自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

一類昆蟲

子爵府

引用:+

原帖由 _kapo 於 13-07-08 發表
呢排屋企成日見呢隻嘢,究竟咩黎??

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:+

原帖由 _kapo 於 13-07-08 發表
衣蛾,會變飛蛾仔,我屋企早輪係睡房好多,呢排無咁潮濕,開多左冷氣抽濕情況有改善。
另想講呢隻野好恐怖,我用煙霧滅失濟焗佢都唔死嫁,上網睇左好耐除左搵滅蟲公司之外,完全搵唔到點滅。佢地食頭髮、塵、皮屑,要勤打掃。變左飛蛾後大約得廿日命,但未變蛾時就好肉酸囉

wcpcelia  起晒雞皮了  發表於 13-7-8 08:51

公爵府

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

好似強強
C'est La Vie

子爵府

回覆:susi1024169 的帖子

哇唔該晒!咁見到就整死佢囉

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

_kapo 發表於 13-7-8 08:27
係"衣蛾"的幼蟲

衣蛾幼蟲是一個小型白色的毛毛蟲,藏在一個絲質的袋狀物或網狀物(稱為筒巢)內,在牆壁上可見到一個黏著水泥的紡錘形袋,內有一深褐色頭的幼蟲.成蟲為淺黃色的蟲子,懼光。
幼蟲行動緩慢,以羊毛、毛髮、毛皮、羽毛,會破壞紡織品,

要小心留意,唔好畀衣蛾飛入屋產卵~

衣蛾成蟲
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

男爵府

回覆:請問知唔知呢隻咩黎?

成日都有,見一隻,X 一隻

首頁

尾頁

跳至