興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

經3年零8個月抗爭,究竟買pc notebook定 Mac book pro好?最後買左Mac book pro。

不過我太耐無掂mac,好多嘢唔記得,希望各位Mac 友可以指點指點

你地部Mac有冇裝防毒?仲有中文輸入法點樣install?仲有電腦無電,會熄機叉電定等開機做嘢時先叉電?多謝各位Mac機達人指教指教

大宅

我都用緊, 但冇裝防毒囉.

珍珠宮

畀面勳章

引用:我都用緊,+但冇裝防毒囉.

原帖由 airi 於 13-07-07 發表
我都用緊, 但冇裝防毒囉.
我慣左定期同部PC scan disk同check virus....咁Mac洗唔洗期check 機?謝謝你的回答

男爵府

Mac 機既好處係穩定,唔駛成日驚死機同病毒。
在 system preferences 設定輸入法,之後在工作環境切換輸入法。如問下是用速成,可考慮在 Yahoo 奇摩下載速成輸入法,因為佢出字既次序同 Windows 一樣。

世俗艱難,相互體諒就好

複式洋房

岩岩買左,,,好快已上手

珍珠宮

畀面勳章

引用:Mac+機既好處係穩定,唔駛成日驚死機同病毒

原帖由 amk650191 於 13-07-08 發表
Mac 機既好處係穩定,唔駛成日驚死機同病毒。
在 system preferences 設定輸入法,之後在工作環境切換輸入 ...
謝謝你!

別墅

依兩隻free for mac Virus 都幾好用.
Sophos Anti-Virus for Mac Home Edition
http://www.sophos.com/en-us/prod ... c-home-edition.aspx

avast! Free Antivirus for Mac
http://www.avast.com/free-antivirus-mac

珍珠宮

畀面勳章

引用:岩岩買左,,,好快已上手

原帖由 施朗拿度 於 13-07-08 發表
岩岩買左,,,好快已上手
你部mac做嘢用?有冇玩晒裏面d apps呀?例如iPhoto, FaceTime等applications....

珍珠宮

畀面勳章

引用:依兩隻free+for+mac+Virus+都幾好用.Sophos

原帖由 alicemore 於 13-07-09 發表
依兩隻free for mac Virus 都幾好用.
Sophos Anti-Virus for Mac Home Edition
http://www.sophos.com/en-u ...
Thank you so much

禁止訪問

別墅

uniquechildren 發表於 13-7-11 00:08
Mac友, 1萬個應該都冇一個會裝anti virus....
因為我有裝Parallels Desktop 所以一定要裝

男爵府

回覆:齊齊Mac

我都好鐘意用mac機, 比pc方便好多

珍珠宮

畀面勳章

alicemore 發表於 13-7-13 20:21
因為我有裝Parallels Desktop 所以一定要裝
[size=15.555556297302246px]Parallels Desktop... 係咪即係可以用PC boot 機?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

你中文輸入法搞點未?
你今日backup左未?

複式洋房

如果唔慣用mac 打中文時,可以裝香草輸入法,上網好易search 到, 因為我用左10年mac, 所以唔駛裝,不過係PC到就變左唔識打字鳥。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

tsuiling 發表於 13-7-16 18:37
如果唔慣用mac 打中文時,可以裝香草輸入法,上網好易search 到, 因為我用左10年mac, 所以唔駛裝,不過係P ...
你覺得Windows版倉頡同Mac OS版有分別嗎?

珍珠宮

畀面勳章

引用:你中文輸入法搞點未?

原帖由 眼訓 於 13-07-16 發表
你中文輸入法搞點未?
攪掂左個簡易同倉頡,不過仲未搵到點整加番個聯想,有聯想打少好多字

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

alljodesign 發表於 13-7-17 01:52
攪掂左個簡易同倉頡,不過仲未搵到點整加番個聯想,有聯想打少好多字

...

先enable中文輸入法。個top bar會show個輸入法名出來。
click個輸入法名 -> preferences -> General -> Show predictive completions
呢個?

alljodesign  THANKS A LOT!!  發表於 13-7-25 03:15

大宅

MAC機既穩定WINDOWS係比唔到你,你果部係MBPR定MBP?

alljodesign  MBPR  發表於 13-7-25 03:15

複式洋房

windows 係第三代倉頡
mac 係第五代倉頡
只係香港人打慣左第三代倉頡, 先至成日話mac打唔到部分中文字
但係其實windows 可以裝第五代倉頡
但係D人又唔學第五代倉頡

alljodesign  原來有分第三代同第五代倉頡   發表於 13-7-25 03:16

首頁

尾頁

跳至