自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我手掌腳掌都有紅疹點解手掌腳掌會咁痛好似麻痺左咁,行路又痛,有冇人試過,幾耐先好返

珍珠宮

引用:我手掌腳掌都有紅疹點解手掌腳掌會咁痛好似

原帖由 netbb 於 13-07-04 發表
我手掌腳掌都有紅疹點解手掌腳掌會咁痛好似麻痺左咁,行路又痛,有冇人試過,幾耐先好返
...
我試過比呀仔惹到,不過手腳又冇,係晒個口,痛到食唔到野

複式洋房

7日先好返~~~~

伯爵府

我同事試過,佢身體差,個幾星期先好返

男爵府

回覆 琋琋媽媽 的帖子

我都係比阿仔野到,個喉嚨爛唒

珍珠宮

引用:回覆+琋琋媽媽+的帖子我都係比阿仔野到,個

原帖由 netbb 於 13-07-04 發表
回覆 琋琋媽媽 的帖子

我都係比阿仔野到,個喉嚨爛唒
好番之後,喉嚨仲好痛,去睇醫生,原來係吊鐘位生左粒飛之,比醫生笑

複式洋房

回覆:有冇大人都感染過手足口病

10日完全好返,食野前食粒史立消喉糖,有麻痺作用,先去食野。

男爵府

一個星期到啦,行路好似俾針拮咁,喉嚨就痛到死,食個橙,感覺好似飲緊天拿水咁

大宅

我報到,我中過2次,一次2008年去完大陸長X水上+動物樂園後全身紅疹(手腳最多),醫生話係腸病毒感染. 第二次係本年6月俾呀仔傳染手足口病,2次都要一個多星期好番.
因腸病毒都有好多種,所以不要誤以為感染一次好番會有免疫力,本人就是因此而掉以輕心.
祝早日好番,喉痛就多食雪糕雪條,飲凍野啦!

billylox    發表於 13-7-10 07:55
BK2002  THANKS FOR SHARING.  發表於 13-7-5 12:30

珍珠宮

我依家就是,開始咗幾日,手,腳,心口,出晒紅點

大宅

引用:我報到,我中過2次,一次2008年去完大陸長X水

原帖由 longlongpochuma 於 13-07-04 發表
我報到,我中過2次,一次2008年去完大陸長X水上+動物樂園後全身紅疹(手腳最多),醫生話係腸病毒感染. 第二次係 ...
係呀,手足口病菌有好多種,上次呀女中左,醫生講我地知,仲話未必隻隻手足口都咁嚴重,但當然人人發病都唔同

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+longlongpochuma+於+13-07-04

原帖由 andrewrew 於 13-07-04 發表
係呀,手足口病菌有好多種,上次呀女中左,醫生講我地知,仲話未必隻隻手足口都咁嚴重,但當然人人發病都唔 ...
我仔中左

fingiu  我個女剛剛她返ja~!!  發表於 13-7-5 17:47
貓MIMI  我個女今日都中左~(@@  發表於 13-7-5 17:22

伯爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我女吊鐘果度又係有兩粒好似非滋既野,但無發燒無喉嚨痛,尋晚睇左醫生,醫生話可能都係腸病毒
由6月頭佢果班有幾個小朋友有手足口病,我已經同佢講小息吾好周圍去同人share食物,個個用手攞餅仔食,你食佢果d,佢食你果d,好危險

伯爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Sorry, 有喉嚨痛

男爵府

我仔尋日返咗學校一陣,班主任就打黎話懷疑我仔有手足口,因為學校上兩個星期有個N班中招,我見我仔隻手係有少少紅點,但腳,口同身都冇,又冇喉嚨痛,但為安全起見,我即刻帶咗佢去睇醫生,但醫生話可能病徵唔明顯,佢唔敢100%肯定係手足口,不過佢照寫醫生紙係手足口,寫咗一星期假,另外開咗一支退燒水,一支收鼻水抗敏感水,一支藥水(止痕)外塗!其實手足口病係咪食呢D藥??我個仔隻手唔痕,仲使唔使塗??手足口同腸病毒係點分??

男爵府

好媽媽勳章

我而家中左,發左3日, 成口爛晒, 但手腳身就無事,唔知幾時好返

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

有,來源不明,果時未有小朋友

10日左右啦,唔太記得,只係因為咁而無返教會兩星期
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

有, 我 IC , 放緊第四日假

男爵府

回覆 devil621 的帖子

手足口醫生話冇藥食我bb六個月大都係發燒比退燒藥,比左d 消炎cream 茶而家第七日d 水泡好好多,可以去藥房買蠟梅油茶下

男爵府

醒目開學勳章

醫生話有水泡是手足口, 只有紅點是敏感.

我仔手腳出紅點, 天氣熱會出多D, 冷氣中就消褪D. 仍有放假中

首頁

尾頁

跳至