論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有兩個朋友都係有初生baby 又係請左印印, 兩個印印都要晚上照顧BB,早上做家務,完全無投訴.

但我果個不停話唔夠訓.
今日婆婆下午黎我屋企又問,"婆婆睇BB,我去訓交?"
其實我想佢知照顧BB係佢負責, 但佢好似成日想人地接手咁.

家務其實唔多,唔計煮飯的話,2 小時內一定做得哂.
佢做家務時, 我會接手睇BB

想請教一下, 你地工人姐姐既工作分配如何?
我工人姐姐,晚上要照顧BB 的.
我都知佢累, 但早上我成日接手的話, 當我放完產假,佢咪唔習慣

伯爵府

回覆:照顧初生嬰兒,印印工作如何安排

夜晚你自己湊跟啦,你都怕冇精神返工,你估工人湊完夜晚又有冇精神日頭湊?仲要佢打工咋,唔好咁大期望

大宅

回覆:newroom 的帖子

夜晚我都係自己湊返,
因為驚佢唔夠瞓, 無精神日抖照顧bb外,
仲驚佢精神唔好易忟, 對bb做唔好既事,
我姐姐的時間係:
朝早6-8 起身, 洗廁所/ 抹地/ 清理貓貓/ 預備晚餐材料
8 預備水bb沖涼(我負責幫bb沖)
跟住佢自己沖涼換乾淨衫, 準備接手湊bb,
830 我出門返工
bb瞓覺時, 照做其他家務。

公爵府

引用:我有兩個朋友都係有初生baby+又係請左印印,

原帖由 newroom 於 13-07-04 發表
我有兩個朋友都係有初生baby 又係請左印印, 兩個印印都要晚上照顧BB,早上做家務,完全無投訴.

但我果個不停 ...
我工人開頭都話日頭累因為佢夜晚真係無乜睡因bb成日喊我之後買了咖啡佢朝朝飲,又比佢午睡

newroom  都好,買定D咖啡, 午睡無問題,反正我屋企家務唔多. 你工人姐姐依家表現如何  發表於 13-7-4 21:38

大宅

回覆 angelamenda 的帖子

但你要返工喎.
晚上睇完BB,朝早返工夠唔夠精神架?

男爵府

我都係夜晚自己湊 。

早更同夜更,揀一更比佢丶我情願自己當夜佢做日頭 。一來夜晚唔放心交比佢,二來如佢便夜晚,日頭自己凑但睇住佢訓,我接受唔到。

我都知坐月餵夜奶辛苦,但只要妳日頭抖返,同埋等兩個月左右戒左夜奶,妳就可夜晚訓耐啲了。加油!!

大宅

唔夠架! 係好攰下
阿b食完夜晚6點餐奶後, 會瞓到11點幾12點左右,
跟住食多餐, 就瞓到第二朝6點食早餐,
但我半夜3點仲要起身泵奶呢
寄望佢半歲後 (3個月大喇), 唔使再泵夜奶。

禁止訪問

別墅

我個工人好勁, 朝八晚12.30 pm, 訓七,八個鐘only. 有時我都驚佢唔夠訓. 不過係煮晚飯同洗下衫, 餵奶. 有時都叫佢出街買餸比機會佢蛇

珍珠宮

奉勸千萬不要旨意工人湊bb 尤其夜晚跟佢地 佢會咁盡責成晚起身睇bb咩 有咩事點算 幾眼訓都要自己頂

大宅

我坐月O個時係自己一手一腳湊BB嫁, 工人姐姐就攪掂好晒家頭細務先, 因為佢要洗衫, 煮餸,消毒奶樽等等,到你發現佢OK晒啦, 咪開始睇佢同BB沖涼, 換尿片囉。
到就黎放完產假, 因為開始BB會介夜奶, 而你又要開始泵奶做儲備, 就要交比工人姐姐, 因為你都要睇下佢究竟坐熱你啲人奶程序啱唔啱, 有時佢哋會唔慣, 浪費晒你啲人奶嫁. 所以你要逐樣交比佢, 而唔係一生月就將BB放晒手比工人湊嫁.

大宅

我係夜晚自己湊返,你都話怕自己冇精神,點解覺得姐姐係萬能?我而家姐姐朝6:30 至晚10:30,俾足8個鐘訓,我估佢精神啲,日頭bb喊,扭下計,佢都會有耐性啲,冇咁易抆

別墅

回覆:照顧初生嬰兒,印印工作如何安排?

初生BB夜晚真係好攰,如果唔夠休息分分鐘整親BB!建議你自己睇番夜晚,寧願你自己中午瞓番!起碼BB戒夜奶先比佢夜晚跟!

首頁

尾頁

跳至