自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆 netbb 的帖子

咁請問點樣先可以避免傳染??
媽媽要照顧小朋友,好易中召。

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

引用:回覆+netbb+的帖子咁請問點樣先可以避免傳

原帖由 面包豬豬 於 13-07-05 發表

咁請問點樣先可以避免傳染??
勤洗手,带囗罩

大宅

回覆:有冇大人都感染過手足口病

阿仔都中過,不過好彩係好輕微,只係手腳有紅點,個口完全無事,幾日就好返。最緊要係勤洗手,保持衛生。

子爵府

醒目開學勳章

回覆 Mei 的帖子

我仔同你一樣今天第四天了

男爵府

好媽媽勳章

我囝有發燒和嘔,有白點係喉嚨度,食左幾日藥好番!点.知上星期六輪到小妹妹(bb)手腳肚仔都有紅點,手指有水泡(好鬼臭),喉嚨又係有白点,現在o乞藥中!!!
"彤豬b"愛"彤豬媽" "彤豬爸"愛"彤豬媽" :-) :-) :pint: :pint: :-)[img align=left]C:\Documents and Settings\User\My Documents\My Pictures\carton[/img]

男爵府

回覆 小搗蛋 的帖子

依個病毒真係傳染極高,希望小朋友快d 好番

男爵府

引用:醫生話有水泡是手足口,+只有紅點是敏感.+我

原帖由 abcbb 於 13-07-05 發表
醫生話有水泡是手足口, 只有紅點是敏感.

我仔手腳出紅點, 天氣熱會出多D, 冷氣中就消褪D. 仍有放假中:n ...
係囉!依家乜事都冇,乜病徵都冇,唉!

子爵府

netbb 發表於 13-7-4 15:46
我手掌腳掌都有紅疹點解手掌腳掌會咁痛好似麻痺左咁,行路又痛,有冇人試過,幾耐先好返
...

我朋友中招了, 我上網search 話用 紅蘿蔔3-4 條拍扁+馬蹄拍扁 煲水當水飲, 患處就用甘草粉+蜜糖搽下, 我都叫佢試試

男爵府

好媽媽勳章

回覆 whl 的帖子

你仔仔而家咩情況? 我今日個口勁痛,食塊麵包都食唔到,只可吃粥, 仲要凍食,好鬼辛苦呀!

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

我個女都中左,手腳無事,但條脷好多飛滋,係医院住左4日3夜,宜家返左屋企自我隔離,其實我地吾想入院,但医生話:我吾係嚇你,如果情況差落去,BB食吾到野,飲吾到水,到時要返黎吊鹽水.但手足口又無藥食,要靠佢自己好返.阿女係医院好驚成日喊,好痴身,我地要寸步不離.

医院開頭比單人房,用閉露電視影住病人,每間房都装2度門隔住,後尾轉雙人房.医院好似如臨大敵,要我地著保護衣、帶口罩,我試過去洗手間除左,即刻比人喝住,話:吾准除呀,大人野到仲辛苦呀!

男爵府

回覆 theclacheng 的帖子

你女女幾大啊、大人野到真係仲辛苦

男爵府

BB防敏心得分享勳章

呢個病真係傳染性好高

子爵府

醒目開學勳章

回覆 Mei 的帖子

他也是成日叫好痛食唔到,這幾天都係食粥,見到佢真係可憐成口都非滋,得6歲人仔就只係會叫痛

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

引用:回覆+theclacheng+的帖子你女女幾大啊、大

原帖由 netbb 於 13-07-05 發表
回覆 theclacheng 的帖子

你女女幾大啊、大人野到真係仲辛苦
1歲,佢返育嬰園的.上星期五老師打比我話阿女疑似手足口,叫我接佢走.我見佢發燒、個口有一粒發飛滋、pat pat有紅疹(其中一粒有水泡),再觀察到星期六見佢吾退燒,星期日带佢去急症室.又抽血又驗尿,不過医生又話7.1假期化驗報告未出.係医院個4日3夜,我好辛苦,我夜更陪BB過夜,老公奶奶日更湊佢.

我老公比BB傳染左,中左招.宜家只有我撐住,其實我接觸過BB的口水、鼻涕、便便等,好彩無事

伯爵府

引用:我個女都中左,手腳無事,但條脷好多飛滋,

原帖由 theclacheng 於 13-07-05 發表
我個女都中左,手腳無事,但條脷好多飛滋,係医院住左4日3夜,宜家返左屋企自我隔離,其實我地吾想入院,但 ...
請問會否發燒?

子爵府

醒目開學勳章

回覆:tssy 的帖子

會發燒頭幾天會比較高燒

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

多謝關心!!希望大小朋友都身體健康!見到阿囡手腳出紅點真係好心痛!!
"彤豬b"愛"彤豬媽" "彤豬爸"愛"彤豬媽" :-) :-) :pint: :pint: :-)[img align=left]C:\Documents and Settings\User\My Documents\My Pictures\carton[/img]

伯爵府

我同事都係俾bb傳染左,休息左幾日無返工mouth:

子爵府

好媽媽勳章

我個女啱啱都中咗,我仲有個丨個月大嘅b仔,好擔心呀,我同亞女做緊廳長,好驚會傳染埋比細b

首頁

尾頁

跳至