爵府

引用:Quote:原帖由+judymama+於+13-07-03+發表我

原帖由 岚月亮 於 13-07-03 發表
提出分開後系咪好d?如果好d,就唔使上黎呻啦。
我唔系話你癲,只系想講,你想要人愛你,你就要具備俾人愛 ...
我上黎share下唔係呻。是認真的。

子爵府

引用:Quote:alphabetagamma+發表於+13-7-3+13:22

原帖由 alphabetagamma 於 13-07-03 發表
試過有時問老公意見, 老公係會內心有點怕同我講真話, 有病時, 佢直頭唔想多講, 因為唔講唔錯。所以就會有你 ...
佢本身性格宅男,而且有點固執。拍拖時唔會氹我。好多野佢決定因為我冇乜所謂。

珊瑚宮

環保接龍勳章

judymama 發表於 13-7-3 15:23
佢本身性格宅男,而且有點固執。拍拖時唔會氹我。好多野佢決定因為我冇乜所謂。

...
可能佢係愛你的,不過真係唔識反應唔出聲果類,可能要你自己睇開點。

子爵府

引用:Quote:judymama+發表於+13-7-3+15:23+佢本

原帖由 alphabetagamma 於 13-07-03 發表
可能佢係愛你的,不過真係唔識反應唔出聲果類,可能要你自己睇開點。
多謝您。我也是這樣想著努力著,但兩年也没好轉,不想往後幾十年都不開心才提出分開。

首頁

尾頁

跳至