自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有只白鴿企左係我屋企個窗邊幾個鐘, 是祸還是福呀???

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Re: 請問有只白鴿企左係我屋企個窗邊幾個鐘, 是祸還是福呀???

我唔知wor! 不過我屋企上次有對白鴿起巢生旦, 一家大細住在幾個禮拜tim!
又唔見有咩好事/唔好事發生wor

男爵府

好媽媽勳章

Re: 請問有只白鴿企左係我屋企個窗邊幾個鐘, 是祸還是福呀???

聽講係好ga喎 !! 因為d白鴿好選地方, 要好既先會停留, 你屋企又唔係有隻異性白鴿係度, 咁你屋企梗係風水好啦 !!

伯爵府

好媽媽勳章

聽講係好ga喎 !!

大宅

It's a good sign!!!
we used to live in the US ... and a pair of bird ( donno what kind) came and nest in our house.. then... I got married!
later, we moved and another bird came and nest and laid some eggs... then, I got pregnant!

禁止訪問

男爵府

老人家話有燕子在家前築巢是有福架 :lol:

隻白鴿可能探路, 下次派信經過你門口再透透

水晶宮

媽咪話係好兆頭,白鴿眼都睇中妳屋企,冇衰

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

分享一下d相片 原來白鴿couple真係好恩愛, 輪流孚旦架, 所以永遠都係上晝見一隻, 下晝見一隻, 夜晚見2隻
唔怪得d外國人結婚要用白鴿做象徵啦
1. 白鴿爸爸

2.白鴿bb, 有一隻旦孚出左

該用戶已被刪除

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我以前住嗰度又係成日有白鴿企係窗外,
但好嘈!成日「咕….咕咕…..咕….咕咕…..」
之後生左亞仔,我地搬因為白鴒屎有唔知咩菌,
對BB 唔好喎,佢地係出面都會開大架嘛。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

狗, 白鴿 - 褔

禁止訪問

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

係咩?但嗰隻鳥又好似白鴿架喎,
白色又有D 啡啡地咁既。
白鴿唔係「咕...咕咕...」咁叫架?
咁跑馬地榕樹嗰D 係咪白鴿?

[quote]
ha8mo 寫道:
「咕….咕咕…..咕….咕咕…..」
果D唔係白鴿
而係斑鳩
香港市區多數係珠頸斑鳩

[quote]
麟媽媽 寫道:
我以前住

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

ha8mo,

其實珠頸斑鳩都同白鴿一樣係鳩鴿科,
佢英文都叫Spotted Dove,
咁其實白鴿係咪要純白色,
而其他好似係跑馬地馬場見到既都係斑鳩?
我仔成日係馬場踢波,費事教錯佢。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

白鴿, 斑鳩都會"咕咕"喎!

但白鴿無班鳩叫得咁大聲.

禁止訪問

水晶宮

Charlotte_mom 寫道:
分享一下d相片 原來白鴿couple真係好恩愛, 輪流孚旦架, 所以永遠都係上晝見一隻, 下晝見一隻, 夜晚見2隻
唔怪得d外國人結婚要用白鴿做象徵啦

我老公都好鍾意鴿, 佢細個仲養過一隻係 舖頭
之後養在家中, 仲引多一隻黎添
一pair 咁囉~
不過佢地後尾飛走左 lu

我老公話d 鴿 又恩愛又長情架,
只會愛一隻, 唔會見一個愛一個~~

大宅

是祸?還是福? 就唔知...

不過, 真係要小心禽流感

我外家都有白鴿飛喺冷氣機頂,
我都叫亞媽整走佢,
佢哋係度放低d野, 跟住風乾咗, 吹咗入屋, 咪好煩
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵, 會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信. 在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

首頁

尾頁

跳至